Feliratkozás a magazinra!
 Vezetéknév:
 
 Keresztnév:
 
 Lakcím:
 
 E-Mail cím:
 


 
2010 - 6 . szám


Itt a jó idő hála Istennek, nő a gyerekek mozgásigénye is. Inkább szeretnének játszani a jó levegőn, mint az iskolapadban senyvedni és az unalmas történelem órán figyelni. Biztos, hogy nagyon idegesítő mind a szülőknek, mind a tanároknak, ha a gyerekek nem fogadnak szót, nem akarnak tanulni, nem akarnak figyelni. De vajon ezt az állapotot betegségként kell-e kezelni? Gyógyszerre van-e szüksége a hiperaktív gyermekeknek vagy inkább valahol máshol kellene keresni a probléma gyökerét? Ezekre a kérdésekre kapnak választ első cikkünkben...
TARTALOM JEGYZÉK:
Az ADHD (Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) nem betegség
A Bach-virágterápia és az állatok
Vizeletterápia avagy: Idd a pisit, kend a pisit!
Az elfelejtett szódabikarbóna
Mik azok az adaptogén gyógynövények?
Ginzeng - Panax ginseng
Megelőzhetjük a Alzheimer kór kialakulását a nagy baráti körrel?
A lisztérzékeny is ehet jókat!
Programajánló - Wellness és Egészség Road Show Eger


 
NEVESSÜNK!Két öreg orvos beszélget:
-Csak egészség legyen.
-Igen, meg sok beteg.

 
Az ADHD (Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) nem betegség

fotó: Patrickneil Wikimedia Commons
„Szia Phillip....leülhetek melléd és ehetnénk együtt? – kérdeztem.
„Persze, mindegy....”
„Hogy megy a suli? Jók az eredményeid?”
„Nem igazán. Alig várom, hogy nyár legyen.”
„Hát igen, emlékszem milyen ez az érzés.” – mondtam neki.

Phillip 11 éves. Egy baráti házaspár fia, egy kis összejövetelen voltunk, ahol megláttam, hogy egyedül üldögél. Egy pár év eltelt már az utolsó találkozásunk óta, emlékeztetni akartam, hogy ki is vagyok én és egy kicsit jobban meg akartam ismerni.

Lassan felengedett és elmondta a nyári terveit. Mesélt barátairól, a lányról az iskolából aki tetszik neki. És azt is mondta, hogy egyáltalán nem érdekli az iskola.

„Nehéz – mondta – Ráadásul hiperaktív vagyok, úgy hogy nem tudok rendesen figyelni.”
„Tényleg? És honnan tudod, hogy az vagy?” – kérdeztem.
„ Az orvosom mondta. Azt is mondta, hogy már születésemtől fogva hiperaktív vagyok. Azért kell gyógyszert szednem.”
„Szerintem te rendben vagy. Hogy érzed magad a gyógyszerektől?”
„Eleinte olyan ideges voltam tőle.” – mondta. – „Nem tudtam aludni, ha bevettem. De most már csak az étvágyamat veszi el.”

Miután megdicsértem Phillipet, hogy milyen jól nevelt és intelligens újra a nyári terveiről kezdtünk beszélgetni. De amit mondott az nagyon zavart engem. Itt van egy okos kisfiú, aki unatkozik az iskolában..... valószínűleg néha rosszul viselkedik.....és ráfogták, hogy „beteg” és gyógyszert kell szednie.

És sajnos Phillip csak egy a sok millió közül.....

1987-ben a Figyelemhiányos hiperaktivitás zavart mint betegséget az Amerikai Pszichiátriai szövetség szavazta meg, írta le és adta hozzá a Mentális Betegségek Diagnosztizálási és Statisztikai Kézikönyvéhez (DSM). Igen ez a „betegség” „szavazással” jött létre.

Eltudják képzelni, hogy szavazni kelljen annak az eldöntéséhez, hogy a rák egy betegség......vagy a diabétesz....vagy a szívmegbetegedések? Hát ez ugye nyilvánvalóan nevetséges lenne. De minden évben egyre több betegséget „szavaznak” be a Kézikönyvbe.

