Feliratkozás a magazinra!
 Vezetéknév:
 
 Keresztnév:
 
 E-Mail cím:
 


 
2009 - 15. szám
Nyári Zsuzsa

A hétköznapok során ritkán gondolunk arra, hogy táplálékunk valójában az orvosságunk is. Egyre több olyan tanulmányról, kísérletsorozatról olvashatunk melyek a táplálkozás kiemelkedő jelentőségét bizonyítja különböző betegségek kezelése során. A baj az, hogy nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy mi mire jó. Mai számunkban a csilipaprika, a brokkoli és a csokoládé jótékony hatásairól olvashatnak. Ha tudatosan válogatjuk meg ételeinket nagyon sokat tehetünk egészségünk megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében.


TARTALOM JEGYZÉK:
Életmód váltás – de hogyan?
A köpölyözés
Újdonság a piacon - Broccolin
Őszi méregtelenítés gyógynövényekkel
A jó alvás titka
Csili paprika - van, aki forrón szereti
"Csoda" vagy utánajárás?
Jó hír az étcsoki szerelmeseinek:
étcsokival megelőzhetjük a szívinfarktust
Azték forrócsoki 
NEVESSÜNK!


- Ma sokkal jobban néz ki, mint a múltkor! - mondja   az orvos a betegenek.
- Persze, mert pontosan betartottam, ami az   üvegre volt írva.
- Pontosan mit?
- Tartsuk az üveget gondosan zárva!
 
 

PROGRAMAJÁNLÓ


A Magyarországi Orvos Muzsikusok Egyesülete és a Rátkai Márton Klub szeretettel meghívja Önt és kedves Családját 2009. október 29-én (csütörtök) 18,00 órai kezdettel a Rátkai Márton Klub előadótermébe (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.) „Orvosok a zenében” c. sorozat előadására.

Az est házigazdája: Prof. Dr. Pavlik Gábor
Az est szervezője: Kósáné Kertai Daisy

Műsor:
Giacomo Puccini: Salve Regina c. dalciklusa
Salve Regina
Casa mia
E L’ uccellino
Sole e amore
Inno a Diana
3 dal P.I. Csajkovszkij dalgyűjteményéből:
Kein Wort von dir, Kein Widerhall, Kein GruB
GröBe der Tat
Warum nur?
Mozart: Cosi fan tutte c. operájából Dorabella 2. áriája
Smanie implacabili, che m’ agitate
Közreműködik: Dr. Ispányi Marietta – ének; Zongorán kísér: Vojti Eszter

Ránki György: Don Quijote és Dulcinea
Camille Saint-Saëns: Szonáta Op. 166 I-II.
Georg Philipp Telemann: a-moll Fantazia No.2
Cimarosa: Oboaverseny I-II
Bartók Béla: Három csíkmegyei népdal
Közreműködik:Dr. Bíróné Dr. Molnár Valéria – oboa; Zongorán kísér: Dr. Weisenfeld Melinda (DLA)

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

A hangversenyre a belépés díjtalan, de adományaikat az egyesület javára köszönettel fogadjuk.


 Életmód váltás – de hogyan?

Kolléganőnk édesapja sajnos nem régen halt meg rákban és természetesen benne is felmerült a kérdés, hogy mit tehetne, hogy vele ez ne történhessen meg. Utána olvasott az Interneten, de azt mondja, hogy a legtöbb oldalon az életmód váltást tanácsolják, de azt sehol sem találta, hogy hogyan váltson! Mit tegyen és mit ne tegyen.

Hát lássuk csak, hogy is van ez. Egyre nagyobb teret kap tudományos körökben is az a tény, hogy a legtöbb betegségnek lelki okai vannak. Különösen igaz ez a rákra. Ha hosszú időn keresztül elégedetlenek, boldogtalanok vagyunk, mély lelki fájdalmaink vannak az előbb-utóbb valamilyen komoly betegséget fog kiváltani.

Tehát az alap az az, hogy olyan körülményeket teremtsünk, hogy élvezni tudjuk az életünket. A napjaink örömmel és megelégedettséggel töltsenek el bennünket. És ez nem azt jelenti, hogy kacsalábon forgó palotában éljünk a bulizásnak.

Ha szeretteinkkel nyugalmas, számunkra megfelelően szép és kényelmes környezetben élünk lehet az akár egy garzon lakás is akkor is boldogok lehetünk. És rendelkezhetünk milliárdos vagyonnal, ha nincs szeretet és öröm az életünkben akkor nem lehet a vagyon által nyújtott előnyöket sem élvezni.

Válasszunk olyan munkát amiben sikeresnek érezzük magunkat, azt csináljuk amit szeretünk, jó hangulatú, jó csapatszellemű munkahelyen. Érezzük, hogy szükség van ránk és értelme van a munkánknak, örömmel és büszkeséggel töltsön el.

Ha nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön merjünk változtatni. Lehet, hogy nehéz lesz és nem sikerül azonnal, de megéri a fáradozást hogy megtaláljuk azt a munkát ahol kiteljesedünk.

Ápoljuk családi kapcsolatainkat és vegyük körül magunkat szerető barátokkal. A jó társaság sok örömteli órát nyújt és a bajban is lesz kire számítani.

Keressük a jót az emberekben. Nincs olyan személy akinek ne lenne valamilyen jó tulajdonsága. Ha tudatosan a jóra figyelünk életünk sokkal gazdagabb és nyugodtabb lesz.

Lássuk meg a szépet körülöttünk, legyen az bármilyen kis dolog is. Vegyük észre a reggeli madár dal szépségét,a tavaszi napsütés lágy melegét vagy a frissen hullott hó vakító fehérségét. Egy finom étel, egy különleges illat, egy szép zene – mind-mind különleges élmény, csak észre kell vennünk.

Azért vagyunk ezen a Földön, hogy élvezzük az életet és ezt csak akkor tudjuk igazán megtenni, ha figyelmünket mindig a szépre és a jóra fordítjuk.

Ne felejtsünk el nevetni. Tudományos kutatások bizonyítják a vidámság, a nevetés jótékony hatását súlyos betegségek kezelése során, persze megelőzésnek is kiváló.

Szervezzük meg életünket úgy, hogy legyen időnk sportolásra vagy bármilyen aktív pihenésre. Nekem erre nincs időm – gondolhatják most magukban – a munka, a család, örülök ha este beesek az ágyba! De ismerik azt a mondást, hogy csak arra nem érünk rá amire nem akarunk...

A frissítő mozgás, legyen az séta, tánc, úszás vagy foci pedig nem “csak” megnöveli álló- és teljesítő képességünket, hanem nagyban hozzájárul szerveink egészséges működéséhez is. A legjobb befektetés amit tehetünk egészségünk érdekében az a mozgás.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is igen nagy jelentőséggel bír. A mély, pihentető alvás lehetőséget biztosít szerveinknek, hogy tökéletesen végezzék a munkájukat, eltávolítsák a mérgező anyagokat, regenerálódjanak és sikeresen vegyék fel a harcot a betolakodókkal.

Ugyan ilyen fontos, hogy helyes légzéssel biztosítsuk szervezetünknek a gazdag oxigén ellátást. Oxigén dús környezetben a kórokozók nem túl jól szaporodnak. Már napi pár perces légző gyakorlattal is sokat segíthetünk magunkon.

Az sem mindegy, hogy milyen üzemanyagot öntünk egy gépkocsiba, hát hogy lenne mindegy, hogy mivel táplálkozunk! Sok vitaminnal és ásványi anyaggal teli, friss, “élő” ételt, zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. A friss, nyers zöldségekből készült saláta legyen mindennapi étkezésünk része. Kevesebb vörös húst, több baromfit és halat fogyasszunk.

Hacsak tehetjük olyan ételeket válasszunk amelyekben nincsenek ízfokozók és tartósítószerek. Kerüljük a túlzásokat, a túl sok alkohol és a túl sok kávé fogyasztást. Mondjunk le a dohányzásról és kerüljük a dohányfüstös helyeket.

Feleslegesen ne szedjünk gyógyszereket. Kisebb problémákat megoldhatunk gyógynövényekkel, homeopátiás szerekkel is. Hagyjuk az antibiotikumokat a súlyos betegségekre. Gazdagon lássuk el szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal ezzel is segítve a betegségek megelőzését. Ne feledjük mindig könnyebb egy betegséget megelőzni, mint gyógyítani.

Végül de nem utolsó sorban egy pár szó a stressz kezelésről. Mint azt sok helyen olvashatják a stressz megváltoztatja szerveink működését, hogy biztosítsa túlélésünket. Ha a feszültség huzamos ideig áll fenn szerveink nem képesek vissza állni normális működésükre, a felborult egyensúly pedig egyértelműen betegséghez vezet.

