Feliratkozás a magazinra!
 Vezetéknév:
 
 Keresztnév:
 
 Lakcím:
 
 E-Mail cím:
 


 
2009 - 17. szám
Nyári Zsuzsa

Nagyon sok olyan betegség létezik amelyiknek a kiváltó okát sajnos még nem ismerjük ( ilyen például a Bechterew kór is). Ami még sajnálatosabb, az az, hogy a gyógymódja is ismeretlen. Mégis olvashatunk csodás gyógyulásokról ilyen betegségek esetén is. És hogy mi áll a csoda hátterében? Általában egy gyökeres életmódváltás, a szervezet bőséges ellátása vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Hiszen ha szervezetünk megkapja a tökéletes működéséhez szükséges anyagokat képes meggyógyítani önmagát.
TARTALOM JEGYZÉK:
Bechterew-kór
Reflexológia, mint az öngyógyító életerők serkentése
Keserédes tanulságok – az aszpartám
Sacha Inchi az inka mogyoró
Kávé áldás vagy átok?
Angyalgyökér
Bemutatjuk:
Zöldház Egészség Centrum
Q10 - az egyedüli táplálék kiegészítő amit mindig beveszek
Vegyes belsőség 
NEVESSÜNK!


A vizsgálat után így szólt az orvos a beteghez:
- Tudja, hogy az utolsó pillanatban jött el hozzám?
- Jaj, olyan súlyos a baj, doktor úr?
- Ellenkezőleg! Még egy nap, és magától    meggyógyult volna.

 Bechterew-kór

spondylitis ankylopoetica, SPA

A betegség 100000 emberből mintegy 130-at érint csupán, főként fiatal férfiaknál jelentkezik, leggyakrabban 16 és 45 éves kor között, férfiaknál 7-szer gyakoribb.

A spondylitis ankylopoetica pontos oka ismeretlen, de előfordulása családi halmozódást mutat, kialakulásában a genetikai hajlamnak van szerepe. Erre utal az a tény, hogy a betegek döntő többsége egy örökletes gént, a HLA B27 antigént hordozza, amely egészségesek között csak 7-8%-ban fordul elő. Létrejöttében a környezeti tényezők és a fizikai trauma szerepe vitatott, autoimmun eredet nem bizonyítható.

A betegség kezdeti tünete általában a deréktáji vagy háti, főleg éjjel, illetve a hajnali órákban jelentkező fájdalom, amely változó erősségű, de az idővel fokozatosan súlyosbodik.

Tipikus a hát reggeli merevsége, ami a fájdalommal együtt a mozgásra enyhül.

E tünetek a Bechterew-kórban általában 45 éves kor előtt és fokozatosan, lassan alakulnak ki. A kórkép kezdete alattomos, nem jár jellemző tünetekkel, így a diagnózisig eltelt idő hosszú lehet.

A hátfájdalomhoz az esetek majdnem felében egyéb ízületek, inak gyulladása is társul.

A későbbiekben, a betegség súlyosbodásával elégtelen mellkastágulás, hajlott testtartás, gerincmerevség, fáradtság, étvágytalanság, fogyás, a szem szivárványhártyájának gyulladása (iritisz) következhet be.

Ahogy az ízületi felszínek a gyulladás következtében pusztulnak, az ízületek elcsontosodnak. (ankylosis,e: ankilózis ). A csigolyák kezdenek teljesen összenőni, széleiken csőrszerű kinövések (szindezmofiták) keletkeznek.
Az összenövések a mellkas bordaízületeiben folytatódnak, ami fokozódó légzési elégtelenségben is megnyilvánul. A betegség lefolyása hullámzó. Tünetmentes, tünetszegény és fájdalmas szakaszok szabálytalan és kiszámíthatatlan időközökben követik egymást. Egyes esetekben, miután a betegség kitombolta magát, alábbhagy, és a beteg állapota nem rosszabbodik tovább.

A betegség lefolyása nem egységes. Az életminőséget és életkilátásokat a betegség súlyosbodásának gyorsasága, valamint a kialakuló szövődmények határozzák meg.

A betegség progressziójával az alábbi szövődményekre lehet számítani:
• Járás- és állásnehézségek: Miután a csigolyák összecsontosodtak - kialakult a    "bambusznádgerinc" -, a gerinc erősen előrehajlik, a beteg számára az    egyszerű mozgások is nehezen kivitelezhetők az ízületek merevsége és    egyensúlyi problémák miatt.
• Nehézlégzés: Az elégtelen mellkastágulás miatt a belélegezhető levegő    mennyisége korlátozott. Amennyiben a betegség a mellkast nem érinti, a beteg    fizikai teljesítőképessége viszonylag jó, így a hétköznapi tevékenységek    elvégzésére képes maradhat.
• Szívbetegség: A kötőszöveti gyulladás olykor a szívbillentyűket sem kíméli.    Bechterew-kórra jellemző az aortabillentyű elégtelensége. Másfelől a beszűkült    tüdőkapacitás túlmunkát ró a jobb kamrára. A jobb kamra izomzatának    elfáradásával nagyvérköri keringési elégtelenség alakul ki. Ez a    betegségcsoport a cor pulmonale (tüdő-szív), melyet bármilyen idült    tüdőbetegség is képes kiváltani.
• Tüdőbetegségek: Egyes betegeknél a folyamat a tüdő felső részeiben    üregképződést eredményez, mely tüdőfertőzésekre hajlamosít. A legtipikusabb    kórokozók a gombák. Ez az állapot leggyakrabban dohányzóknál alakul ki. A    szív- és tüdőbetegségek jellemzően az után alakulnak ki, ahogy a gerincoszlop    gyulladása megszűnik. Ez 20 évet is igénybe vehet.
• Egyéb szövődmények lehetnek még: vérszegénység, csontritkulás,    szivárványhártya- és szaruhártya gyulladás.

Mivel a betegség genetikai eredetű, megelőzésre nincs lehetőség. A szövődmények elkerülése a szakszerű gondozással lehetséges.

A betegségre elsősorban fiatal férfiak tartós derékfájdalma esetén kell gondolni.

A Bechterew-kór többsége enyhe lefolyású, így évekig diagnosztizálatlan maradhat. Más esetekben hétköznapi gerincpanaszokat is Bechterew-kórral azonosítanak.

A betegség fizikai vizsgálata során az orvos a hasra fektetett beteg combját megemeli. Ha a páciens fájdalomról panaszkodik, akkor ez sacroilieitisre, a keresztcsont-csípőcsont-ízület gyulladására utal, ami a betegség tipikus kezdeti tünete.A kórismézésére az alábbi lehetőségek adottak:
• Képalkotó eljárások: A diagnózis alapja a hagyományos röntgen-vizsgálat, de    az enyhébb és korai formák ezzel rejtve maradhatnak. Alapos gyanú esetén    csontizotóp, számítógépes rétegvizsgálat (CT) vagy nukleáris    mágnesrezonancia vizsgálat (MRI) lehet segítségünkre.
• A vér laboratóriumi vizsgálata: A betegség különösen aktív szakaszában a    vérsejtsüllyedés magasabb a normálisnál. Jellemző a vérszegénység – a    vörösvérsejtek számának csökkenése. A HLA B27 jelzésű vérfehérje    kimutatása fontos. Megléte nem bizonyítja a Bechterew-kórt, hiánya viszont    erősen ellene szól.

A gyulladás kezelése gyógyszeresen lehetséges, a csigolyák összecsontosodása viszont nem gyógyítható. A kezelés elsődleges célja a fájdalom, az ízületi merevség enyhítése, valamint a késői komplikációk megelőzése. Legfontosabb része a rendszeres gyógytorna.