Az ADHD esetében a pszichiáterek összeállítottak egy listát azokról a gyerekek között gyakori viselkedési módokról, amelyeket a szülők és a tanárok legjobban elleneztek és elnevezték őket egy betegségnek. Egy éven belül több mint félmillió gyermeket diagnosztizáltak vele csak az USA-ban.

Azóta a betegségre jellemző viselkedési formák száma egyre nő. Ma már 18 féle tartozik ide. Ez pedig lehetővé teszi, hogy még több gyereket tartsanak betegnek és vessék őket alá gyógyszeres kezelésnek.

Ma az ADHD-t legtöbbször úgy állapítják meg, hogy a szülők, a tanárok és a szociális munkások megfigyelik a gyereket otthon és az iskolában, hogy tapasztalják-e a felsorolt viselkedési módokat. A kipipált listát az orvos átnézi és ha a 18-ból több mint 6 féle viselkedési formát produkált a gyermek akkor ADHD-ben szenvedőnek diagnosztizálják. A gyógymód szinte minden esetben gyógyszeres kezelés.

Ma az ADHD „járványban” szenvedők száma az USA-ban több mint hét millió, akiknek a többsége gyógyszert szed. És ha ehhez még hozzátesszük azoknak a számát akik antidepresszánsokat és más pszichotrop gyógyszereket szednek jóval tíz millión fölé emelkedik. Ez több fiatalt jelent, mint New York teljes lakossága!
Megkérdezhetnék, hogy hol voltak ezek a gyerekek amikor én nőttem fel?

Dr. Russell Barkley, a Pszichiátria professzora Massachusetts Egyetemen rendelkezik válasszal erre a kérdésre. Ott voltak mindig is, mondja. “Ők voltak az osztály bohócai.” (….) Csak akkor még nem volt professzionális címke a számukra.

“Ők voltak a lusták, a rosszak, a kimaradók, a bűnözők, akiknek semmi sem sikerül, akik nem tudtak mit kezdeni az életükkel. Most már jobban tudjuk. Most már tudjuk, hogy ez egy valódi betegség , hogy ez egy valós állapot.

Ők voltak a kimaradók ugye? A gyerekek akik nem tudtak beilleszkedni? Akik a hagyományos iskolát ellenségesnek, unalmasnak és elfogadhatatlannak tartották? Vajon Barkley professzor olyan kimaradókra gondol mint:
Bill Gates és Paul Allen (kimaradtak az egyetemről – a Microsoft alapítói)
Sir Richard Branson (kimaradt a középiskolából – a Virgin Group alapítója)
Michael Dell, Larry Ellison és Steve Jobs (kimaradtak az egyetemről – a számítógép cég alapítói)
Kirk Kerkorian (nyolcadik osztályból kimaradt billiomos)
William Faulkner (aki bukott középiskolában és egyetemen is – Nobel díjas író)
Ray Kroc (kimaradt a középiskolából – a McDonald alapítója)

Szinte biztos, ha ők ma járnának iskolába őket is figyelemhiányos hiperaktívnak bélyegeznék.

A gyógyszergyártó cégek és a modern pszichiátria úgy állítja be az ADHD-t, hogy az az agy biológiai rendellenessége. Más mentális betegségekkel együtt gyakran mondják, hogy a kiváltó okuk a mindenre ráfogható: „kémiai egyensúly hiány”.

Csak az a probléma, hogy a pszichiátria sosem bizonyította az ADHD-t mint egy biológiai betegséget. Sosem mutattak fel még egy pici bizonyítékot sem a kémiai egyensúly hiányának a meglétéről vagy arról, hogy ez az állapot valóban az agy betegsége. És mégis sok millió gyereknek és szülőnek mondják csalárdul azt.

Dr. Fred Baughman a jól ismert gyermek neurológus, aki 35 éve gyógyít, nagyon jól tudja mi az igazi betegség. A doctor 1993-1997-ig kitartóan próbált beszerezni az amerikai hatóságoktól, a Ciba-Geigy gyógyszergyártól (a Ritalin első gyártójától) és az Amerikai Mentális Egészségügyi Intézettől olyan publikált tudományos kutatási eredményt mely bizonyítja, hogy az ADHD valamilyen fizikai vagy kémiai rendellenesség eredményeként jön létre, miáltal valóban betegségnek vagy orvosi szindrómának lehetne minősíteni.

fotó: EJ Fox ("pseudoplacebo") from Circleville,
United States, Wikimedia Commons
Több éves kitartó „zaklatás” után végül is bevallották hogy az ADHD-nak nincs objektív érvényessége. Ma az Amerikai Mentális Egészségügyi Intézet nyilatkozata szerint, “Nincs független érvényes vizsgálati módunk az ADHD-ra, és nincs olyan adatunk ami azt bizonyítaná, hogy az ADHD az agy meghibásodásának a következménye.”