Tehát meg kell tanulnunk feloldani a feszültséget. Próbáljuk távolabbi perspektívából vizsgálni a problémát. Ne őrlődjünk a megváltoztathatatlan dolgok miatt. Számos olyan technika létezik, melyet a stressz feloldására találtak ki, tanuljunk meg egyet.

Ne bánkódjunk a múlton és ne aggódjunk a jövőn. Élvezzük a mát, a pillanat örömét. Ha ezt tesszük sosem fogjuk úgy érezni, hogy valamit elmulasztottunk...

Láthatják tehát, hogy az életmód váltás nem pénz kérdése. A legfontosabb dolgok a fejünkben történnek. Gondolkodás módunknak, az élethez való hozzáállásunknak hihetetlen nagy szerepe van abban, hogy egészséges, boldog és teljes életet éljünk.

Nyári Zsuzsa

Stressz kezelés EFT
Kineziológia
Bővebben a stresszről
És Ön hogyan vesz levegőtA köpölyözés

Az egyik legősibb gyógymód. Köpöly ábrázolást az ókori Mezopotámiában és Egyiptomban is találtak. A görög orvosok egyik kedvelt jelképe a köpölyöző csésze volt.

A Hagyományos Kínai Gyógyászat szerint az a betegséget amit gyógyszerrel gyógyítani lehet köpölyözéssel is meggyógyítható.

Európában a XIX. Század egyik népszerű gyógymódja volt és a népi gyógyászat is széleskörűen használta. A gyógyszerek XX. Századi előtörése kiszorította ezt az ősi gyógymódot is, mint oly sok minden mást is.

A XXI. Században az alternatív gyógymódok előtérbe kerülésével a köpölyözés is reneszánszát éli. Először mint kozmetikai kezelés jelent meg ma már azonban a gyógyulást elősegítő módszerként is használatos.

A köpölyt harang alakú búraként vagy üvegcsészeként kell elképzelnünk. Erre régen az állatok felmelegített szarvát vagy bambusznádat is használtak. Ma az üveg a legelterjedtebb, de masszírozás céljára gumiból készült köpölyt is használnak. Méretük a pár centiméteres átmérőtől a 10-15 centiméteresig terjed.

Az üvegköpöly belsejét alkoholos kendővel törlik át, majd láng felett elhúzva, hirtelen mozdulattal a bőrre helyezik. A fellobbanó tűz azonnal elalszik, és vákuumos szívó hatás keletkezik. A köpöly 10-15 percig marad a bőrön.

Hatására a test távolabbi pontjaiból a kezelés területére áramlik a vér, a köpöly alatt a bőr kimagaslik és a vérbőség hatására élénkpiros lesz. Az erős szívó hatás miatt felgyorsulnak a keringési folyamatok, az erekbe friss vér és több oxigén áramlik, beindul a méregtelenítés.

A kötőszövetek megtisztulnak a felhalmozódott salakanyagoktól, az izmok ellazulnak. a helyileg fellépő vérbőség aktivizálja a szervezet egy vagy több meridiánját, s így fokozza a bioenergia áramlását.

Köpölyözéssel csökkenthető a fájdalmat kiváltó prosztaglandinok szintje is, továbbá az érzőidegek ingerlésével " encephalin" és más hasonló fájdalomcsillapító vegyületek szabadulnak fel.

A kezeléssel a kezelés helyén hisztamin szabadul fel, ill. fokozódik az érátjárhatóság; előbb csak serum, majd vér lép ki az erekből a szövetekbe - vérömleny keletkezik A keletkezett vérömleny, a saját vér terápiához hasonlóan, a proteolikus bomlás és felszívódás következtében mint "autoprotein" hat, vagyis fokozza a fehérvérsejtek képződését, ill. stimulálja az immunrendszert.


Előnyei:
• Egyszerű, olcsó, és széles körben alkalmazható,
• Hatása gyors és tartós,
• Nincs mellékhatása,
• Növeli a szervezet ellenálló képességét,
• Kiválóan alkalmas megelőzésre.

A köpölyözés fajtái:
• Villám köpölyözés. Felhelyezett csészét azonnal le is veszik. Ezt megfelelő    bőrpírig ismétlik. Leginkább idősebbeken, vagy gyermekeken alkalmazzák.
• Az egyszerű köpölyözés. Felhelyezett csészét 10-15 percig vagy a megfelelő    bőrpír eléréséig fennhagyják.
• Hólyaghúzó. A csészét hosszabb ideig hagyják fenn. Ennek hatására    vízhólyagok keletkeznek a csésze alatt.
• Csúsztatós (nyuvasztás ). Ez a legdrasztikusabb eljárás. A bőrt megkenik    valamilyen gyógykrémmel vagy olajjal. Egy köpölyt helyeznek fel, melyet lassan    fel-alá csúsztatnak a kiválasztott zónán. Eredményeképpen pontszerű szövet    közti bevérzések keletkeznek, a vérömlenyek 4-6 nap alatt történő    felszívódása lehetőséget nyújt a tartós ingerlés megteremtésére.    (gerincproblémák esetén a gerinc mellett végezik a csúsztatást, míg tüdő,- ill.    mellkasi problémáknál a bordák lefutását követik.)
• Véreztetéses. Ez a módszer akkor jó, ha rövid időn belül nagyon gyors    eredményt kell elérni. Kivitelezése három élű tűvel többször szúrnak egy    pontba, vagy úgynevezett szilvavirág kalapáccsal ütögetik meg a területet,    melyre ráhelyezik a csészét. Vákuum hatására a terület vérezni fog.    Alkalmazása hazánkban nem javasolt. A kezelés fájdalmas is lehet, de a    pillanatnyi fájdalom a betegség tüneteinek enyhülését és fájdalom hosszútávú    enyhülését eredményezi. Alkalmazása rendkívül széles skálán mozog. A    belgyógyászati zavaroktól kezdve, az ízületi, és csont bántalmakig szinte    minden esetben alkalmazható. A szépészeti kezelések során elsősorban a    narancsbőr eltüntetésére használják Gyógymasszőrök a csúsztatós    köpölyözést letapadt, bekötött izmok lazítására alkalmazzák.

Ajánlott az alábbi betegségek kezelésére:
• Fejfájás, neuralgiák
• Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, szédülés, fülzúgás/csengés
• Glaukóma (zöld hályog)
• Krónikus felső légúti fertőzések
• Asztma, makacs köhögések
• Szívpanaszok - angina
• Gyomor-bélrendszeri panaszok: görcsök, székrekedés, epe/májbetegség,    aranyér
• Húgy-, ivari szervek panaszai: vesekövek, krónikus húgyúti infekciók,    menstruációs zavarok/görcsök, klimaxos panaszok
• Ízületi betegségek: gyulladások, artrotikus deformitások miatti fájdalmas    izomspazmusok (görcs), lumbágó, isiász, nyak-váll syndroma megelőzésre    (általában)
• megfázás, influenza
• neurózis

Nem javasolt:
Súlyos szívbetegség esetén illetve szív felett közvetlenül nem használható. Vérzékenység esetén, általános ödémánál, beteg bőrfelszínen, daganaton, hirtelen ájulás, kóma, rángógörcsnél, nagy erek felett sem alkalmazható. Lázas betegeknek és terhes nők hasi részén sem tanácsolt a köpölyözés. Addig nem ismételhető amíg az előző köpölyözés nyomai látszanak.

A köpölyözés gyakorisága mindig a betegség jellegétől és stádiumától függ. Megelőzésként félévente, évente egy 8-10 kezelésből álló kúra ajánlott. A köpölyözéssel csodák érhetők el a testi és lelki frissesség visszaállításában.

http://www.informed.hu
http://www.travelblog.org/Asia/China/Beijing/XiCheng-District/blog-274464.html
http://csontmester.hu/kez_kopoly.html
http://search.creativecommons.org
http://rbanham.wordpress.com/2008/12/22/ba-guan-fa/

Újdonság a piacon - Broccolin


A divatos kifejezéssel élve – szuper étel brokkoli különlegesen gazdag vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, mely akkor a legmagasabb amikor a növény virágzata még kékes zöld színű. Minél hosszabb időt tölt a leszüretelt növény úton és tárolásban annál többet veszít ezekből az értékes tápanyagokból.

Sütés főzés során a még megmaradt vitaminok nagy része is lebomlik ezért nagy mennyiségű brokkolit kellene naponta fogyasztanunk ahhoz, hogy érezhető élettani hatásokat érjünk el. Arról ne is beszéljünk, hogy még talán a hölgyeket könnyebben rá lehet venni nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztására de a gyerekekkel és a férfiakkal ez már nehezebben megy.

A megoldás? A Broccolin kapszula, mely 400 mg 100%-os tisztaságú brokkoli kivonatot tartalmaz.