Időben megkezdett kezeléssel megelőzhető a gerincoszlop görbülése, elérhető hogy a bambusznádgerinc normális testhelyzetben rögzítse a gerincoszlopot. Az orvos az alábbi gyógyszerek közül választ:

A nem szteroid gyulladásgátlók (ibuprofen, naproxen, indometacin, stb.) segítségével csökkenthető a fájdalom és az ízületek merevsége.

Betegségmódosító, reumaellenes gyógyszerek (disease modifíying antirheumatic drugs =DMARD) a sulfalazin és metotrexát, hatékonyak lehetnek a végtagízületek gyulladásának eredményes kezelésében.

A szteroid gyulladásgátlók: a mellékvesekéreg hormonjai (kortizon, kortizol) hatékony gyulladásgátlók, melyek az ankylosisok kialakulását is késleltethetik. Mellékhatásaik miatt a szteroid gyulladásgátlók használatát időben korlátozni kell. Olykor szükséges lehet a szteroidok injekció formájában történő beadás az ízületekbe.

A Tumor nekrózis faktor (TNF) gátlóit eredetileg a reumás ízületi gyulladás kezelésére alkalmazták. A TNF egy olyan fehérje ("citokin"), mely gyulladást elősegítő szerepet játszik reumás ízületi gyulladásban. Gátlói megakadályozzák működését, mellyel az ízületek merevsége, fájdalma, gyulladása eredményesen csökkenthető.

A hagyományos orvoslás szerint a Bechterew-kór ma még nem gyógyítható. Megfelelő kezeléssel a beteg életminősége elfogadhatóvá tehető. Hatékony és időben kezdett fizikoterápiával elérhető, hogy a gerinc ankylosisa egyenes gerinc mellett következzen be, mely önmagában is rendkívüli jelentőséggel bír a beteg későbbi életében, munkaképességében.

(Idézet Dr. Tótok, Dr. Lázár: Az SPA-ról konferencia kiadványából 1998 Zalakaros)

kankalin
Akkor lássuk, hogy az alternatív gyógyászat mit tanácsol a Bechterew kórban szenvedőknek.

Ahhoz, hogy szervezetünk tökéletesen működjön, ne gerjesszen felesleges gyulladásokat, ne támadja meg önmagát biztosítani kell a tökéletes működéshez szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és el kell tüntetnünk a méreg anyagokat.

Először is kezdjük a méregtelenítéssel. Nem szükséges ezt drága szerekkel végeznünk, egy csalántea kúra is kitűnően megfelel erre a célra. Ám ha anyagilag megengedhetjük végezzünk el egy máj és vastagbél tisztító kúrát is.

Otthonunkból is távolítsuk el a mérgező tisztító szereket. Használjunk természetes anyagokat, mint az ecet vagy a hidrogénperoxid a takarításhoz. Ne használjunk rovarölő spray-ket, és a tisztálkodó szereink is lehetőleg természetes anyagokból készüljenek.

Táplálkozásunkat is meg kell változtatnunk. A legfontosabb a gabonafélék és az azokból készült ételek így a tésztafélék és a kenyér mellőzése. Mellőzni kell továbbá a vörös húsokat, a cukrot és a cukros ételeket, valamint a tejet és a tejtermékeket.

Mivel az Omega 3 zsírsavnak fontos szerepe van a gyulladások csökkentésében hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk hideg tengeri halakat mint a lazac, a szardínia vagy a makréla. Használjunk sok kurkumát és gyömbért az ételek ízesítésére mert mindkettőnek gyulladáscsökkentő hatása van.

Mivel a Bechterew kór szövődménye a tüdő megbetegedései, mindenképpen hagyjuk abba a dohányzást!

Lehetőleg ne klórozott csap vizet igyunk. Ha tehetjük természetes forrásvizet fogyasszunk, ha ez nem elérhető akkor szűrt vizet vagy üveges, buborék mentes ásványvizet.

Fogyasszunk sok flavonoid tartalmú gyümölcsöt mint a fekete áfonya, szilva, fekete cseresznye, líciumgyümölcs , gránátalma, szeder stb. A dió, a len és a tökmag is jótékony hatással van.Természetesen a sok zöldség sem maradhat ki a táplálkozásból. Minden étkezésünknek legyen része sok-sok zöldség.

Kerüljük az olajban sült ételeket (sült krumpli, rántott dolgok) inkább főzzük vagy pároljuk az ételeket és minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk.

Nagyon jótékony lehet a csírák – az élő étel – fogyasztása. A csírákban a kifejlődött növény tápanyagainak a sokszorosa található meg. Különösen a lucerna, a vörös here és a retek csírából készült keveréke ajánlott ilyen esetben. Erős gyulladás csökkentő hatása miatt a vörös káposzta csírája is nagyon hasznos.

A betegség kezdeti szakaszában, az ízületek megcsontosodása előtt manuál terapeuta (csontkovács) segíthet, hogy a csigolyák a természetes helyükre kerüljenek. Rendszeres masszázs és fizikoterápia segíthet a hát izmok lazításában, ami jelentősen enyhítheti a betegséggel járó fájdalmat.

Az aromaterápiás gyógyfürdő és a gyógynövényes olajokkal végzett masszázs is sokat segíthet. Erre kakukkfű, szurokfű, bormenta, zsálya, levendula, rozmaring és borókabogyó olajat használhatunk.

Az akut gyulladás mentes időszakokban szaunázással is lazíthatjuk az izmokat, a melegben kitágult erek miatt felgyorsul a vérkeringés is, több oxigén jut a sejtekhez és több méreganyag tisztul ki a szervezetből.

vörösherecsira
Nagyon fontos a Bechterew kórban szenvedők számára a gyógytorna. Jóga, Tai chi vagy Pilates gyakorlatokkal gyengéden mozgathatjuk át a csigolyákat. Ezzel erősíthetjük a hátizmokat és biztosíthatjuk a helyes testtartást.

Ajánlott a Bechterew-es betegek számára naponta legalább 2 x 20 percig hason feküdni, hogy megelőzhessük a gerinc előregörbült állapotban történő rögzülését. Lehetőleg sokáig ne maradjon egy testhelyzetben a beteg, üljön, álljon, járjon felváltva. Lehetőleg ne válasszon olyan munkát amelyikben nehéz súlyokat kell emelgetnia, vagy hosszú ideig előrehajolt testhelyzetben lennie.

Kemény, egyeneshátú széket válasszanak az ülésre és mindig emelt fővel egyenes háttal üljenek. Kerüljék az olyan ülőalkalmatosságokat melyben a gerinc meggörbül. Járáskor is oda kell figyelni a kihúzott egyenes testtartásra. A helyes testtartás megtartását elősegíthetjük MBT cipő viselésével is.

Nagyon fontos a beteg lelkiállapotának a kezelése is. Pszichológus, kineziológus, EFT terapeuta segíthet a betegség lelki hatásainak, okainak, a beteg félelmeinek felkutatásában és feloldásában. A negatív érzelmek, a stressz, a depresszió gyakran okozhatnak különböző betegségeket.

A Bechterew kórban szenvedőknek az alábbi gyógytea keveréket adhatjuk:
Mezei Zsurló           1 egység
Csalán                  10 egység
Fehér fűzfakéreg    5 egység
Rozmaringlevél       5 egység
Citromfű                  2 egység

A keverékből egy evőkanálnyit főzzünk 15 percig 2 dl vízben, majd szűrjük. Naponta 2-3 szor fogyassz a beteg étkezés után. Három hét után tartsunk egy hét szünetet.

A gyulladásban lévő testrészeket körömvirág, árnika, boróka vagy fekete nadálytő krémmel kezelhetjük.

Vitaminok és ásványi anyagok pótlása is nagyon fontos ilyenkor. C, E, B komplex és D vitamin ajánlott. A kálcium, magnézium és foszfor is jó hatással van. Segíthet még olyan táplálék kiegészítő is mely kolloid formájában tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket. (A kolloid formátum megkönnyíti a szervezetnek azok felhasználását.)