Ennek ellenére több százezer orvos még betegnek tekint gyerekeket és veszélyes gyógyszereket írnak fel nekik hosszútávon egy olyan betegségre melyet bevallottan nem tudnak bizonyítani. Ez nem gyógyítás, ez csalás.

És sok orvos szabályosan ráerőszakolja a szülőkre a gyógyszereket. Hallottam egy olyan orvosról aki azt mondta egy szülőnek: „Ha diabéteszes lenne a gyermeke ugye adna neki inzulint?”

Sajnos az a szülő valószínűleg nem tudott eleget ahhoz, hogy megmondja az orvosnak, hogy a diabétesz laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható, mérhető – míg az ADHD nem az.

Ha orvoshoz megyünk általában vér vizsgálatot végeznek, röntgen felvételt készítenek és nem azt kérdezik, hogy viselkedünk. És mégis ez a módja az ADHD, a depresszió és más mentális betegségek megállapításának.

Szász Tamás, a pszichiátria Professzor Emeritusa a State University of New York-on, azt mondja: “Semmilyen viselkedés, legyen az jó vagy rossz, nem lehet betegség. A viselkedés nem betegség.

A betegség az emberi test hibás működése. A tífuszos láz egy betegség. A tavaszi láz nem annyira. A tavaszi láz egy metafora, szófordulat… épp úgy, mint számos mentális betegség. Csakhogy ezeknek a “szófordulatoknak” a kezelése évente több billion dollárt ér.

Bár ma már sokféle gyógyszer van az ADHD kezelésére, a legismertebb a Ritalin (methylphenidate). 1970-ben körülbelül 150.000 amerikai gyerek szedett Ritalint. Ma ez a szám több mint 5 millió. Hivatalos források szerint a methylphenidate gyártása 700%-kal nőtt 1990 és 1997 között!

És egyre fiatalabb és fiatalabb gyerekeket diagnosztizálnak ADHD-vel. A Journal of the American Medical Association-ben megjelent kutatás szerint majdnem 300%-kal nőtt a 2-4 éves gyerekek számára felírt gyógyszer mennyisége 1991 és 1995 között. Nem kerestem frissebb statisztikát mivel a trend nem változott.

És bármit is mondanak a gyógyszert ajánlók... ezek NEM biztonságos és ártatlan szerek.

A Ritalint például az FDA és a DEA a II. Fokozatú ellenőrzött anyagokhoz sorolja épp úgy mint a kokaint és a morfiumot. Ezek rendkívül erős szerek. Lehetnek káros hatásai. És nagy veszélye van a velük való visszaélésnek.

A legtöbb ADHD gyógyszer az amfetaminok osztályába tartozik. Az utcán ezeket a szereket gyorsítóknak nevezik. A gyorsítók növelhetik a figyelmet és az eredményességet, de a végén jön az összeomlás és a kiégés.

Mik lehetnek a rizikói, ha hosszútávon használják ezeket a gyógyszereket, különösen fejlődésben lévő gyermekek?

Ismert ezekről a szerekről, hogy kiválthatnak depressziót és más pszichotikus állapotokat. De okozhatnak neurológiai rendellenességet is, mint például az epilepszia és görcsrohamok. Kialakulhat függőség is ami illegális kábítószer használathoz vezethet.

Kutatások azt is kimutatták, hogy az ADHD gyógyszerek lassítják a növekedést és agysorvadást is előidézhetnek.

Hosszútávú használatkor, nem meglepően a szívroham kialakulásának a veszélye is megnő.

Sőt a rákos megbetegedések kialakulása is egy ismert rizikó faktor. Egy tanulmányban a kutatók 12 ADHD-vel diagnosztizált gyereknek methylphenidate-t írtak fel napi 20 és 54 mg-os dózisban.