Nem kell küzdenünk a családunkkal, nem kell félnünk a kellemetlen puffadástól, még ha ki nem állhatjuk a brokkoli ízét akkor is élvezhetjük jótékony hatását. Napi 1-3 kapszula szedésével jelentősen hozzájárulunk szervezetünk vitamin, ásványi anyag és aminosavakkal történő ellátásához.

A Broccolin alapanyagát képező brokkolit főként Horvátország ásványi anyagokban gazda Dinara hegység lankáin, főutaktól, gyártelepektől távoli régióiban szigorú ellenőrzés mellett termelik teljes mértékben organikus módon (vegyszerek használata nélkül) .

Az Adriai tenger felől fúvó balzsamos szelek miatti enyhe éghajlat lehetővé teszi, hogy szinte az év minden szakában kiváló minőségű brokkolit termeljenek. A gyártók gondosan ügyelnek, hogy a brokkoli rózsákat a legoptimálisabb időben szüreteljék, akkor amikor a legmagasabb a vitamin és ásványi anyag szintjük.

Gyors szállítás után egy olyan különleges díjnyertes technológiával készítik el a kivonatot, mely maximálisan megőrzi a vitaminok és ásványi anyagok mellett a brokkoliban található legfontosabb hatóanyagot a sulforaphane-t is.

A sulforaphane egy olyan antioxidáns anyag mely elősegíti különböző rákos megbetegedések megelőzését erősíti az szervezet ellenálló képességét és lassítja az öregedéssel együtt járó immunhiányos állapotok kialakulását.

A Broccolin gazdag vitamin és ásványi anyag tartalma ideális táplálék kiegészítővé teszi. Magas rostanyag tartalma elősegíti az emésztést, emellett alacsony kalória értéke miatt is különösen ajánlott fogyókúrázok számára.

A zágrábi egyetemen végzett kutatások bebizonyították, hogy a Broccolin fogyasztásával a dohányzók szervezetében jelentősen megnövekszik a C vitamin szint, nagymértékben csökken a szabad gyökök által létrehozott szuperoxidok szintje, valamint a szervezetben lévő legfontosabb antioxidáns a glutathione szintje megháromszorozódik ami jelentős védelmet jelent a szabad oxigén radikálok veszélyes hatásai ellen.

A dohányosok általában szenvednek valamilyen fokú hypoxiában (hiányos oxygen ellátottság). Broccolin szedésével ennek egy tizedére csökkenthetjük a veszélyét.

A Broccolin szedése ajánlott még a legyengült immunrendszerrel rendelkezőknek, az egyoldalúan táplálkozóknak , a gyógyszeres (antibiotikumos, kemoterápiás, sugárterápiás) kezelés alatt állóknak., a 12 éven felüli gyermekeknek jó csontozat kialakulásának érdekében, és a csontritkulásban szenvedőknek.

Az 50 év feletti férfiak nagy többsége szenved a prosztata jóindulatú megnagyobbodásában. A Broccolin rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a prosztata védelméért, mind a megnagyobbodás, mind a prosztata rákos megbetegedésének a kialakulása ellen.

Laboratóriumi kísérletek azt is bizonyították, hogy a brokkoli kivonat jelentősen lassította a rákos sejtek szaporodását.

Több nagy kísérletet végeztek Amerikában szintetikus úton előállított sulforaphane–nel és meglepődve tapasztalták, hogy nem tudták ugyanazt a hatást elérni, mint a brokkoli fogyasztása során. Úgy látszik, hogy a brokkolit felépítő anyagok összessége az, ami jótékony hatással van az emberi szervezetre.

A természet csodálatos gyógyító erejét nehéz vagy majdnem lehetetlen laboratóriumokban leutánozni. De a zöldségekből és gyümölcsökből készült kivonatok, sűrítmények egyszerűbbé teszik azok gyógyító hatásának mindennapos használatát.

www.broccolin.grandvital.eu


Őszi méregtelenítés gyógynövényekkel

Ha egy állat megbetegszik, gyakran kilométereket vándorol bizonyos, speciális hatóanyagokat tartalmazó növényekért. Például ha a mezei nyulat róka veszi üldözőbe és a nyúl megmenekül, akkor addig kutat, amíg kalciumot tartalmazó, nyugtató hatású növényre nem talál.

„Negyvenedik életév után legtöbbet segít rajtunk az a táplálék, amit nem ettünk meg.”
(Lodovico Cornaro velencei dózse)


„Az állat okosabb nálunk, nem eszik akkor, amikor beteg, így szervezete könnyebben visszanyeri egyensúlyi állapotát. Természetes ösztönünk ugyanis időnként böjtre szólít bennünket, amikor étvágytalanok vagyunk, vagy betegség idején is, azonban többnyire elnyomjuk ezt a jelzést étvágykeltéssel, erőltetett evéssel.”
(Dr. Oláh Andor)


A vegyes étrend káros, betegségokozó hatását a népi gyógyászatban „csömörnek” nevezték. Ezt az állapotot feloldani szükségszerűen csak koplalással tudták, azaz néhány napos böjttel ellensúlyozták eleink.

Értelmetlen salaktalanítás?

„Tudományos és orvosi szempontból a salaktalanítás, méregtelenítés értelmetlen, mivel az emésztés és anyagcsere normális működése esetén a szervezet minden olyan anyagot magától kiválaszt, amelyre nincs szüksége.” – olvashattuk a minap egy közismert internetes honlapon.

A megállapítás továbbgondolásra érdemes. Lássuk csak, miért:
• Ki mondhatja el magáról, hogy anyagcseréje teljesen normális, egészséges,    vagyis szervezete mindent tökéletesen kiválaszt, méregtelenít?
• Gyakran halljuk orvosi rendelőkben bizonyos betegségek diagnosztizálásakor,    hogy diétázzon, kevesebb kalóriát vigyen be, szénhidrátbevitelét csökkentse.    Vagy például bizonyos orvosi vizsgálatoknál lerakódásokat találtak az    érrendszerben... A vastagbél számos területén lerakódásokat észleltünk, ezért    javasolt ilyen-olyan diéta követése stb.

Természetgyógyászati szempontból a „lerakódásnak”, „salakanyagnak” nevezett anyagokat a gyógynövények, a természet adta lehetőségek bevonásával, nem utolsósorban pedig a népgyógyászat évszázados – bizonyos népeknél évezredes – tapasztalatával segíthetjük eltávolítani a szervezetből.

A böjt, böjtölés története az ókorba nyúlik vissza, amikor a vallási ünnepeket egybekötötték a megelőző böjttel. A hívők a testükben felhalmozódott salakanyagok mellett a mérgező, tisztátalan gondolatoktól is megszabadultak.

A böjt és a hozzá tartozó fogalomkör
A magyar néphagyományban is gyakran találkozunk a böjt fogalmával. A böjt élettani hatásai mellett kapcsolódik különböző fogadalmak, megvalósítandó célok, bűnbocsánat kéréséhez, vagyis nemcsak testileg, hanem lelkileg is segít a megtisztulásban.

„A múlthoz visszatérés nem jelent visszafelé menést, hanem csupán azt, hogy felvesszük a kapcsolatot az évezredes tapasztalatokkal, hogy jobb körülmények között tovább haladhassunk.”
(Lichtenhaeler)


Amikor elhatározzuk, hogy méregtelenítünk, jó, ha tudjuk azt is, milyen salakanyagoktól szabadulhatunk meg a tisztítás, méregtelenítés, böjtölés során:
• Szervetlen anyagok, mész, gipsz stb., de kristályos ásványi anyagok (húgysav    is) találhatók a kötőszövetekben.
• Koleszterin és más szerves anyagok – kalciummal vegyülve – lerakódhatnak az    érfalakon.
• A fehérje-anyagcsere termékei, aminosavak sejtközi szövetekben, sejtfalakon    rakódhatnak le.
• Nyálkahártya-hurutosodás (középfülben, homloküregben, orrban, garatban, de    hörgőkben, bélrendszerben stb. is)
• A víz többletétől az ödémáig. A káros anyagok gyakran feloldódnak a    szervezetben felhalmozódott vízben.
• Zsírlerakódás a zsírraktározó sejtekben (a zsírban sokféle méreganyag van    jelen oldott formában.)
• Savak előfordulása – elsősorban húgysav, oxálsav, foszforsav –, melyek a    szervezet pH tartományát kedvezőtlen irányba tolhatják el.
• Szerves és szervetlen mérgek a környezetből (ólom, benzol, tartósító szerek    stb.), gyógyszerek maradványai.
• A vastagbélben lerakódott régi ürülékmaradványok, melyek adott esetben    bélrenyheséghez is vezethetnek.