Az porc regenerálódását segíti a glükózamin és a kondroitin. Az MSM (Methyl Sulfanol Methane- kén) fenntartja a helyes molekula szerkezetet a lágy szövetekben és a kötőszövetekben. Erősíti a porcszövetet, csökkenti az ízületi fájdalmat és egyben nagyon hatásos gyulladás csökkentő is.

A macskakarom kapszula segíthet az akut gyulladások megszüntetésében épp úgy mint a fehér fűzfa kéreg. A fehér fűzfa kéregből pakolást is készíthetünk a gyulladt területre.

A magas flavonoid tartalmú gyümölcsöket pótolhatjuk az azok kivonataiból készült készítményekkel. Az aloa vera is segíthet mind külsőleg krém formájában a gyulladt részre alkalmazva, mind belsőleg juice vagy kapszula formájában.

A tudomány mai állása szerint ez a betegség sem gyógyítható. De odafigyeléssel, helyes életmóddal, táplálkozással és a kellő (nagy) mennyiségű vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitelével jelentősen lelassítható a folyamat és beteg életminősége nagymértékben javítható.

Nyári Zsuzsa
Dr. Tótok, Dr. Lázár: Az SPA-ról konferencia kiadvány 1998 Zalakaros
Az Élet Csírájában (Németh Attiláné)
Bioterápia Kézikönyv ( Tóth Gabriella)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bechterew-k%C3%B3r
http://www.npicenter.com
http://www.likecell.cnReflexológia, mint az öngyógyító életerők serkentése

A reflexológia maga az egészséget megtartó életerők tudatos, célirányos serkentése ujjnyomással a talpi reflexterületeken, meghatározott zónára, fájdalomküszöb alatt, az idő figyelembevételével. Egyaránt alkalmazható prevencióként, orvosi kezelés kiegészítéseként, valamint rehabilitáció esetén. Állapotfelmérésre is alkalmas.
Az emberi szervezet mindig az egyensúlyi állapot megteremtésére törekszik, azonban ha bármilyen zavar támad, akkor az a mikróterületeken – így a talpon is – jelzés formájában megjelenik rövid időn belül felrakódások formájában.

Gyökerei visszavezethetőek Kínába, Indiába, Egyiptomba, Mezopotámiába, de az ősi maya, azték, inka civilizációkban is használták már. Az első hiteles adat Egyiptomból származik, a VI. dinasztia korából, Kr.e.2330-ból: Saqqarában Ankmahor orvosnál látható egy falfestmény, mely a láb és kézmasszázs fogásait ábrázolja. Kínában Vang Vej orvosi tevékenysége bizonyíték a reflexológia használatára, aki a Kr.e.IV.században akupunktúrás kezelés után alkalmazott hüvelykujjnyomásos módszert a talpon.
A reflexológia egyszerűbb formája Európában a XIV. században már ismeretes. Néhány nagy név, akik a reflexológiát népszerűsítették és kutatták, alkalmazták: Dr. V.H. Fitzgerald, Dr. Joe Shelby Riley, Dr. Amassian, Hanne Marguart, valamint Hedy Masafret. A reflexológia magyarországi kialakulásának képviselői a teljesség igénye nélkül: Lechner Károly, Szabó Lajos atya, Dr. Oláh Andor, Bánszky Judit, Dr. Tamasi József, Dr. Mótusz János, Dr. Palágyi Jolanda, Zolnay Antal, Dr. Csikai Erzsébet, Nagyné Halász Anna.

A reflexzóna masszázs az öngyógyító életerők folyamatos serkentése. Ha valahol felborult az egyensúly, illetve az életerők működése csökkent, azt a szervezet a test különböző pontjain – így a talpon – is jelzi felrakódások formájában. Ennek az egyensúlyzavarnak az oka több minden lehet, például helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, kevés folyadékbevitel, stb. A masszázs alkalmával a nyomás hatására reflexet váltunk ki a belső szervekben. Az inger hatására impulzus jön létre, amely eljut a központi idegrendszerbe és ezzel egy időben az adott szervhez is. Addig történik ez az oda-vissza jelzés a központi -, a vegetatív idegrendszeren és a szervekben, amíg az egyensúly helyreáll. Az egész szervezetben rezgésszinten minőségi változás jön létre, melynek eredménye, hogy beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa.

A reflexológia élettani hatásai:
• idegrendszeri hatás: a reflexhatás segítségével, az idegvégződések    stimulációján keresztül az idegi szabályozásban eredmény érhető el
• fájdalomcsillapítás
• keringést befolyásoló hatás
• nyirokkeringést, immunrendszert befolyásoló hatás
• belső elválasztású mirigyek egyensúlyban tartása = endokrin hatás :    alulműködés esetén serkenti, túlműködésnél csökkenti a kémiai anyagok vérbe    jutását
• méregtelenítés
• feszültségoldó hatás
• harmonizáló hatás

Természetesen figyelemmel kell lenni arra, hogy vannak olyan állapotok, amikor tilos a reflexológiai kezelést alkalmazni, úgy mint:
• agyvérzés, agyrázkódás, infarktus
• hasi katasztrófa
• gégeödéma
• eszméletlen betegnél
• méhen kívüli terhesség, veszélyeztetett terhesség esetén
• mélyvénás trombózis
• heveny visszérgyulladás
• orbánc
• lábszárfekély
• üszkösödés
• nagy kiterjedésű gombás láb
• nyílt sebek esetén
• égés a lábon
• törés a végtagon
• fertőző betegségek esetén
• AIDS esetén
• Nemi betegségek esetén
• Műtét után 3-6 héttel
• Sugár- és kemoterápia esetén
• Magas láz esetén

A reflexológia masszázsterápia során a mennyiségi és minőségi ingerek alapján a szervezetnek azonnali, illetve késői reakciói lépnek fel. Ezek a válaszreakciók, melyek a gyógyító erők beindulását jelentik. A teljesség igénye nélkül: azonnali reakcióként jelentkezhet például feljajdulás, hirtelen elkapja a lábát a páciens, izzadás, sóhaj. Kellemes reakciók is tapasztalhatók, mint teljes ellazulás, elálmosodás, kellemes érzet, mosoly. A késői reakciók közül megemlíthetőek például orrváladék, megváltozhat a vizelet színe, mennyisége, szaga, megváltozhat a széklet színe, konzisztenciája, fellobbanhatnak régi betegségek, fogaknál jelentkező fájdalom betegséggócra figyelmeztethet, nagy fáradtságérzet jelentkezhet, izomláz, szájszárazság, pattanások a bőrön, hangulatváltozás. Ezek a kellemetlenebb tünetek a terápia során csökkennek, majd elmúlnak, ahogy a szervezet öngyógyító mechanizmusai beindulnak.

Amit az egészséges láb megőrzéséért tehetünk:
egészséges étrend
megfelelő napi folyadékmennyiség
mozgás, mozgatás
frissítés, regenerálás, hidratálás

A gondos ápolást a láb meghálálja.
Néhány „recept” álljon itt az egészséges lábért :
aktív „lábtorna”: ujjhegyen járás, sarkon, belső-külső oldalán, a lábujjak fel-le mozgatása
lábfürdők (például: illóolajos, szódabikarbónás)
ízületi elváltozások esetén például zsálya, zsurló, körömvirág, cickafark lábfürdő ajánlatos

Bioreflex Kft.
Molnár Monika
www.bioreflex.huKeserédes tanulságok – az aszpartám
  Az embert az evolúció tette naggyá, ez dönti romba is. Pedig minden olyan jól alakult. Halak formájában rátaláltunk az omega-3-ra, ettől jól megnőtt az agyunk, okosabbak lettünk, egyre több dolgot feltaláltunk, de mára ez odáig fajult, hogy kezdünk belehalni saját okosságunkba.