A gyógyszeres kezelés megkezdése előtt megmérték a gyerekek meglévő kromoszóma rendellenességeit. Majd három hónapi gyógyszerszedés után megismételték a vizsgálatot. Három különböző kromoszóma rendellenességet vizsgáltak. Minden a 12 gyermek esetében jelentősen megnőttek a kromoszóma rendellenességek. Átlagosan 323%-kal növekedtek a rendellenességek a gyógyszeres kezelés után. A kutatók úgy tartják, hogy a kromoszóma rendellenességek növekedése egyenlő a rák kialakulás esélyének a megnövekedésével.

És, hogy ezeket a jelentős veszélyeket kiegyensúlyozzuk NINCS semmilyen hosszútávú kutatás, ami azt bizonyítaná, hogy ezek a gyógyszerek pozitívan befolyásolják tanulási képességet, a tanulmányi eredményeket vagy a szociális viselkedést.

Biztos, hogy vannak olyan gyerekek akik rosszul viselkednek otthon és az iskolában. Vannak olyan gyerekek, akiknek nincs önkontrolljuk. És vannak azok akik különösen hiperaktívak.

De az esetek nagy többségében ezeknek a gyerekeknek nincs szükségük gyógyszerekre. Nem kellene kitenni őket a gyógyszerek által okozott veszélyeknek. És az orvosaik valaha is megkérdezik, hogy milyen ételt esznek ezek a gyerekek? Mennyi tartósítószer és adalékanyag kerül a szervezetükbe? Felhívják-e arra a figyelmet, hogy hogyan befolyásolja a viselkedést és a kedvet az étel amit megeszünk, a mérgek amiknek kivagyunk téve és a hiányzó tápanyagok? Természetesen a legtöbb orvos nem teszi ezt. Túl sok időt venne igénybe. Sokkal egyszerűbb gyorsan felírni valamit és kérni a következőt....

Ma állandóan arra figyelmeztetnek bennünket, hogy óvjuk gyermekeinket a kábítószerektől. Ugyanakkor van egy pár zavaró kivétel ez alól a szabály alól. Ahogy Szász professzor mondja: „ egy gyermeket mentálisan betegnek nevezni megbélyegzés, nem diagnózis. A gyermeknek pszichiátriai gyógyszert adni pedig mérgezés, nem gyógyítás.

Egészségére!

Jon Herring
Total health Breakthroughs

http://www.totalhealthbreakthroughs.com/

fordította: Nyári Zsuzsa
A Bach-virágterápia és az állatok

Sokan éltük már át azt a nagyon-nagyon jó érzést, hogy kölyökkutya érkezik a családba. Hazavisszük a kiválasztott szőrgombócot és megkezdődik a nagy átalakulás. A kölyök minket, mi a kölyköt próbáljuk formálni…

Egyre növekszik azoknak az állattartóknak a köre, akik kedvenceiket is szeretnék megkímélni a különféle kemikáliáktól, gyógyszerektől és az agresszív megoldások helyett az alternatív gyógymódok felé fordulnak.

Társállataink gyógyításában, vagy akár a betegségek megelőzésében is eredményesen használhatjuk a természetgyógyászat kínálta lehetőségeket, kezdve a fitoterápiától, az akupunktúrán át a különböző masszázsok, fény-és hangterápiák, homeopátia alkalmazásán keresztül a Bach-terápiáig.

Az állatok esetében is ugyanaz az alapelv: minél kíméletesebb módszerekkel feléleszteni és működtetni a szervezet öngyógyító képességét (feléleszteni „belső orvosunkat”), alkalmassá tenni a szervezetet arra, hogy képes legyen betegségek elkerülésére vagy a betegségből való felgyógyulásra.

Az állatokon alkalmazott természetes gyógymódok ismertek voltak már az ókori Egyiptomban is, és a természeti népek a mai napig csak ezeket az ősi módszereket alkalmazzák. Szerencsére sok állatorvos is felismerte a gazdik részéről jelentkező igényt és tért át saját praxisában a biológiai módszerek alkalmazására.

E rövid bevezető után most kifejezetten a Bach-virágterápia alkalmazásáról szeretnék írni, részben tanult, részben személyesen megtapasztalt élmények alapján.