Ráhangolódni a folyamatra
Átgondolva azokat a káros anyagokat, amelyek terhelik a szervezetet, érdemes megfontolni, ráhangolódni a tisztítási, méregtelenítési folyamat szükségességére. A ráhangolódás nemcsak testi, hanem lelki értelemben is fontos, a kúra sikeréhez mindenképpen hozzájárul. A „lelki mérgek” erősítik a testünkben jelen lévő káros anyagok hatásait, gyakran megbetegítenek. Próbáljunk megtisztulni lelkünkben is a bennünket ért káros érzelmektől. A magyar nyelvben oly tisztán megfogalmazott szavak jelentését gondoljuk át, magunkban ismételgetve: megbocsátás, elengedés, bizalom, szeretet...

Célszerű a kúra kezdetét évszakváltáshoz kötni. Sokfajta méregtelenítési módszer létezik, ajánlatos tapasztalattal rendelkező szakember tanácsát kérni.

Kezdjük az emésztőrendszerrel!
Javaslom elsőként az emésztőrendszer megerősítését, ezzel a káros, allergizáló anyagok csökkentését. Ez a szakasz felkészíti a szervezetet a tisztulási folyamatra. Első helyen szerepelhetnek azok a gyógynövények, amelyek erősítik emésztőrendszerünket. Ilyen lehet: édeskömény, kapor, gyömbér, csalán, menta, citromfű stb.

Zöldségfélék között: édesburgonya, kömény, paradicsom.

Gyümölcsök: bogyósok (szeder, málna, fekete ribizli – méreganyagokat semlegesít). Ananász, amely emésztésünket segíti. Körte, alma, amely allergiaellenes hatású antioxidánsokat, rostot tartalmaz, emellett kedvezően befolyásolja a vércukorszintet is. (Időtartamát tekintve 42 napos a gyógynövényes tisztítókúra, mely személyre szabottan, biztonsággal kialakítható.)

Csökkentsük a külső méregforrásokat
Másodikként csökkenthetjük a testünket kívülről ért méreghatásokat (vegyi anyagok használata a háztartásban, kozmetikumokban stb.), különös tekintettel a bélrendszerben – elsősorban a vastagbélben – lévő lerakódások, toxinok káros hatásaira. A fitoterápia módszereivel ebben a szakaszban már a vastagbél méregtelenítése kap hangsúlyt. Ilyen gyógyhatású növények például a lenmag, mely ómega-3 zsírsavakat tartalmaz, vírus-, baktérium- és gombaölő (Candida) hatású; a szenna, a fokhagyma, a bíbor kasvirág.

A felsorolt gyógynövényekkel, valamint számos egyéb gyógynövény társításával javítjuk a bélműködést, elérhetjük a felhalmozódott méreganyagok távozását. Fő hangsúlyt kap a bélrendszer, a tüdő és a nyirokrendszer tehermentesítése. Ebben a szakaszban már erősebb az immunrendszer is, és fokozott ellenállást mutat a betegségekkel szemben.

Gyógynövények mellett a rostban gazdag ételek fogyasztása javasolt: rizs, köles, hajdina, sárgarépa, kelkáposzta (az egyik legjobb antioxidáns), hagyma, zöld saláták, fokhagyma, alma, vörös áfonya stb. Javasolható a zöldárpa és a búzafű levének, valamint olajos magvaknak a napi rendszerességgel való fogyasztása (dió, mogyoró, mandula).

Tisztító teák alkotórészei
Az évszakváltó (tavaszi/őszi) tisztító-méregtelenítő teák legfontosabb gyógynövényei a teljesség igénye nélkül: nyírfalevél, aranyvessző, hársfavirág, bodzavirág és -bogyó, kamilla, borsmenta, orbáncfű, édeskömény, cickafarkfű, citromfű, borókabogyó, csalánlevél, lenmag.

A kúra után életenergiánk visszatér, könnyűnek és egészségesnek érezzük magunkat, immunrendszerünk ellenállóbbá válik. A belső tisztaság szellemi felszabadultsággal és belső egyensúllyal párosul.
Éljünk a lehetőséggel!

Felhasznált irodalom:

Otfried D. Weise: Tisztító kúrák
Prof. Dr. Török Szilveszter: Megszentelt egészség


* * *


Személyes problémára, felmerülő kérdésre e-mailben szívesen válaszolok, egyéb személyes megkeresésre az esti órák alkalmasabbak.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Életmód-tanácsadás
Tel.: (24)-530-570 vagy (20)-974-2394)


A jó alvás titka

Stresszes világunkban, egyre fontosabbá válik a megfelelő, pihentető alvás. Ami sokszor csak néhány apróságon múlik, melyekre ha odafigyelünk sokat tehetünk az egészséges alvás kialakításáért. Jó közérzetünk és egészségünk szervesen összefügg a megfelelő idejű, nyugodt és pihentető alvással, mint ahogyan a betegségek az álmatlansággal.
Sokak szenvednek különféle kellemetlen alvászavarokban, nézzünk hát néhány egyszerű praktikát, melyek segítségével örökre búcsút inthetünk az álmatlanságnak.

1.
Ha lehetséges, ne dolgozzunk abban a szobában, ahol aludni szoktunk és napközben ne feküdjünk le ott. Ha munkával töltjük a hálószobában az időnket, előfordulhat hogy mikor aludni megyünk ugyanabba a szobába az agyunk automatikusan beindul és folytatja az agyalást az ágyban is, pedig akkor éppen pihennie kellene.

2.
Hálószobánkban legyen kellemes, nyugodt a hangulat. Sohase fessük a falakat élénk, vibráló színűre. Részesítsük előnyben a halvány pasztell színeket, a zöld, kék, lila, sárga halványabb változatait. Elalváskor sötétítsük be teljesen a szobát.
Szellőztessünk reggel és este is, a friss levegő nagyban hozzájárul a könnyebb elalváshoz.
Ha lehet használjunk természetes anyagokból készült ágyneműt és hálóruhát.

3.
Igyekezzünk, mindig ugyanabban az időben aludni menni és ugyanabban az időben felkelni. A rendszeresség nagyban befolyásolja a szervezet kiegyensúlyozott ritmusának kialakulását.

4.
Ne fogyasszunk elalvás előtt 1-2 órával koffein és alkohol tartalmú italokat sem.
Ezek mind megzavarhatják a szervezet normális működését.

5.
Alvás előtt 4 órával már ne dohányozzunk. Az mindenképpen egy felesleges élénkítésként hat a szervezetre pihenés előtt.

6.
Ne feküdjünk le teli gyomorral, lefekvés előtt legalább 2-3 órával előbb fogyasszuk el vacsoránkat.
Az emésztés egy komoly munkát jelent az emésztőszerveknek, melyek az éjszakai nagyüzemi működése megakadályozza a szervezet megfelelő regenerálódását.

7.
Feküdjünk le éjfél előtt, az éjfél előtt megkezdett pihenés sokkal többet ér, mint az éjfél utáni alvás. Szervezetünk úgy lett megtervezve, hogy a naplemente a pihenés és a regenerálódás kezdete. Bár manapság nem mindenki engedheti meg magának azt a luxust, hogy sötétedés után ne dolgozzon, próbáljuk úgy alakítani a napunkat, hogy a sötétedés utáni órák inkább a családé, a kedvteléseinké és a pihenésé legyen.

8.
Alakítsunk ki megfelelő elalvás előtti szokásokat, legyen egy alvás előtti rituálénk. Így a szervezetünk tudni fogja, hogy itt az alvás ideje, fokozatosan megpihen és nyugalomba kerül.

9.
Az elalvást tovább segítheti, egy könnyű magas szénhidrát tartalmú vacsora, meleg fürdő, hűvös szoba, relaxáció, lágy zene hallgatás, hangulat világítás, esetleg egy pohár langyos tej vagy egy citromfű tea elkortyolgatása.

10.
Ébresztőóráját tartsa hátrafordítva, hogy ha éjszaka felébred ne nézegesse az időt. Azzal is feszültséget okozva magában, hogy már megint éberen alszik. Ha még is képtelen vissza aludni, kelljen fel, menjen át egy másik szobába és ott olvasgasson vagy végezzen könnyed relaxációs gyakorlatokat, eközben sohasem egyen vagy igyon. Amikor már kellően álmos akkor térjen vissza a hálószobájába.

11.
Mikor lefekszünk gondoljuk át a napunkat, hogy mi az amit véghez vittünk és sikeresen befejeztünk. Mindennap történik valami jó, mindig inkább ezekre a jó dolgokra gondoljunk és legyünk értük hálásak, minthogy a napi kellemetlenségeken aggodalmaskodunk. Tervezzük meg a másnapunkat, ha végig gondoljuk a másnapi teendőket azzal utasítást adunk a testünknek, hogy mire készüljön. Más hormonokra van szükség egy kerti munkához és megint másra, ha a számítógép előtt telik majd el a napunk. A tervezéssel leadjuk a rendelést és szervezetünk az éjszaka során felkészül a másnapi megpróbáltatásokra.