Az evolúció nem számolt azzal, hogy mi ilyen okosok leszünk, túljárunk a természet eszén, és olyan dolgokat tudunk majd nagy mennyiségben előállítani, amilyenek a természetben sehol nem találhatók meg. És mivel nem találhatók, hát védekezés sem épült ki velük szemben, hisz a korlátozást éppen a korlátozott fellelhetőség képviselte. Szabadon élő állatok és a természeti népek körében ismeretlen betegség a 2-es típusú cukorbaj, mert természetes táplálék fogyasztásával nem lehet akkora cukorterhelést sózni a hasnyálmirigy nyakába, hogy az attól tönkremenjen. A civilizáció azonban mindenre képes, „legyőztük a természetet”.

Az édesszájúság lett a vesztünk
A vadászó-gyűjtögető életmódot folytató pima indiánok közt például korábban egyetlen elhízott ember sem volt, mert annyit tudtak vadászni és gyűjtögetni, amennyi elég volt a megélhetésükhöz. Amint „civilizálódtak” és áttértek a „civilizált” étrendre, 80%-uk elhízott és 50%-uk cukorbeteggé vált.

A gyümölcsevő állatok és az ember ösztönösen vonzódik az édes vagy erjedt gyümölcshöz, mert nagyobb a kalóriatartalma, és van is mindenkiben annyi inzulin- vagy alkohollebontó enzim, hogy elbánjon a túlérett gyümölcsök cukor- és alkoholtartalmával.

Az édesszájúság lett azonban az ember veszte. Ez motiválta arra, hogy feltalálja a cukorgyártást és az alkohollepárlást – végeredményként ma hazánkban egymillió alkoholistával és ugyanennyi cukorbeteggel számolhatunk.

Ezzel ki is lyukadtunk „édes” témánknál. Az ember tehát feltalálta a cukorgyártást, kialakult az édességipar, és mára a civilizált országokban az egy főre jutó éves cukorfogyasztás 40-50 kg. Ezt az elképesztő mennyiséget sütemények, édességek, fagylaltok formájában fogyasztjuk el, de még az is sok cukrot fogyaszt, aki nem nassol, csak cukros üdítőkkel oltja a szomját.

A cukor addiktív élelmiszer, fogyasztása euforizál, állatkísérletekben cukorral a drogfüggés és drogmegvonás minden tünetét produkálni lehetett. A cukorról, pontosabban az édes ízről nem akar lemondani az emberiség, a növekvő cukorfogyasztás azonban rendkívül komoly népegészségügyi kockázatokat von maga után. Ebben a sötét jövőt ígérő „édes életben” jelentek meg a megváltást ígérő mesterséges édesítők, azt ígérve, hogy lehet veszélytelenül is habzsolni az élvezeteket.

A „szacharinok”
Kezdetben volt a szacharin. Emlékszem, gyermekkoromban még patikában árulták annak a néhány lesajnált cukorbetegeknek, akik ráfanyalodtak. A szacharint 1879-ben véletlenül fedezték fel – mint ahogy az összes többi mesterséges édesítőt is. Háromszázszor édesebb, mint a cukor, főzésálló, csak fémes utóíze miatt húzódoznak tőle sokan. A szacharint örök gyanakvás kísérte, mint nem természetes anyagot, és az 1970-es években kimutatták, hogy nagy mennyiségben patkányoknál hólyagrákot idézhet elő. Kitört a pánik, ám embernél ilyen hatást soha nem tapasztaltak, és 1992-ben kiderült, hogy a patkányok – mint sokan sejtették addig is – egészen másként működnek, és a szacharin is másként hat rájuk. Mára úgy tűnik, a szacharin a legbiztonságosabb mesterséges édesítő.

Hasonló története van a ciklamátnak is, amelyet 1937-ben fedeztek fel, ugyancsak véletlenül. A ciklamát már sokkal jobb ízű volt, de Amerikában váratlanul betiltották, mert rágcsálóknál – igen nagy mennyiségben – hólyagrákot okozott. Más országok nem követték az amerikai példát, és hamarosan ott is kiderült, hogy a problémát eltúlozták, nincs szó rákveszélyről. Sokak szerint sokkal inkább arról volt szó, hogy meg kellett tisztítani a piacot a konkurenstől az aszpartám számára.

Az aszpartám számára, amit aztán az amerikai Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 14 évig nem engedélyezett forgalomba hozni.

Az aszpartám engedélyezése
Vajon miért állt ellen az FDA oly sokáig az aszpartám engedélyezésének? A kérdés nem élelmiszeripar-történeti érdekesség, hanem húsba vágóan mai kérdés. Az aszpartám történetét dr. Joseph Mercola, a világhírű egészségügyi webszájt, a www.mercola.com alapító orvosa írta meg „Édes csalás” című könyvében.

Az aszpartámot 1965-ben fedezték fel, talán nem meglepő, ha azt mondom – véletlenül. Gyomorfekély ellenes gyógyszert akartak kifejleszteni, és lett belőle mesterséges édesítőszer. A gyártó cég 1973-ban kért engedélyt a forgalmazásra, és több mint száz vizsgálatot nyújtott be annak bizonyítására, hogy az aszpartám biztonságos. Bár korlátozott alkalmazását engedélyezték, tudományos körökből oly heves ellenkezést váltott ki, hogy újra vizsgálva a benyújtott adatokat, az FDA történetében először bűnügyi nyomozást indítottak a gyártó cég ellen azzal a gyanúval, hogy cég az aszpartám biztonságosságát hamis adatokkal akarta igazolni.

Csakhogy a szövetségi vizsgálatot vezető ügyész váratlanul lemondott, és új állás után nézve, hirtelen az aszpartámot gyártó cégnél talált egy éppen neki megfelelő, zsíros posztot. A vizsgálat elévülési okok miatt meghiúsult. 1977-ben kiadták a Bressler-jelentést, amelyben dr. Jerome Bressler súlyos kritikával illette a gyártó cég adathamisításait, rámutatva, hogy a vizsgálatok valójában azt bizonyítják: az aszpartám agydaganatot okoz.

Bohózatból tragédia
A gyártó cég belátta, hogy így nem fog sikerülni az engedélyeztetés. Azt gondolnánk, hogy módosított az aszpartám összetételén, vagy új vizsgálatokat rendelt el.

Nem ez történt: új embereket szerződtetett, akik politikai befolyásuk révén az akkor elnökké beiktatott Ronald Reagenen keresztül elérték, hogy az FDA az aszpartám kérdésében új vizsgáló bizottságot hozzon létre. De még ez az új bizottság is leszavazta az engedélyezést, hát sebtiben még ezt a bizottságot is át kellett alakítani. Az engedélyezési eljárás tehát bohózattá, de a végeredmény a fogyasztókra nézve tragédiává vált.

Az aszpartám története előrevetítette azt az új korszakot, amelyben az élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési eljárások többé már nem a fogyasztók, hanem a gyártók érdekeit szolgálják.

De félre az összeesküvés elméletekkel: mi a baj az aszpartámmal? Mert ha semmi, akkor kit érdekel, milyen belharcok folynak valakiknek az érdekében valakik érdekével szemben?

Aszpartám-problémák: nem vizsgálták tovább Kezdjük a vizsgálatokkal. Dr. Ralph G. Walton 1980 és 1985 közt 166, aszpartámot vizsgáló megjelent közleményt tekintett át, és ezek közül 74-et az aszpartámot gyártók finanszíroztak. A 74 vizsgálat egyöntetűen biztonságosnak találta az aszpartámot. A fennmaradó 92 független vizsgálat 91%-a azonban negatív egészségügyi hatásokról számolt be. A jelenség jól ismert a gyógyszeripari vizsgálatokból: kétséges szerek esetén a szponzor kilétéből látatlanban meg lehet jósolni a vizsgálat eredményét. Vagyis az „alkalmazott tudomány” a marketing eszközévé vált.