Állataink is, mint mi magunk, jellemvonásokkal, érzelmi mintákkal rendelkeznek. Ezek működése azonban náluk sem mindig harmonikus. Mint a Világegyetem valamennyi teremtményét, az állatokat is belső kényszer ösztönzi a fejlődésre, tökéletesedésre. A virágenergiák megfelelő segítséget nyújtanak ehhez, a végeredmény pedig egy kiegyensúlyozott, boldog állat lesz.

Az állatok érzelmi állapotát leginkább a velük élő és életterüket meghatározó személyek alakítják. Ezen személyek diszharmonikus cselekedetei az állatban diszharmonikus érzelmeket gerjeszthet.

Lássunk most erre egy konkrét példát: a gazda részéről görcsösen jelentkező igény, hogy kertjében rend legyen (gondolat), a kutya inkább csak mintegy dísztárgy funkcionáljon. A gazda fél (érzelem) attól, hogy az általa olyannyira kívánt rend felbomlik, ezért cselekszik: láncra köti a kutyát. Megjelenik a diszharmonikus érzelem a kutyában, miszerint megfosztották őt szabadságától. Mindez testi szinten a kutya lebénulását okozhatja.
Példánk szemléletesen mutatja, hogy az állatok betegségeit csakis az emberekkel való kapcsolatuk összefüggéseiben értelmezhetjük. Háziállataink betegségei az őket tartó emberek cselekedeteitől és érzelmeitől függően alakulnak ki. (Mielőtt bárki félreértené: a környezetszennyezés, nem megfelelő táplálékok fogyasztása stb. szintén okozhat betegséget.)

Optimális esetben nem kell eljutni a betegség megjelenéséig, hiszen az érzelmi egyensúlyhiány helyreállítható a Bach-eszenciák segítségével. A virágkivonatok működési elvét, filozófiáját igazán akkor értjük meg, ha magunk is megtapasztaltuk azok jótékony hatását úgy, hogy szedtük őket. Ilyenkor saját bőrünkön érezzük a virágok jótékony, áthangoló, harmonizáló energiáit és bátrabban alkalmazzuk társállataink esetében is.

Akut és krónikus betegségek esetén egyaránt használhatunk virágeszenciákat. Csepegtethetjük közvetlenül az állat szájába, vagy a vizébe (ügyeljünk rá, hogy viszonylag rövid időn belül megigya), de az ételbe-csepegtetés és a permetezős módszer is működik. A dózis az állat nagyságától függ, alkalmanként 2-4 csepp, naponta 2-4 alkalommal. Vészhelyzetek esetén indokolt a sűrűbb adagolás (pl. vihar, petárdázás stb.), ilyenkor 5-10 percenként is csepegtethetünk.