Nincs szükség teljes életmódváltásra, csak talán néhány olyan apró változtatásra, amelyeket könnyedén, rendszeresen tudunk alkalmazni a hétköznapokban is. Amelyek következtében szervezetünk kiegyensúlyozott ritmusban fogja védeni egészségünket.

http://www.doskar.hu/termek.php?menu1=2&menu2=13&id=215
http://ingatlanmenedzser.hu/lakberendezes/haloszoba_tippek.aspx
http://almatlansag.lap.hu/

Kovácsné Bagi Anita

Csili paprika - van, aki forrón szereti

„Miért epekednek az erőspaprika-függők egyre erősebb paprika után? Pofonegyszerű a válasz: nem vagyunk normálisak!" (Dave DeWitt, a Chili pepper magazin alapító szerkesztője)

A csilipaprikák egy családba tartoznak a húsos és más hüvelyes paprikákkal. Botanikailag a Capsicum faj alá sorolódnak be. A ’capsicum’ szó a görög ’kapto’ szóból származik, melynek jelentése: harapni, csípni. A magyar köznyelv paprikának nevez minden Capsicum fajtát. Hazánkban a legnépszerűbb paprika fajta a Capsicum annuum, ide tartozik a csípős és édes zöld paprika, a kaliforniai paprika és a Jalapeno is.

Ismert még a Tabasco (Capsicum frutescens), ill. a Capsicum chinense és a Capsicum pubescens. A Capsicum chinense ismert paprikái a Habanero, a Scoth Bonnet és a Rocotillo, a Capsicum pubenscens-é a Peron, a Rocoto és a Manzano. Muszáj megemlíteni a mostanában Európában is divatossá vált cayenne borsot (Capsici fastigiat), mely nevével ellentétben nem borsféle, hanem egy hosszúkás, élénk piros színű csípős paprika. A hagyomány szerint Francia-Guyanában található Cayenn-ből származik. Népi nyelvben amerikai borsként, aranyborsként vagy ördögborsként emlegetik.

Nem is olyan új dolog …
Úgy tartották, hogy a 14-16. században, a mai Peru, Chile és Argentína területén élő inkák, valamint a hasonló időszakban a mai Mexikó területén élő aztékok nemesítették.

Az amerikai Smithonian Múzeum munkatársai azonban megdöbbentő felfedezésre jutottak, mely szerint Közép- és Dél-Amerika őslakói már több mint 6000 éve is főztek és fűszereztek csilivel!

A kutatók egy venezuelai ásatáson fedeztek fel először addig ismeretlen mikrofosszilis magokat, amelyeket a mai csili erősségmagjaival azonosítottak. További hét másik ásatáson találtak hasonló maradványokat. A legrégebbiekre Ecuadorban bukkantak, melyek több mint 6100 évesek! A szakemberek úgynevezett őrlőköveken találták meg a csili nyomait, pontosabban a magokat, melyek a paprika erejét rejtik.

Ezzel bebizonyosodott, hogy a csili az egyik legrégebbi fűszer Közép- és Dél-Amerikában.

Kolumbusz Kristófnak köszönhető, hogy az 1400-as évek végén elterjed Európában. Aztán portugál és spanyol kereskedők vitték el Afrikába és Ázsiába, ahol olyan népszerűvé vált, hogy a helyi lakosok kezdték őshonosnak tekinteni.

A kapszaicin
A paprika csípősségét, a kapszaicin nevű vegyület okozza, mely egy zsírban oldódó alkaloid.

A kapszaicin képlete C18H27O3N, 8-metil-N-vanillil-6-nonenamide. Ezt az anyagot 1876-ban azonosították először.

Színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag. Olvadáspontja 62–65 °C. Nagyon stabil vegyület: sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Lúgokban, alkoholban, éterben oldódik, de hideg vízben oldhatatlan (ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni). Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-) érzékelő idegvégződéseket. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a rendszeres csilifogyasztók ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok. Fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést is. Elsőre irritálja a bőrt, de többszöri alkalmazása érzésteleníti a kezelt területet.

Scoville-skála
Az aztékok a paprika erejének fokozatait szemléletesen „tüzes”, „lángoló”, vagy „megfutamító” jelzőkkel rangsorolták. Napjainkban a Scoville-skálát használjuk ugyanerre.

Wilbur Scoville amerikai kémikus volt az első, aki használható eljárást dolgozott ki a kapszaicin mérésére(1912). Ezért a mértékegységet róla nevezték el. A Scoville-hőegység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. (Sok csípős szószt gyártó cég használja reklámjaiban a Scoville-skálát.)

A csípősség Scoville által kidolgozott eredeti módszere a Scoville organoleptikus tesztje. Az eredeti eljárásban a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a „csípést” a tesztelők (eredetileg öt kóstoló) már nem tudták érzékelni; a csípősséget a Scoville-skálán a hígítás mértéke adja meg. Ennek alapján a kapszaicint egyáltalán nem tartalmazó édes paprikák (például a zöldpaprika) Scoville-értéke nulla, mivel oldatuk hígítatlanul sem csípős. A másik végletet képviseli például a Habanero, az egyik legerősebb paprika. Ennek 300 000 feletti SHU értéke azt jelzi, hogy a kivonatot több mint 300 000-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek.

Az új-Mexikói Állami Egyetem csilipaprika intézetének (nekik még olyan is vanJ) professzora, Paul Bosland a Scoville-skála segítségével megmérte a világ legerősebb paprikáját, mely eredményt a Guiness Rekordok Könyve is jóváhagyta. A Bhut Jolokia több mint 1 000 000-s értékével kétszer olyan erősnek bizonyult, mint a korábbi rekorder, a savina nevű pirospaprika! (pedig már a Habanerohoz is csak kesztyűben lehet nyúlni!)

A Scoville-féle organoleptikus teszt legnagyobb hátránya a pontatlanság, mivel szubjektív emberi érzékelésen alapul.

Csili a gyógyászatban
Sokféle néphagyomány fűződik hozzá, Kelet-Európában vámpírok és farkasemberek elriasztására használták, a dél-és közép-amerikaiak úgy vélték, véd a szemmel verés ellen. Észak Mexikóban még ma is készítenek vele varázsitalt az ellenség megrontására és a másnaposság kikúrálására.

A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket, illetve a fogíny betegségeit. Az aztékok átpasszírozták, és paprika péppel borogatták fájó, meghúzódott izmaikat, törött csontjaikat.

A csili jó C-vitamin és karotin forrás, fertőtlenítő, izzasztó és antibakteriális hatású. A tudósok fölfedezték, hogy a nyers paprika több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, a vérkeringést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (fájdalomcsillapítók) okozta károsodásoktól. A kapszaicin tartalmú kenőcsök és tapaszok áldásos hatást fejtenek ki a fájó hátra, csillapítják a reumatoid artritises (reumás ízületi gyulladás) és a szenzoros neuropátiás (az érzékelő idegek betegsége) panaszokat és a diabetes mellitus gyakori kísérőjelenségeit. A kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny nyálkahártyája gyakran begyullad, számukra kapszaicines bonbonok szopogatását javasolják. A kapszaicin megvédi az örökítőanyagot (DNS) sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásával szemben. Serkenti a keringést, lázcsillapító hatású.

A kapszaicin serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, de egyes orvosok szerint túlzott mértékben gyulladást okozhat! Szerintük sok más erős fűszerhez hasonlóan rosszabbíthatja a gyomorfekély illetve a gyomorégés tüneteit!

Más vélemények szerint tévhit, hogy ártalmas a gyomor nyálkahártyájának és gyomorfekélyt okoz. Ingerli ugyan az emésztőrendszert, de ez azt jelenti, hogy a gyomrot olyan kiválasztásra készteti, amely éppen az egyéb ártalmas izgató anyagok ellen nyújt védelmet. A csípős paprika fogyasztása serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, tehát ha valaki fogyókúrázik, hasznosíthatja ezeket a jellemzőket.

A németországi Max Planck Intézet munkatársai szerint a csilipaprikával megelőzhető a vérrögképződés. A megfázás tüneteit azzal enyhíti, hogy vérbőséget okoz, és csökkenti a váladékképződést.

Egy új vizsgálat azt is kimutatta, hogy hatékonyan alkalmazható a prosztatarák leküzdésére is, hiszen a kísérletek eredményei szerint a kapszaicin elpusztította, illetőleg apoptózisra, programozott sejthalálra kényszerítette a rákos prosztatasejtek 80 százalékát! Laboratóriumi körülmények között daganatos sejteket kapszaicinnel tápláltak, és csak kisebb hányaduk nem reagált a kezelésre. A kapszaicinnek jelentős sejtburjánzást gátló hatása van, tehát rendkívüli mértékben képes lelassítani a prosztatarák burjánzó sejtjeinek a növekedését. A pontos eredmények érdekében azonban a jövőben további kutatásokat kell még folytatni ezzel kapcsolatban.