Az aszpartám egészségkárosító veszélyeire utal az is, hogy az aszpartámos üdítők megjelenését követő egy évben 600, az édesítőszernek tulajdonított mellékhatásra vonatkozó panasz érkezett. Tudjuk, hogy a mellékhatás-jelentések a valódi panaszok 1%-át fedik le, így a tényleges panaszok számát inkább 60 000-re kell becsülnünk. A panaszok jó része neurológiai eredetű, mint például agresszivitás, bőrérzéketlenség, memóriavesztés, dezorientáltság, hiperaktivitás, a mélységlátás elvesztése, epilepsziás roham, migrén, öngyilkossági késztetések, szélsőséges hangulatváltozások, illetve májkárosodás, szívleállás.

Az amerikai Centers of Diseases Control and Prevention (az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központok ügynöksége) 143 oldalas jelentésben állt ki amellett, hogy a kérdést tovább kell vizsgálni. Nem vizsgálták tovább.

A cikk folytatását az aszpartám egészségre gyakorolt negatív hatásairól, valamint más, egészséges édesítőszerekről elolvashatják itt, a szerző honlapján, csupán az e-mail címüket kell megadni.

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus
További hírek és aktualitások Szendi Gábor honlapján
(Forrás: Tények-tévhitek.hu)


Sacha Inchi az inka mogyoró

Az Amazonasz menti esőerdőkben nővő kúszónövényt a helyi törzsek már évszázadok óta termesztik és fogyasztják. Az utóbbi időkben a világ többi része is kezdi megismerni ezt a különleges növényt.

Amióta a tudósok rájöttek, hogy vannak olyan zsírsavak melyek elengedhetetlenek az emberi szervezet működéséhez , ám azt szervezetünk nem tudja előállítani, megindult a keresés, hogy milyen természetes forrásokból lehet azokat pótolni.

A leggyakrabban fogyasztott növényi olajok (a napraforgó, a kukorica, a szójabab olaja) zömében Omega 6 telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Ám szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen az Omega 3 telítetlen zsírsav jelenléte is. Az optimális arány a 2-4 : 1 Omega 6 / Omega 3. Sajnos mai táplálkozási szokásaink ezt 20 : 1 –re módosították.

Az Omega 3 pótlását eleinte a hidegvízi halakból (lazac, makréla, szardínia, stb) kivont halolajjal végezték. Manapság egyre többet hallhatunk a krillből, más néven világító rákból készült olaj magas Omega 3 szintjéről. Ezekkel a termékekkel csak az a baj, hogy ha hosszú ideig folyamatosan szedjük, még ha kapszula formájában is, előbb-utóbb a bőrünk hal szagú lesz.

Az ősi gyógymódok újra felfedezése során került látótérbe az inka mogyoró, melyből Földünk legmagasabb Omega 3 zsírsavat tartalmazó olaját nyerik. Nemcsak, hogy nagy arányban tartalmazza ezeket, különleges tulajdonsága, hogy szervezetünk 96%-ban tudja azt hasznosítani. Ami szintén igaz az inkamogyoró magas protein tartalmára is. És hab a tortán az inkamogyoró olaj magas A és E vitamin tartalma.

Mindkét esszenciális zsírsavat az E-vitamin tartalom védi meg az avasodástól.

Dr. Barna Mária a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke az alábbiakat írja az omega-3 zsírsavak szerepéről:
“Az E-vitamin védő hatása annak köszönhető, hogy mint természetes antioxidáns leköti az anyagcsere folyamatok, stressz vagy toxikus anyagok stb. hatására képződő szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket, gyorsíthatják az öregedési folyamatokat, elősegíthetik az érelmeszesedés, a szürke hályog, és daganatos stb. megbetegedések kialakulását.

Az omega-3 zsírsavak szükségesek a magzat és a csecsemő optimális fejlődéséhez, növekedéséhez.

A várandós anya megfelelő omega-3 zsírsavellátottsága befolyásolja a méhlepény és a tejmirigyek fejlődését, csökkenti a koraszülés veszélyét. A terhesség 3. trimeszterétől és a szoptatás alatt az anyatejből, az esszenciális zsírsavak (mind az omega-3 -ból származó DHA, mind az omega-6-ból származó AA) beépülnek a magzat idegrendszerébe és a szemideghártya sejtjeibe, biztosítva a csecsemő optimális látás élességét és szellemi fejlődését.

Miért nem kapnak infarktust az eszkimók?
Az eszkimók és a japán halászok körében az infarktus alig fordul elő. Ők sok halat (100-400 g/nap) esznek, táplálkozásukra jellemző a magas omega-3 és az alacsony omega-6 és telített zsírsavbevitel. Az infarktus elleni védőhatást a 80-as évekig elsősorban az omega-3 zsírsavak szérum koleszterin szint csökkentő hatásával magyarázták. Szérum triglicerid szint redukáló hatása is (mind az emelkedett, mind a normál szérum triglicerid szint esetén érvényesül) jelentős szerepet játszik az infarktus megelőzésében.

Bebizonyosodott, hogy a védőhatás azáltal is érvényesül, hogy az omega-3 zsírsavak megnövelik az érfalban képződő relaxációs faktor és olyan anyagok elválasztását, amelyek az érbelhártya épségének megőrzését segítik, csökkentik az oxidatív és a gyulladásos folyamatok érfal-károsító hatását, és így csökkentik a plakkok kialakulásának a veszélyét. Kisebb a szív koszorúér halálozás azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak halat és az omega-3- zsírsav adagolása infarktuson átesett egyéneknél kb. 30 %-kal csökkentette a halálozást.Szívritmus zavar (aritmia) és a hirtelen halál
A hirtelen szívhalált az esetek nagy részében súlyos aritmia okozza. Infarktuson átesett egyéneknél nagyobb az aritmia kialakulásának a veszélye. omega-3 kiegészítés eredményesen alkalmazható az aritmia megelőzésében.

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a trombózis kialakulásának a veszélyét
Az omega-3 zsírsavak úgy csökkentik a vérrög kialakulásának a kockázatát, hogy - az aszpirin hatáshoz hasonlóan - gátolják a véralvadást elősegítő faktorokat, növelik a véralvadási időt, gátolják a vérlemezkék összecsapódását, csökkentik a vér viszkozitását.

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szív koszorúér műtétet (angioplaszticát) követően az ismételt elzáródás (restenosis) létrejöttét.

Van-e vérnyomáscsökkentő hatásuk?
Az omega-3 zsírsav kiegészítés vérnyomáscsökkentő hatású. Terápiás dózisban (6g/nap) átlagban 6 Hgmm szisztolés, és 3 Hgmm diasztolés vérnyomás csökkenés érhető el. Elsősorban a borderline (határérték ) hipertonia kezelésében hatásos. Az omega-3 zsírsavakat a hipertónia adjuváns kezelésére ajánlják.

Miért kisebb az eszkimók és a japánok között a cukorbetegség, a psoriasis, az autoimmun-, a gyulladásos és az allergiás megbetegedések és néhány fajta daganatos megbetegedés előfordulása, mint más népcsoportokban?

A kutatók úgy vélik, hogy a különbséget az étrend nagy omega-3 zsírsavtartalma magyarázza. Ezt az elképzelést alátámasztja, hogy az omega-3 zsírsavaknak kedvező terápiás hatása lehet sok gyulladásos és autoimmun megbetegedésben, mint pl.: rheumatoid arthritisben, ulcerativ colitisben, Crohn betegségben és szervátültetésnél is alkalmazható a transzplantátum kilökődésének a megelőzését célzó kiegészítő kezelésben.
Alkalmazása kapcsán csökkenthető a gyulladásos megbetegedésekben alkalmazott szteroidok mennyisége.