Tekintsük át vázlatosan, melyik eszenciát, milyen érzelmi állapotra alkalmazzuk:
• apróbojtorján: visszautasítás, rossz érzelmek, allergiák, fizikai izgatószerek,    nem megfelelő kommunikáció,
• rezgőnyár: bizonytalan eredetű félelmek, közelgő veszély,
• bükk: türelmetlenség, allergiák,
• kisezerjófű: szelíd, lábtörlőn fekvő, más állatok által bántott,
• kékgyökér: figyelmetlen, könnyen összezavarodik,
• cseresznyeszilva: önuralomvesztés,
• katáng: féltékeny, ragaszkodó, mesterkedő,
• iszalag: öntudat, összpontosítás, műtét utáni állapot,
• vadalma: salaktalanítás, fertőzés, mérgek, allergia,
• szil: könnyen megrendül, kifárad,
• tárnics: visszaállítani a bizakodást, hosszú betegség utáni lábadozás,
• sülzanót: reménytelenség, lemondás, kritikus sérülés, műtét,
• hanga: szűkölködő, ragaszkodó,
• magyal: harag, féltékenység, szeretetigény, elhagyás, bántalmazás,
• gyertyán: lelki kimerültség,
• jerikói lonc: bánat, honvágy, kimerült energiák, fájdalom,
• nebáncsvirág: türelmetlenség, ingerlékenység, idegi energia, fájdalom,
• vörös fenyő: önbizalomhiány,
• bohócvirág: félénkség, konkrét félelmek (petárda, sziréna, tűzijáték, vihar,    villámlás, mennydörgés stb.),
• vadrepce: depresszió, szomorúság, lehangoltság, hangulati ingadozások,
• tölgy: krónikus fáradtság, túlhajszoltság, önuralomvesztés,
• olajfa: fizikai kifáradás, tartósan hosszú terheléstől,
• erdei fenyő: maximalista, bűntudata van, visszautasítva érzi magát, bántják,
• vörös vadgesztenye: aggodalom,
• dió: összeszokás, alkalmazkodás új helyzetekhez, tanulás,
• vadrózsa: visszaadja az életkedvet, boldogságot, kizökkent az apátiából,
• békaliliom: nyitás a külvilág, új társak felé,
• vadgesztenyerügy: segíti a tanulási folyamatot, könnyíti a vizsgára való    felkészülést,
• ernyős madártej: vigaszt nyújt veszteség elviseléséhez,
• szelídgesztenye: kedélyállapot javítása mellett edzi az immunrendszert,
• forrásvíz: meglágyít, alkalmazkodóvá tesz, segíti a belső „kiengedést”,
• szőlő: tompítja a tapintatlan, kíméletlen viselkedést, rávezet a környezet    igényeire,
• fűzfa: kiengeszteli és meglágyítja a hajthatatlan, haragtartó személyiségeket,
• napvirág: pánikreakciók megelőzésére,
• rozsnok: gyakori elégedetlenség, vágyódás a teljes élet felé,
• szikárka: stabilizálja az ingatag jellemet, segíti a normális energiaáramlást,
• vasfű: a túlbuzgó, görcsös személyiségek újra megtalálják egyensúlyi    helyzetüket,
• fehér vadgesztenye: rohamokkal járó betegségek (pl. epilepszia) esetén    csökkentik a rohamok súlyosságát, segítik az állatot visszavezetni a    meghasonulás dilemmájából,
• Rescue (elsősegély, „életmentő” cseppek, összetétele: cseresznyeszilva,    iszalag, nebáncsvirág, napvirág, ernyős madártej): akut vészhelyzetekben,    akár néhány percenként adagolva hasznos gyógyír.

A fentiek alapján magunk is összeállíthatjuk a megfelelő keveréket, de fordulhatunk képzett terapeutához, aki egy alapos, nagyon részletes anamnézis felvétele után keveri össze az eszenciákat. Ez esetben nagyon kell, ismerjük állatunk szokásait, viselkedését különböző helyzetekben, mert csak így kap a kérdező pontos képet az orvoslásra váró probléma lényegéről és így tud hatásos keveréket készíteni.

Most pedig lássuk néhány konkrét példán keresztül, hogyan könnyíthetjük meg társállataink életét a virágeszenciák energiáinak segítségével!

Alaphelyzet, hogy amikor kölyök kerül a családba, meg kell szokniuk egymást, állatnak és gazdinak. A Dió eszencia önmagában adagolva segít a kölyöknek abban, hogy minél hamarabb beleszokjon új környezetébe viszonylag könnyen alkalmazkodjon az új családjához, helyéhez. A Dió segít akkor is, ha több állatot akarunk összeszoktatni, például meglévő állat mellé hozunk újat. Annak érdekében, hogy kezdeti félelmeit legyőzze, adhatunk még Bohócvirág eszenciát is.

A türelmetlenség gyógyíre a Nebáncsvirág. Segítségünkre lehet akkor, ha például az állat nem tudja kivárni, amíg séta előtt rákerül a hám vagy a nyakörv, ugrál, rohangál, ideges.

Sajnos előfordulhat, hogy orvoshoz kell vinnünk az állatot, esetleg műtétre kerül a sor. A szállítás ideje alatt nyugodtan lehet a Rescue cseppeket adagolni, ezzel finoman ráhangoljuk a beteget az elkövetkező beavatkozásra. A lábadozás ideje alatt a Vadrózsa, Olajfa segítenek, gyorsítják a gyógyulási folyamatot.
Ha valamilyen vizsgára készítjük fel az állatot, adjunk neki Vadgesztenyerügy eszenciát. Ez könnyíti a tanulási folyamatot és eredményesebb lesz a vizsga is.