A csípősség ellensúlyozására a szervezetben endorfin szabadul fel, mely enyhe eufóriát eredményez. (Ezért szeretjük annyira J)

Csili a konyhában
Az erős paprika a Föld minden táján, Mexikótól a Közel-Keletig, Thaiföldtől Koreáig az étrend szerves része. Becslések szerint, minden negyedik ember fogyaszt ma naponta erős paprikát. A thaiföldiek több erős paprikát fogyasztanak mint bárki a világon. Naponta és fejenként 5 grammot! (A legnagyobb erőspaprika-termesztő ország egyébként India: 8 millió hektáron termesztik!)

A csilit elsősorban csípős szószokhoz, mártásokhoz, sültekhez, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz és a savanyúságok eltevéséhez is használják.

Őshazájában, Közép-és Dél-Amerikában az édességekből sem hiányozhat.

Egy kis kedvcsináló:
Csili a hadiparban..??
Annyira nem bonyolult, mint amilyen furcsán hangzik.
A kapszaicin erejét ugyanis már az inkák is használták, az ellenség feltartóztatására. Paprikát égettek, hogy átmenetileg elvegyék a spanyol hódítók látását. A maják arra ítélték a bűnösöket, hogy lélegezzék be az égő paprika maró füstjét. Manapság a rendőrség paprikasprayt és kapszaicinből készült könnygázt alkalmaznak az utcai rendbontások szétoszlatására.

Sőt …
Indiai biztonsági erők azt tervezik, hogy a világ legerősebb csilipaprikájából készült port keverik be gránátokba, amelyekkel a távoli északkeleten kitört lázongásokat akarják kordában tartani.

Indiai fegyverszakértők azt mondják, a kis kézigránátokban a robbanóanyagokat egy bizonyos vörös csiliből készült porra fogják lecserélni, amivel ártalmatlanná tehetnek egy embert, anélkül, hogy megölnék. A csili annyi hőt termel, hogy ha fegyverként használják, azzal jó időre mozgásképtelenné lehet tenni egy embert.

A paprikát táplálék kiegészítőként is használják majd a hideg időjárási körülmények közé vezényelt katonák számára, hogy így emeljék testhőmérsékletüket. A tudósok a katonai táborok körüli kerítést is csili-réteggel szeretnék bevonni, mivel reményeik szerint a szúrós szag távol tarthatja a vadállatokat.

Varga Eszter

Források:
picy.hu
oai.hu
geocities.com
gasztrostudio.hu
videkize.hu
hu.wikipedia.org
http://antalvali.com/csili_paprika_van_aki_forron_szereti
Reader’s Digest 2008. február

"Csoda" vagy utánajárás?

Az alábbi gyógyulástörténetet azért teszem közzé, mert úgy vélem, a konkrét kórképen túlmutató tanulságai vannak. A gyógyulni akaró embernek tudomásul kell vennie, hogy az orvoslás egy szakma, amelyben a még oly lelkiismeretes orvosok is szakmájuk torzulásai miatt bizonyos kérdésekben csőlátással bírnak. Tudhatnak mindent a gyógyszerekről, az orvosi beavatkozásokról, de ez a tudás nem fedi le az alternatív orvoslás megannyi felismerését és tapasztalatát. Az alábbi történetben sok következtetés talán vitatható (mérgek a szervezetben, kineziológus, mint a "lélek" terapeutája), de egy vitathatatlan: az eredmény. A történet üzenete: "Ember, vedd kezedbe a sorsodat! Az egészséged neked a legfontosabb".

2005 őszén elkezdett panaszkodni az akkor 16 éves lányunk, hogy fáj a háta. Mivel nagyon magas volt, (akkor már 176cm), arra gondoltam, gyorsan nő, és ennek tulajdonítottam a panaszt. De addig, addig panaszkodott, és egyre sűrűbben, hogy a végén, 2006 tavaszán úgy gondoltam, ha ennyit nyekereg, meg kellene nézetni, mi okozhatja a panaszt. Sohasem gondoltam volna, hogy egy "gyógyíthatatlan??????????" betegségbe botlunk bele. Először ortopédiára vittük. Az 2 irányú gerinc rtg nem mutatott ki elváltozást, így nem ortopédiai ellátásra szorult. Viszont panasz esetén reumatológiai kivizsgálást javasolt az orvos. A panasz nem szűnt meg, és a reumatológián kötöttünk ki vele. Szerencsére az orvosnő komolyan vette a panaszt, és kiírt betekintő szakrum felvételt (ami annyit jelent, hogy a beteg hanyatt fekszik az rtg alatt, és egy bizonyos szögben fényképezik le a medencét, mintha kiterítve lenne, úgy látszik a felvételen ), és izotóp vizsgálatot. Nos, a 17. születésnapjára ajándékként kapott egy diagnózist, Bechterew-et, más néven SPA, vagyis spondylitis ankylopoetika. A doktornőnek 2 mondata volt.

1.Nem írtam még le, de így szokott kezdődni a Bechterew. (Miután látta, hogy kikattantam, -az orvos elszólta magát, hiszen nem tudta, hogy én eü-s háttérrel rendelkezem, és tudom, miről van szó, tételem volt a szakvizsgán, és ennek sajnos minden formáját láttam,- lett egy második mondata is.)
2. Szedje össze magát, mert nagyon sok lelki támaszra lesz szüksége.

De az első gondolatom az volt, hogy ezt nem, ezt nem engedem meg, mindegy, hogy mit kell megtenni, megteszem, de a lányom nem hagyom. Ez volt a mozgató rugó.
A Bechterew MULTIFAKTORIÁLIS KÓREREDETŰ BETEGSÉG, TEHÁT KÜSZÖB FELETTI MÉRTÉKŰ SPECIÁLIS POLIGÉN TERHELTSÉG ESETÉN, KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK PROVOKÁCIÓS HATÁSÁRA ALKUL KI.
Idült, előrehaladó, a gerinc elmerevedését és az izületek pusztulását okozó betegség, ami, később érinti a belső szerveket is, így az aortabillentyűt, és a veséket is. Összenő a gerinc borda, szegycsont borda, altatni nem lehet, ha netán valamikor műtétre kerülne sor, mert nincs mellkasi kitérés, epidurálni nem lehet, mert az összenőtt csigolyák között nem lehet beszúrni a tűt, rámegy a csípőkre, vállakra, rámegy a szivárványhártyára, ez látáskárosodással jár, majd mikor annyira elhatalmasodott a betegség, sebészeti úton eltávolítják a gyulladt szöveteket, és protézisek beültetésével javítják az elveszített mozgást. Miközben a veseérintettség miatt ott az amyloidosis veszélye. És lehet, hogy nem is volt beteg.

Először nem hittem el. Nyakamba vettem az országot, és vittem amerre az eszem kiadta. Arra gondoltam, hátha mégsem Bechterew, és a legjobb esetben félrediagnosztizálták, engem meg jól megijesztettek. Hát, nem. A New-Yorki kritériumoknak teljesen megfelelt, az rtg és izotóp a kontrolon is pozitívan jött ki. Nem volt mese, ez van. Elkezdtük a terápiát, de tudtam, hogy hagyományos kezeléssel ez az út hova vezet. Ment a gyógytorna, vízitorma, UH kezelés, Aflamin, Apranax, Indometacin, mindegy, hogy mit tettünk, semmi nem ért semmit, de semmit. És egyre betegebb lett. Közben kaptunk egy lehetőséget, hogy biológiai terápiát kaphat, mivel nem használ semmi, semmit. Ahhoz, hogy a biológiai terápiát hamarabb kaphassa, belementünk a gyógyszergyártó cég kutatási, kísérleti programjába, amiben az összehasonlító anyag Enbrel (etanercept) és Salazopyrin volt. De ahhoz, hogy mehessen a program, a study, ahhoz kellettek belgyógyászati, és tüdőgyógyászati eredmények. Valahonnan innen indult el a kálvária. Vittem a belgyógyászhoz, aki gyorsan megcsinált mindent, de van neki egy barátnője, aki ugyanebben a betegségben szenved //// ett, és úgy volt, hogy mi segítünk neki hogy a megfelelő kezelést megkaphassa. Ma Ő masszírozza a lányom. De máshogy alakult. Közben nálunk ment a kísérlet, ami nem ért semmit, feltehetően placebót kaphatott, ( a mai napig nem tudom) hiszen nem reagált a szervezet semmire. Már havonta kb.460 db gyógyszert szedett, 3x2 Indometacinum, fokozatosan emelve 3x2-re a Salazopyrin, gyomorvédő, Tramadol, ami nem szüntette meg a fájdalmat, vashiány miatt Maltofert, Movalist, mert az Indometacin nem ért semmit, stb. Mikor lement a study, másnap az Anyu az Égbe ment. Csak hogy, ha meg kell bolonduljak, biztosan sikerüljön. Majd decemberben Aput vittem a Főorvosnőhöz, és csak úgy illendőségből megkérdeztem, hogy van a barátnőd? Te figyelj, jól. Ha hiszed, ha nem, jól .És ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el. Megkérdeztem, mit csinál, és össze tudnál e vele hozni. Persze, nagyon szívese008 januárjában találkoztam valakivel, aki már meg akart halni, bottal járt, megrogyott a gerince, alig látott, és úgy pörgött a talajon a szemem előtt, amitől az eszem megállt. Láttam a 20 cm magas zárójait, a 8 féle leírt diagnózisát, a fiókját, amiben mindenféle földi jó volt, ( Contramal, Rheosolon, Medrol, Tramadol, Quamatel, stb.), és kérdeztem, mit szedsz? Hát ezeket. Mutatott nekem vitaminokat, nyomelemeket, és arany folyadékot. Ott reszkettem előtte, hogy Uram Isten, mi lesz, vajon nálunk is hat-e, vagy nem. Innen kezdődött a következő idegek harca.