Jó eredményről számolnak be az Alzheimer kór, cisztás fibriózis, a depresszió és az alkoholos megbetegedések kiegészítő terápiájában.
A betegségek gyógyításában terápiás hatás természetesen csak az omega-3 zsírsavak nagy adagban történő bevitelétől várható. A betegségek és kóros állapotok megelőzésében az egészséges táplálkozásnak, ezen belül a megfelelő omega-3 zsírsav bevitelnek azonban jelentős szerepe van. “

Bár az inkamogyoró olajat Dél- és Észak Amerikában is használják étkezési célra, kellemes diós íze miatt különösen saláta öntetek alkotó elemeként, hazánkban egyenlőre csak táplálékkiegészítő kapszula formájában kapható.http://www.dinero.hu/okostojas/01_job_c.htm
http://www.uhtco.ca/El_Sacha_Inchi.aspx?lang=en
http://en.wikipedia.org/wiki/Sacha_inchi


Kávé áldás vagy átok?

Tudja-e Ön , hogy melyik a világ legelterjedtebb tudatmódosító szere? A koffein! Ne csak a kávéra gondoljanak, hiszen koffeint a kávé mellett a teák, energia italok, üdítő italok, sőt még egyes fájdalom csillapítók is tartalmaznak.

Isszuk azért, hogy felébredjünk, isszuk ha fáj a fejünk, ha másnaposak vagyunk sőt akkor is ha ki akarunk józanodni.

Kutatások azt is bizonyítják, hogy a rendszeres kávé fogyasztók 80%-kal kevésbé hajlamosak a Parkinson kórra, kisebb a lehetősége a máj és a vastagbélrák kialakulásának is az ő esetükben. A koffein 25%-kal csökkenti a bőrrák kialakulásának a veszélyét és 40%-kal a májzsugorodásét és 22%-kal az epekő kialakulásét.

Sőt olyan feltevések is világot láttak, hogy kávéval semlegesíteni lehet bizonyos mértékig az alkohol vagy a dohányzás által okozott káros hatásokat.

Ugyanakkor tudjuk, hogy a túlzott kávéfogyasztás amellett, hogy álmatlanságot okoz az alvás minőségét is nagyban rontja. A rossz alvás eredménye pedig szerveink nem kielégítő működése vagyis a betegség. A Mayo Klinika szerint ha négynél több csésze kávét fogyasztunk egy nap számolnunk kell idegességgel, feszültséggel, hányingerrel, gyors vagy szabálytalan szívveréssel, reszketéssel, fejfájással, nyugtalansággal.

Azt is tudjuk, hogy jelentős vízhajtó hatása miatt könnyen okozhat kiszáradást, ha túl sok koffein tartalmú italt fogyasztunk. Bár az energia ital is folyadék a benne lévő koffein sokkal több folyadéktól szabadítja meg a szervezetet mint amit beviszünk vele.

Várandós nőknek sem ajánlják a kávét és társait, mivel kutatások összekapcsolták a koffein tartalmú italok fogyasztását a kisebb születési súllyal vagy születési rendellenességekkel születő babák számának a növekedésével.

Most akkor igyunk e kávét vagy sem? Áldás-e vagy átok?

A válasz abban rejlik, hogy milyen koffein tartalmú italt, mikor és mennyit fogyasztunk.

Milyen: lehetőleg természetes koffein tartalmú italokat fogyasszunk mint a tea, a kávé vagy a csokoládé. Kerüljük a hozzáadott koffeint tartalmazó üdítő és energia italokat. A természetes formájában lévő koffein jótékony hatása jól érvényesül, míg az adalékanyagról ez nem mondható el.

A hagyományos presszó kávé hirtelen erős hatást vált ki, míg a tea, főként a zöld tea a szervezet számára kíméletesebben egyben hosszabban is hat.

Mikor: ha reggelente megiszunk egy csésze kávét estig, ágyba kerülésünkig bőven lesz ideje, hogy kitisztuljon a szervezetünkből, ha azonban délután vagy este fogyasztjuk biztosak lehetünk benne, hogy nem csak nehezen fogunk tudni elaludni, hanem az alvás minőségünk is sokkal rosszabb lesz.

Ne szoktassuk hozzá a szervezetünket, hogy minden áldott nap kávéval kezdjük a napot. Egy héten legalább nap egyáltalán ne fogyasszunk koffein tartalmú italt, hogy lehetőséget adjunk a szervezetünknek az ajzószer nélküli működésre.

Mennyit: a Mayo Klinika ajánlása szerint napi 2-3 csésze kávé (200-300 mg koffein) fogyasztása nem káros. De manapság sajnos nem csak a kávéban teában találhatunk koffeint. A legtöbb üdítőital és minden energia ital tartalmaz nagy dózisban koffeint.

Egy 2003-as amerikai felmérés szerint az általános iskolás gyerekek zöme napi 800 mg koffeint fogyasztott főként üdítő italok formájában. (Hol vagy iskola tej???) Azóta az energia italok sokkal népszerűbbek lettek, ezáltal még több koffein kerül a fiatal szervezetekbe, ami megakadályozza a teljes értékű pihenést. A gyerekek nyugtalanok, idegesek lesznek, csökken a koncentrációs képességük.

Angyalgyökér

Angyalgyökér, alias orvosi angelikagyökér (Angelica archangelica)
Angi (azaz Angelika) barátnőm épp ma hívott fel, így megihletett és gondoltam, meg is osztom veletek iziben a fitoterápiás tanulmányaim során elsőként tanult gyógynövényről, az orvosi angelikáról a tudnivalókat.

További nevei: angyalfű, angelikagyökér, orvosi angelika

Leírása: Ernyősvirágzatúak családjából, a lestyán rokonával van dolgunk. Északi országokban őshonos: Izlandon, Szibériában. Magyarországon termesztett növény.

Két méter magasságig is megnő, szára üreges, alul karvastagságú, levélkéi világoszöldek, virágai sárgásak. Gyökere répa alakú, kívül szürkésbarna, belül piszkosfehér.

A növény drogja (gyógyításra alkalmas hatóanyagokat tartalmazó része) a gyökere és a levele. Gyökerét ősztől tavaszig gyűjtik, a levelet kaszálva gyűjtik, de mindig csak a két éves növény kifejlett leveleit. Ennek sárga tejnedve bőrirritáló, ezért kesztyűt érdemes húzni, ha dolgunk van vele.

Hatóanyagai: kumarinok, flavonoidok, keserű anyagok, illóolajok

Amint látjátok (illetve olvassátok), keserűanyagok mellett illóolajokat is tartalmaz (tehát az Amara Aromatia csoportba sorolhatjuk). Ezek az anyagok, kiváltképpen a tárgyalt angyalgyökerünk serkentik a gyomor-, epe- és hasnyálmirigynedvek termelését és kiválasztását, s egyúttal étvágyjavító hatásuk is van. Nemhiába találhatjuk meg a gyomorkeserűkben felhasznált gyógynövények között.