Az Életmentő cseppek alkalmazási területe nagyon sokrétű. A legfontosabbak:
• balesetek, sérülések (külső, belső), mindenféle testi-lelki megrázkódtatás,    trauma,
• égési sérülések, rovarcsípések,
• allergia,
• akut gyulladások, fertőzések,
• gyomor- és bélgörcsök,
• szorongás, nyugtalanság, ijedtség, aggodalom, pánik,
• állatorvosi kezelés, műtétek, kiállítások, versenyek, vizsgák, utazások,
• gyenge életképességű újszülött kölykök.

(Figyelem! Az eszenciák nem helyettesítik az orvosi beavatkozást, tehát indokolt esetben feltétlen forduljanak állatorvoshoz!)

Fentiekből láthatják, hogy az eszenciák gyakorlatilag az élet minden területét átfogják - hála Bach doktornak, a rendszer atyjának és kidolgozójának – ennél fogva szinte minden esetben találunk megfelelő segítő virágenergiát.

Attól függően, hogy akut vagy krónikus bajról van szó, az alkalmazás ideje lehet pár nap, de több hét is. Ha állatunk már nem akarja elfogadni a cseppeket, visszautasítja, ne erőltessük, mert ez esetben már nincs szüksége rá.

Fontos tudni, hogy időnként nem árt, ha a gazdi is szedi a megfelelő cseppeket, mert igazán harmonikus kapcsolat sokszor csak a segítő-támogató energiák által alakul ki.

Végül egy személyes megjegyzés: az előző kutyánk, Buba, egy angol szetter volt. 9 éves korában méhrákos lett, átesett egy operáción, majd következett még három műtét. Az állatorvosunkkal úgy döntöttünk, hogy semmilyen drasztikus kezelést ne kapjon Buba, kizárólag biológiai daganatkezelést alkalmaztunk. Teljesen átalakítottuk az étrendjét, nagyon sok zöldséget, csírát, halat, fehér húst, gabonát és túrót evett, gyógyteákat, vitaminokat, Bach-cseppeket kapott. Az eredmény még 4 boldog év lett, ami alatt szinte teljes életet élt harmóniában, kiegyensúlyozottan és - betegsége ellenére - boldogan.

A mostani kutyusunk a múlt év februárjában lett családunk tagja. Áfonya 16 hónapos, berni pásztor. Idén februárban átesett egy ivartalanítási műtéten. Ekkor vettük jó hasznát az Életmentő cseppeknek, a lábadozás ideje alatt pedig bükkfa eszenciát használtunk, mert nagyon türelmetlenül, nehezen viselte, hogy varratokkal a hasában, kicsit óvatosabban mozoghatott.

Konkrét kérdések kapcsán szívesen állok rendelkezésükre.
Horváth Adrien
(http://natura_sanat.20x.cc/)Vizeletterápia avagy:
Idd a pisit, kend a pisit!

Mielőtt hangos öklendezésbe kezdenénk, előre szólunk, hogy a vizelettel összefüggő gyógymódok, kúrák nemcsak hogyyy évszázados múltra tekintenek vissza, de olyan idolok is éltek jótékony hatásaival, mint például Jim Morrison vagy éppen John Lennon. (Persze a hetvenes években ők minden cuccon rajta voltak, amin csak akartak, és LSD-s pisit inni minden bizonnyal költséghatékony is.) A legismertebb vizeletivó kétségkívül Gandhi volt, róla köztudott, hogy fogyasztotta saját vizeletét, s ez a hinduknál bevett szokás.

Na de miért tesz valaki ilyet?
Mert egészséges. A vizeletterápia, más néven shivambu shastra (amit az ajurvédikus terápiák anyjának is neveznek) számos gyógyhatással bír, ezek többnyire tapasztalaton alapuló tények, rendelőintézetekben és kórházakban garantáltan nem találkozunk saját vizeletüket orvosi felügyelet mellett fogyasztó betegekkel. Pedig a világon milliók esküsznek rá, hogy gyógyítható így az asztma, influenza, foggyulladás, ödéma, epilepszia, bőrproblémák, gyomor- és bélpanaszok, emésztési rendellenességek, de a rák kezelésében és gyógyításában is kitűnő eredménnyel működik. Kúraszerűen alkalmazva egészségmegőrző, vitalizáló, fiatalító - vallják fogyasztói.
Nem a legújabb hóbortról van szó természetesen, már a Római Birodalom lakosai is itták, kenték saját vagy valaki más vizeletét, használták továbbá fertőtlenítésre és fogfehérítésre is az arany folyadékot. Sokáig valóban arany jelenlétét feltételezték egyébként a vizeletben, az alkimisták játszottak is ezért sokat a pisivel - eredménytelenül. A kínai nők arcbőrüket kenegetik vele, hogy fiatalosak maradjanak, de mi, magyarok is gyakran pisiltünk kezünkre egykor, ha sebek borították vagy ha nagyon ki volt száradva.