A biológiai terápia blokkolja, a sejtmembránon kórosan keletkező gyulladt TNF-alfát, aminek az immunrendszerben van fontos szerepe, és pont az a gyulladt. Mi meg erősítettük az immunrendszert, és azt hittem, ezzel a gyulladást is fokozzuk. Homlokegyenest szemben állt a kettő. A biol blokkol, mi meg erősítettük az immunrendszert. De láttam valakit, aki ebből egész jól van, és ez adott erőt ahhoz, hogy próbáljuk ki, hátha bejön. Majd 1 héttel később felhívtam egy ismerőst, aki ugyanebben szenved///ett, azt gondolván hátha neki is valami jó lesz. Mikor beszéltünk, azt mondta nekem. FIGYELJ, JÓL VAGYOK. MI VAN???????????? MIT CSINÁLSZ?????????????????? Azt válaszolta: bementem a gyógynövény boltba, megvettem a legerősebb vitamint és nyomelemet, heti 1x kineziológushoz járok, és jól vagyok.
Én 1 hétig fogtam itthon a fejemet, és nem tudtam mást mondani, csak azt mondtam a lányunknak, hogy te Atya Ég. Te nem is vagy beteg, csak hiány beteg. Akkor esett le, hogy nem beteg.

Majd felmentem a netre, különböző fórumokra, és kutakodtam. És nekem rengetegen segítettek. Egy ország fogott össze, hogy nyugi, jó úton haladunk, csak csináljuk végig, ez lesz a helyes irány. De volt olyan fórum is, ahonnan 4x töröltek, elhordtak mindenféle hazugnak, kiforgatták a szavaimat, de ezt csak azért csináltam tovább, mert így találtak meg engem azok , akik ebből a betegségből jól vannak, meg azok is, akik valóban betegek, elkezdték ugyanazt a terápiát, amit mi, és mindenki reagált rá. Van aki gyorsabban, van aki lassabban. És ebből a tapasztalatból azt látom, nem az számít, hány éves, hanem mióta roncsolja a szervezetét a kór. Ahány éve, annyi hónap, amire aránylag, rendbe jön, ez a szervezet károsodásának függvénye. De mindenki reagált rá. Megtalált engem Erzsike Veszprémből, Zoli Mohácsról, Zoli Szeged mellől, Pali Záhonyból, Gabriella Budapestről, Dani Budapestről, Erika Szolnok megyéből, Andor Érdről, Feri Kiskunhalasról, Éva Paksról, Éva Kiskunhalasról, Krisztike, akit sajnos 28 évesen már le kellett százalékolni, de mindenki reagált valamire. És én kutakodtam a közös többszörös után. Nem mindenki tette ugyanazt, de mégis valahogy ugyan azt tette.

Meglett a kiváltó ok. A mérgek. És erről beszéltek nekem rengetegen, de egyszerűen nem esett le, mit akarnak velem megértetni.

A máj a szervezet méregtelenítő központja. 120 nap alatt szétesnek a vörösvértestek, ezt sokan tudják, miközben a szervezet többi sejtjei is "kicserélődnek". De ezeknek a sejteknek ( itt sejtszintre kell lemenni, hogy érthetővé váljon) megvannak a saját bomlástermékei, salakanyagai. Ha valami oknál fogva, túl sok méreganyag, ami lehet saját vagy bekerült, ez lehet a táplálkozással, mindenféle tartósító, permetszer, fertőzött víz, a szervezet biológiai egyensúlya felbomlik, a nyirokrendszerből nem kerülnek ki a méreganyagok, miközben a szervezet saját bomlástermékei is tovább szennyezik az egyébként is beteg szervezetet. Emiatt a sejtek olyan mintha olaj venné körül, ne tudják kiüríteni a saját melléktermékeiket, kevés a vitamin, nyomelem, ami a sejt egészséges működéséhez szükséges, a szervezet , a sejt működése felborul, de miután a sejt élni akar, védi magát, ellenanyagként egy fehérjét képez, ami szintén a gyulladás miatt gyulladt. és ekkora galibát okoz. Majd rengeteget olvastam, és Az Ételben az orvosság könyvből (Dr Henry Bielertől), értettem meg nagy nehezen, hogy a nyomelemek kötik meg a méreganyagokat, és szép lassacskán kitessékelnek a szervezetből.

Hiánybeteg volt. Valami valamikor felborult, emiatt nem épültek be a szerveszet egészséges működéséhez szükséges vitaminok, ásványi anyagok. Én az életben nem gondoltam volna, hogy ezek mennyire fontosak. A másik, hogy ahhoz, hogy az ő szervezete egészségesen működjön, pótlásra van szükség, vagyis több kell, mert csak a táplálékkal nem tud bekerülni annyi elem, amire az ő sejtjeinek szüksége van. Van aki szőke, van, aki barna. Ennyi.

Mi elkezdtük a méregtelenítést, vitamin, nyomelem bevitelét, a Dunakanyarból hordtuk 200km-ről a teljesen tiszta forrás vizet, figyeltem a bekerült táplálék ph értékét, semmi tartósító, nem mehetett be semmi, csak kifele jöhetett. Tavaly jan. 31-el kezdtük, miközben febr.14-el indult a biológiai terápia kérvényezése, párhuzamosan ment a kettő, gyógyszereit nem szedte, azt mondta minek úgysem ér semmit, (miközben a testvére fordította meg, mert nem tudott megfordulni, menni nem tudott) és mikorra megkaptuk az Enbrelre a támogatást, köszönte szépen, tényleg nagyon aranyosak, de jól van, nem kéri. Ami érdekes, hogy kontrollon voltunk, a lányom mosolygott, és én életemben másodszor akkor befogtam a számat, de megkérdeztem az orvost. HA ENNYIRE JÓL VAN, AKKOR IS KELL A BIOLÓGIAI? IGEN, AKKOR IS. Volt a válasz. Még megkértem, hogy azért megvizsgálná e. Megvizsgálta a lányt, majd leült a számítógép elé, bal kezével úgy, hogy a hüvelykujja az álla alatt volt, a mutatóujja a szeme mellett, megtámasztva, mereven nézett a monitorra, és csak annyit mondott, HIHETETLEN, HOGY ENNYIRE JÓ A MOZGÁSA. Erre kiírta a kontroll rtg-t és izotópot. Az rtg-t leletező orvost külön megkértem, hogy úgy nézze ezt meg, hogy ettől függ, hogy kell-e a biológiai terápia, vagy nem. Nos, ami hihetetlen, a III-IV-es stádiumú sacroileitis ( keresztcsont medence közötti) , ami mindkét oldalon részlegesen ankylotizált, ( csontosodott, összenőtt), úgy visszaépült, hogy jobb oldalt negatív, bal oldalon csak maradványtünetek vannak. Az rtg-t nem lehet becsapni. Majd ment az izotóp kontroll, ott rohangáltam a folyosón, hogy vajon mi fog kijönni. De láttam, hogy nem olyan, amilyen előtte volt. Természetesen ez is negatív lett.

Megkerültem vele a Földet, és erre kiderült, hogy itt zajlott le a saját otthonomban. Kb. 100ezer Ft-ból rendbe hoztuk a szervezetet sejtszinten. Sajnos ezeket a szereket nem támogatja a TB. Ez lehet, hogy másnak sok. De ha már az anyagiaknál tarunk, hogy mi mibe került, és ha én ezt hamarabb tudom, megspóroltam volna kb. 2 milliót.