Alkalmazása:
• általános idegerősítőként enyhe idegnyugtató hatásánál fogva
• étvágyjavítóként – ilyenkor evés előtt 15 perccel fogyasszunk teájából,    édesítés nélkül. A teát egy kávéskanál gyökérből készítsük 2 dl vízhez és 15    percig főzzük, hiszen gyökérdrogról van szó.
• roboráló, azaz erősítő szerként
• javasolt beteges soványságnál
• gyomorerősítőként - szakemberek gyakran más gyógynövényekkel együtt    keverik a megfelelő hatás elérése érdekében
• diszpepsziás panaszoknál (emésztő szervrendszer felső szakaszának    problémáinál, mint például hányinger esetén, túltelített gyomor érzetnél;    bélfertőtlenítő, görcsoldó, felfúvódást megszüntető hatású; bár önmagában is    fogyasztható a fenti elkészítés szerint, a fitoterapeuta más gyógynövényekkel    kombinálva összeállíthat teakeveréket is belőle a megfelelő hatás elérésének    érdekében)
• epebántalmak esetén
• enyhe vízhajtó hatású
• keserű, fűszeres likőrök alapanyagául is szolgál, svédkeserűk fontos    alapanyaga
• külsőleg reuma, köszvény esetén szeszes bedörzsölőszerekben alkalmazzák

Figyelem! Vízhajtó és lázcsillapító szerek hatását felerősíti, illetve helytelen használata fotodermatitiszt okozhat, azaz fényérzékenységet (konyhanyelven: ha napra mész, kiütéseket kaphatsz...ami nem is annyira vicces!). 

Fentiek miatt is inkább készítmény formájában szoktuk használni. Például a svédkeserűk egyik legfontosabb összetevője, mint ahogy azt már említettem. Egy másik dolog, amire nagyon kell figyelni, hogy a növény könnyen összetéveszthető az igen mérgező csomorikával, ezért bízzuk szakemberre a gyűjtését. Sőt, a gyökér kiásása elég fáradságos munka, s mivel az átlagnál fogékonyabb a kártevőkre, a tárolása is nagyobb odafigyelést igényel. Használata ellenjavallt gyomor és bélfekély esetén.

Érdekesség: Az északi országokban, például a németeknél fűszerként, salátaként és főzeléknek elkészítve is felhasználják a levelét.

Forrás: Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája
http://antalvali.com

Bemutatjuk:
Zöldház Egészség Centrum


Létezik a Balaton partján, Gyenesdiáson egy panzió, ahol nem csak kényelmes szállást, fabútoros szobákat, pamuthuzatos tönkölypelyvával töltött párnákat biztosítanak az ott megpihenni kívánóknak, hanem bio éttermükben ízletes és egészséges ételek sokaságát kínálják. Az alapanyagot hazai biogazdák ellenőrzött gazdaságaiból szerzik be.

A természetes anyagok szeretete nemcsak az ételekben-italokban, a felszerelésekben nyilvánul meg, hanem abban is, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a természetes tisztítószerek használatára.

A vendégek az üdülés alatt megismerkedhetnek az életmódváltás lehetőségeivel és az ehhez szükséges ételkészítéssel, alkalmuk nyílik részt venni esti tornákon, szaunázni vagy nappal igénybe venni egészségmegőrző szolgáltatásainkat (masszázs, Bioptron lámpás kezelés, méregtelenítés stb).

A ZÖLDHÁZ EGÉSZSÉG CENTRUMBAN különböző életmódtáborokban, tisztítókúrákon vehetnek részt. Ilyen például a léböjttábor, a kismamahét vagy a panzió előadótermében tartott egészségmegőrzésre oktató tanfolyamok . A Zöldházban a gyakorlatban szeretnék bemutatni a tulajdonosok által "Hét Vezér" programnak nevezett módszert., aminek lényege a "minden napra egy gabonát" elv alapján készített étrend. A magyaros ízek megtartása mellett rostdús, teljes értékű alapanyagokból készül az ételkínálat (búza, rozs, árpa, zab, köles, kukorica, barna rizs felhasználásával).

Programjaikban a rendszeres mozgás, és az immunrendszert erősítő kezelések, módszerek alkalmazása szerepel. A szállás és a kapcsolódó oktató-, életmód tanácsadó programokon, főzőtanfolyamokon kívül reform-, bioélelmiszer alapanyag-, és készételkínálattal igyekszenek a környék lakóit és üdülő vendégeit ellátni.

Az emberek általában félnek az "új" (reform) ételektől, amelyeket régen -ha nem is a mai formájában- ugyanúgy fogyasztották, mint ma a rántott húst és a fornettit. Ennek a félelemnek valószínűleg az az egyik oka, hogy ha bárhol látunk bio/refom ételt, akkor az biztosan többe kerül, mint a hétköznapi étel, másrészt pedig a 90-es években volt egy "mindent szójából" vonulat (vagy hasonló), ami nem is volt finom. A drágább, de bio ételhez hozzá kell venni, hogy általában kevesebb is elég belőle, mert tápanyag dúsabb.

Ahogy drágulnak a gyógyszerek és az orvosi kezelések, egyre többen próbálják inkább megelőzni a betegséget (tudatos étkezéssel, sportolással és esetleg felfogásváltással), ami nemcsak olcsóbb, de hosszú távon biztosítja az életteli és vidám hétköznapokat is. Ennek egyik eleme a táplálkozás.

A Zöldház Panzióban és bioboltban gyártott és forgalmazott ételek és italok, egyrészt főként a Magyarországon termelhető, minőségi mezőgazdasági termékekből készülnek, másrészt kiszélesítik a ma használt alapanyagok körét, amellett, hogy megtartják a magyaros ízvilágot.

Példaként csak pár étel: búzaszelet (önmagában is finom, de tetszés szerint tovább ízesíthető és akár fokhagyma mártással, akár vadas mártással is egyaránt ízletes ételt lehet készíteni belőle), mákos kölespuding...

Sok szeretettel várják Önt és családját, hogy egy hasznos, egész életre szóló egészségprogrammal ismertethessék meg, mely az egészség megőrzését, illetve a már kialakult betegségek gyógyulását segíti elő.

Visontai Béla és Visontainé Rabecz Anna
ZÖLDHÁZ EGÉSZSÉG CENTRUM
tulajdonosai
8315 Gyenesdiás, Kossuth u.16.
83) 510 828
(83) 510 829
info@zoldhazec.hu
http://www.zoldhazec.hu


Q10
az egyedüli táplálék kiegészítő
amit mindig beveszek


Mivel egy egészséggel foglalkozó író és szerkesztő vagyok gyakran fordulnak hozzám kérdésekkel azok akik egy új táplálék kiegészítő programot szeretnének elkezdeni. Az én listám első helyezettje kérdés nélkül a Co Q10. Én magam minden reggel 200 mg-ot veszek be és tudom, hogy egész nap dolgozni fog bennem, testem minden sejtjében , de különösen a szívemben, energiát termelve.

Mielőtt elkezdtem a CoQ10-et szedni délután 2 óra felé olyan fáradtság fogott el a munkahelyemen, hogy alig tudtam a szememet nyitva tartani. Mindegy volt, hogy mennyit aludtam előző éjszaka az agyam lelassult és csak szenvedtem a munkaidő végéig. Alig vártam, hogy hétvége legyen, hogy végre jól kialhassam magam. Úgy éreztem mintha idő előtt megöregedtem volna.

Így volt régen, de ma már egész másképp érzem magam....

7 órát alszom éjszakánként és van elég energiám, hogy végig dolgozzam a napot, 50 percig utazzak haza, tornázzak egy kicsit, vacsorát főzzek és kellemesen töltsem az estét a férjemmel. Hétvégeken takarítok, elintézem ami elmaradt hétközben és alig várom, hogy szombat este találkozzunk a barátainkkal. A hétvégi plusz alvás az eszembe sem jut. Ki az öreg? Biztos nem én!