De , hogy mi mibe került? Megszámoltam, 51db ambuláns lapot szedtem össze 2 év alatt. Az ehhez társuló beutalók, az megint 51. Plusz a laborok, amik nem ugyanazon a napon voltak, a vizitdíj, az utazási költségek, (ebből 3x kaptam visszatérítést, amit ki is fizettek), a zsebbe csúsztatott borítékok, az úszás, a heti gyógytorna, több, mint 1 évig, a gyógylabda, a masszírozógépek különböző fajtái, hátha az egyik jó lesz, a gyógyszerek, a study, az úton az ásványvíz, a parkolójegyek tömkelege, a kenőcsök hada, a plusz fotel, ami tartja a fejét, mert nem tudott máshogy ülni, a plusz autó, amivel hordom, mert nem mehet egy 17 éves lány egyedül a világba gyógyulni, az ott hagyott munkahelyem, a rengeteg ideg, az a rengeteg átvirrasztott éjszaka, mit tegyek, hogyan tudom megmenteni, a gyors jogosítvány, hogy suliba tudjon járni, lelkivilága, mikor szembesült azzal a ténnyel, hogy nagyon beteg, a fájdalom, amikor a tesója fordította meg, mert nem tudott megfordulni, hiszen a gerincből kilépő ideggyököket nyomták a gyulladt ízületek, és én csak annyit tudtam, hogy időben kifordultam az ajtón a szobájából, és sírtam. És még sorolhatnám. Nagyon nehéz volt. És lehet, hogy nem is volt "beteg", vagyis beteg volt, de ennyire hiány beteg. De nem tudtam.

Már régen megvoltak a negatív leletek, mikor lassacskán megértettem, Dr Henry Bieler könyvéből, hogy a nyomelemek kötik meg a méreganyagokat. De van egy nagyon, nagyon kedves ismerősöm, aki azt mondta nekem, AMIKOR HELYREÁLL A BIOLÓGIAI EGYENSÚLY, A SZERVEZETNEK MEGVAN EGY ÖNGYÓGYÍTÓ EREJE. És mi ezt csináltuk meg. Hosszan magyarázta nekem az antioxidánsok, nyomelemek szerepét, hogy hogyan működnek a sejtekben, és lassacskán megértettem, hogy nem fog ez a "betegség" visszatérni. Ma már csak magamat kell rendbe tegyem. Annyira megviselt ez a 3 év. Ebből a 3 évből szerencsére majdnem 1 éve tünet és panaszmentes. De a nyomait bennem meghagyta az emlék, a küzdelem egy életért.

Amit tettünk. Vitamin, nyomelem bevitele, amennyit csak lehetett. Egészséges táplálkozás, a 70/ 30-as szabályt tartottuk be. 70% zöldség, 30% húsok, az is szárnyasok, ecet helyett citrom leve, olívaolaj , teljesen tiszta víz a Pilisből, nyirokmasszázs hetente, és kineziológushoz vittük 9x, mert valaki azt mondta nekem, Szegedről, hogy a lelket is kezelni kell. Hát azon ne múljon. Mi mindent megtettünk egyszerre, és 3 hónappal később meglett az első negatív fizikális lelet. Majd a többi is. A Bechterew gyógyítható, vagy nagyon jól karban tartható. Ez a döbbenet.

És én megköszönöm elsőként a lányunknak, hogy végigcsinálta, bármilyen "őrültséget" találtam ki, bízott bennem, habár többször fel akarta adni a küzdelmet. Férjemnek, aki mindvégig támogatott anyagilag, hogy ezt végig tudjuk csinálni, és még Ő sem tudta, mi lesz a jó, mi nem.
Fiamnak, aki mindvégig türelmes volt, látta azt az emberfeletti küzdelmet, amit teszünk, és segített. Szüleimnek, Anyósomnak, akik anyagilag támogattak, hogy bírjuk az egészet.
És mindenkinek örök hála, aki valaha is segített nekünk ezen az úton. KÖSZÖNÖM.

Kata

http://www.ankylosingspondylitisdiet.com


Jó hír az étcsoki szerelmeseinek:
étcsokival megelőzhetjük a szívinfarktust


Svéd tudósok a The Archives of Internal Medicine szeptemberi számában jelentettek meg egy tanulmányt mely szerint kikérdeztek szívinfarktusból felépülő betegeket csokoládé fogyasztási szokásaikról majd 8 éven át figyelték őket.

Meglepetésükre a csokoládé fogyasztók hamarabb épültek fel az infarktusból és kisebb esélyük volt újabb infarktus elszenvedésére, mint azoknak akik nem fogyasztottak csokoládét. Azok közül akik havonta egyszer élvezték az étcsokoládét 27 %-kal, akik hetente 44 %-kal, akik hetente kétszer vagy többször pedig 66 %-kal kevesebben szenvedtek el újabb szívrohamot.

A bioflavonoidokban és polifenolokban gazdag étcsokoládé meggyorsítja a véráramlását a szívbe és az egyéb szervekbe, ezáltal segít megelőzni a szívbetegségeket és a rákos megbetegedéseket. Tapasztalatok szerint a vérnyomást is csökkenti.

Persze nem szabad túlzásokba esni, hiszen az üzletek polcait megtöltő csokik zöme az egészséges kakaó mellett zsírt és cukrot is tartalmaz. Ha szívünk egészsége miatt akarunk csokoládét fogyasztani akkor válasszuk a minél tisztább 70-80%-os étcsokoládét és elegendő hetente 2-3 alkalommal 20 g csokit enni.Azték forrócsoki- víz
- egész fahéj
- vaníliarúd
- szegfűszeg
- ízlés szerint édesítőszer
- kukoricakeményítő v. kukoricaliszt
- magas kakaótartalmú kakaópor
- csili

A vizet a fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel és a tetszés szerint választott édesítővel felforraljuk. Én már az elején beledobom a csilit, de aki kevésbé csípősen szereti, az a végén dobja bele, pár pillanatra, ekkor csak kellemesen pikáns lesz. Amikor az ízek jól összeforrtak, leszűröm, és egy kevés kukoricakeményítőt (vagy kukoricalisztet) kikeverek egy kevés vízzel és sok-sok kakaóporral.
Én Holland kakaóport használok, ez elég tömény, sötétvöröses színű, majdnem fekete. Ezt a keveréket hozzáöntöm a felforralt alaphoz, 2 percig még forralom, és máris kész a csilis csoda

http://antalvali.com/csili_paprika_van_aki_forron_szeretiKövetkezö számunk tartalmából:

Maca – az inka viagra
Mit teheteünk, hogy egészséges gyermekünk szülessen
Torna gyakorlatok váll problémákra
A prosztata rákrólMivel célunk az, hogy sokakat érdeklő témákról szóló színes magazint hozzunk kéthetente a monitorjukra várjuk hozzászólásaikat, kérdéseiket, témafelvetéseiket az szerkesztoseg@gyogyulasutjai.hu e-mail címre.

Ha méltónak talál rá bennünket és ajánlani szeretne minket barátainak kérjük
Az Ön neve:


Az Ön E-mail címe:


Az Ön barátjának az E-mail címe:


Megjegyzés:


A magazinunk oldalain található információk, vélemények nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Mivel mi sem kedveljük a kéretlen leveleket (spam) ígérjük, hogy sosem adjuk ki, el vagy bérbe e-mail címét.Impresszum
Gyógyulás Útjai
6721 Szeged, Brüsszeli krt. 10/a
Tel.: +36 62 423 033, Fax: +36 62 423 447
e-mail: szerkesztoseg@gyogyulasutjai.hu
Felelős szerkesztő: Nyári Zsuzsa
Grafika: Focus Studio

Leíratkozás
Ezt az ingyenes e-magazint azért kapja, mert felíratkozott előfizetőink sorába.
Ha nem szeretné kapni kiadványunkat a leiratkozáshoz küldje el e-mail címét!
 
Címváltozás
Régi e-mail cím:
 
Új e-mail cím:
 

Kapcsolatfelvétel itt


Adatkezelési alapelveink
A gyogyulasutjai.hu honlapon kizárólag az érdeklődők nevét, emailcímét és üzenetét fogadjuk, melyet a gyogyulasutjai.hu szerverén addig tárolunk, amíg a kapcsolat fenn áll, de legkésőbb az utolsó kommunikációtól számított 2 évig, vagy visszavonásig.

A személyes adatok megadása önkéntes.
Személyes adatokat harmadik félnek és külfölfdre nem továbbítunk.
Más adatbázissal a megadott adatokat nem kapcsoljuk össze.
Cookie-t honlapunk nem helyez el a látogató számítógépén.
Különleges adatot nem kezelünk.
Külső adatfeldolgozót nem alkalmazunk.
Az adatok védve vannak a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés ellen.
Az érintett kérésére ingyenesen tájékoztatást kap személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve - a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével - törlését.
A személyes adatot töröljük, ha kezelése jogellenes, az érintett kéri, az adatkezelés célja megszűnt, vagy az adatok tárolásának törvényben meghatározott határideje lejárt, azt a bíróság vagy az adatvédelmi biztos elrendelte.