És ha ez mind nem elég, akkor elmondom, hogy milyen életmentő, jótékony hatása van a coenzim Q10-nek:

Nélkülözhetetlen a szervezet energia ellátásához
A legjobb „gyógyszer” amit szívelégtelenség ellen szedhetünk mondja dr. Al Sears. Szabályozza a szívritmust, kitisztítja az artériákat, csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet.
Erőteljes antioxidáns mely megvédi az immun sejteket a szabadgyökök kártékony hatásától, ugyanakkor elősegíti a rákos sejtek elleni harcukat.
Energiát termel az agyban is, a neurológiai betegségekkel szemben is védő hatást gyakorolhat, plusz még megelőzi az emlékezet vesztést is.
Segít megelőzni a fogíny betegségeket és a fogak elvesztését.

20-as éveinkben még kellő mennyiségben található CoQ10 a szervezetünkben, de a 40-es éveinkben már nagyon gyakori a hiánya. Ez a hiány az egyik oka, hogy öregnek kezdjük érezni magunkat és a betegségek megjelenésének is.

Az alábbi történetet dr. Sears mesélte el a Q10 „csodálatos” hatásáról:
Egy nyugdíjba vonult táncos látogatta meg a rendelőjét magas vérnyomásra panaszkodva. Annak ellenére volt magas, hogy kétféle vérnyomáscsökkentőt és koleszterinszint csökkentő statin gyógyszert is szedett. Állandóan fáradtnak érezte magát és a memóriájával is voltak problémák.

Amikor dr. Sears megmérte a Q10 szintjét azt találta, hogy 95%-kal volt alacsonyabb mint az átlag. Miután két hónapon át szedett napi 200 mg Q10 kapszulát abbahagyhatta a vérnyomás csökkentők szedését és azóta is normális a vérnyomása. A táncos szerint évtizedek óta nem érezte magát ilyen jól, telve energiával és a memóriája is élesebb mint volt.

Észrevették, hogy ez a táncosnő koleszterinszint csökkentő statin gyógyszert is szedett? Hát ez volt az egyik oka, hogy olyan vészesen alacsony lett a Q10 szintje. Ezek a szerek szabályosan kirabolják a Q10-et a szervezetből. És sok orvos nem is tud róla, vagy ha tud, akkor sem figyelmezteti erre a beteget amikor felírja a statint neki. Dr. Sears naponta minimum 100 mg Q10 szedését tanácsolja azoknak akik koleszterin csökkentőket szednek.

Természetes módon legnagyobb mennyiségben az állati belsőségekben található meg ez a koenzim. A legmagasabb Q10 tartalom a szabadon legelő állatok belsőségeiben (szív, máj, vese) van , tízszer több, mint a gabonafélékkel tápláltakéban. De hányan esznek belsőséget manapság? Sajnos egyre kevesebben ami azt jelenti, hogy ezek az emberek nem kapják meg a szervezet számára oly szükséges Q10 utánpótlást. Ezért fontos a táplálékkiegészítő szedése.

Remélem meg tudtam győzni Önöket a CoQ10 erejéről. És akár szed koleszterinszint csökkentőt akár nem, a Q10 legyen része a napi táplálkozási programjának. Ez valóban egy csodatévő tápanyag.

Melanie Segala
Managing Editor,
Total Health Breakthroughs
Fordította: Nyári Zsuzsa
http://www.totalhealthbreakthroughs.com/Vegyes belsőségBár a mai fiatalság nem túlságosan kedveli a belsőségeket szervezetünknek mégis nagy szüksége lenne rá. Például a máj köztudottan sok A vitamint, B2, B3, B6, B12 vitamint, folsavat és vasat tartalmaz. De a Q10 koenzim pótlásában is nagy szerepük van a belsőségeknek. A Hagyományos Kínai Gyógyászat gyakran alkalmazza a belsőségből készült ételeket gyógyításra. Mindamellett, hogy egészséges a fogyasztásuk még finomak is, sőt a pénztárcát sem terhelik meg különösebben.

500 gr tüdő
300 gr máj
2 db vese
1 db nyelv
1 db szív
4-5 db babérlevél
2 ek szemes bors
2 cs. húsleves
4 db nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 nagy ek vaj
1 kk bors
1 kk fahéj
1 ek piros paprika
4-5 szem kardamom mag
1 db erős zöldpaprika
2 db paradicsom

A tüdőt 1 fej hagymával 2-3 babérlevéllel 1 ek szemes borssal bő lében puhára főzzük. A szívet és a nyelvet külön lábasban ugyan úgy szintén puhára főzzük. Ha kész, 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk a nyers májjal és vesével együtt. A zöldségeket is finomra vágjuk. A vajban üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, 2-3 percig kevergessük, majd adjuk hozzá a húslevest. Ha felforrt beletesszük a tüdőt. A nyelvet és a szívet. Körülbelül 10 percig főzzük, majd hozzá adjuk a paprikát és a paradicsomot. Majd végül, ha újra forrni kezd tegyük bele a májat és a vesét. Főzzük újabb 5 percig, vigyázzunk, hogy ne főzzük túl sokáig mert akkor a máj kemény lesz. Pita kenyérrel, tehina mártással és zöld salátával tálaljuk.

Tápanyag Tartalom
1 adag
Energia 465 kca
Zsír 40 g
Telített zsír 21 g
Koleszterin 450 mg
316 mg
Szénhidrátok 36 g
Rostanyag 8,9 g
Cukor 0
Protein 65 g
Kalcium 20,2 mg
Következö számunk tartalmából:

Mézterápia
Torna számítógép előtt ülőknek
Mik is azok az antioxidánsok
A víz – az élet alapjaMivel célunk az, hogy sokakat érdeklő témákról szóló színes magazint hozzunk kéthetente a monitorjukra várjuk hozzászólásaikat, kérdéseiket, témafelvetéseiket az szerkesztoseg@gyogyulasutjai.hu e-mail címre.

Ha méltónak talál rá bennünket és ajánlani szeretne minket barátainak kérjük
Az Ön neve:


Az Ön E-mail címe:


Az Ön barátjának az E-mail címe:


Megjegyzés:


A magazinunk oldalain található információk, vélemények nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Mivel mi sem kedveljük a kéretlen leveleket (spam) ígérjük, hogy sosem adjuk ki, el vagy bérbe e-mail címét.Impresszum
Gyógyulás Útjai
6721 Szeged, Brüsszeli krt. 10/a
Tel.: +36 62 423 033, Fax: +36 62 423 447
e-mail: szerkesztoseg@gyogyulasutjai.hu
Felelős szerkesztő: Nyári Zsuzsa
Grafika: Focus Studio

Leíratkozás
Ezt az ingyenes e-magazint azért kapja, mert felíratkozott előfizetőink sorába.
Ha nem szeretné kapni kiadványunkat a leiratkozáshoz küldje el e-mail címét!
 
Címváltozás
Régi e-mail cím:
 
Új e-mail cím:
 

Kapcsolatfelvétel itt


Adatkezelési alapelveink
A gyogyulasutjai.hu honlapon kizárólag az érdeklődők nevét, emailcímét és üzenetét fogadjuk, melyet a gyogyulasutjai.hu szerverén addig tárolunk, amíg a kapcsolat fenn áll, de legkésőbb az utolsó kommunikációtól számított 2 évig, vagy visszavonásig.

A személyes adatok megadása önkéntes.
Személyes adatokat harmadik félnek és külfölfdre nem továbbítunk.
Más adatbázissal a megadott adatokat nem kapcsoljuk össze.
Cookie-t honlapunk nem helyez el a látogató számítógépén.
Különleges adatot nem kezelünk.
Külső adatfeldolgozót nem alkalmazunk.
Az adatok védve vannak a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés ellen.
Az érintett kérésére ingyenesen tájékoztatást kap személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve - a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével - törlését.
A személyes adatot töröljük, ha kezelése jogellenes, az érintett kéri, az adatkezelés célja megszűnt, vagy az adatok tárolásának törvényben meghatározott határideje lejárt, azt a bíróság vagy az adatvédelmi biztos elrendelte.