Később aztán a kereszténység megjelenésével a vidám pisiivásnak leáldozott, de a zsidó vallás és az iszlám sem tűri ezt a tisztátalan cselekedetet. Nem így a hinduk, akik közül sokan még ma is élvezik a sárga nedű áldásos hatásait. A shivambu szó szerint annyit tesz, hogy Shiva vize, s szervezetet fiatalító hatását 5000 éves dokumentumok őrzik, ennek szokása tehát még a védikus korba nyúlik vissza. A hinduk szerint a kozmikus tudást hordozza a vizelet, fogyasztását jógik is gyakorolják, úgy tartják, a vizelettel a kundalini, a gerinc tövében összpontosuló energia a harmadik szembe vezethető.

A pártolók elvetik a vizelet undorító voltát, vallják, hogy a vizelet élő folyadék, rengeteg energiát hordoz, ráadásul a fogyasztó számára a lehető legtökéletesebb összetételű, hiszen ő maga állítja azt elő, s a fizikai és energetikai testünkkel harmonikus egységet teremt. A vizelet ezek szerint nem a szervezet hulladéka, hanem a vér tisztításának mellékterméke, ami számos fontos elemet tartalmaz, s mivel antibakteriális hatású, semmiképpen nem lehet fertőző. (A lábak levizelése egyébként még nyugati kultúrákban is ismert fertőtlenítő eljárás.) A vesék által előállított vizelet a test megszűrt nedve, a mérgező anyagok a vesékben maradnak, ezért a folyadék egészséges ember esetében tiszta, kis túlzással tekinthetünk rá úgy, mint a vacsora maradékára – mondják.

Ha tudományosan vizsgáljuk a vizeletet, hasonló következtetésre jutunk, a vizelet összetétele gyakorlatilag megegyezik a plazmáéval, csak nincs benne fehérje. (A terápia hívei ezért mondják, hogy bármi, ami a vér részét képezte egykor, nem lehet ártalmas a szervezet számára.) A pisi kilencvenöt százaléka egyszerű víz, ezen kívül tartalmaz különböző szerves és szervetlen anyagokat (karbamid, sók, nátrium, kalcium, magnézium, stb.) valamint hormonok lebomlási termékeit és festékanyagot. Ha betegség áll fenn, akkor megjelenhet benne fehérje, genny és hasonló finomságok. De így már nem is olyan ijesztő, igaz? A vizelettel normális esetben nem méreganyagok távoznak tehát, hanem a felesleg - ezért ehetünk, ihatunk többet, mint amire szükségünk van.

Hogyan hat?
A vizeletterápiás tanulmányok szerint a vizelet elfogyasztva nem a vérbe kerül közvetlenül, hanem az emésztőrendszeren halad át, így fejtheti ki jótékony hatását. A hasznos anyagok felszívódnak, a fölöslegesek távoznak. Mikor pedig a szervezet érzékeli, hogy a toxinok felszaporodtak a vérben, jelzi a beleknek, hogy tessék kiüríteni minden felhalmozódott salakanyagot, s ennek eredményeképpen egy erős öntisztító folyamat indul be, ez pedig egészségünk és fiatalságunk kulcsa. Ezek szerint a vizeletben található toxinok mértéke jelzi, hogy milyen mértékben van elszennyeződve szervezetünk és beleink. (Homeopátiás, spirituális, energetikai s számos egyéb magyarázata is van mindennek, ám mindegy, honnan vizsgáljuk a végkövetkeztetés mindenhol ugyanaz: a vizelet jótékonyan hat a szervezetre.)

Egyes vizsgálatok szerint a vizelet esszenciális aminosavakká alakul az újrafelhasználás során, bizonyítottan antibakteriális és antivirális hatású, vízhajtó és az egyik legnagyszerűbb bőrápoló. Bőrre kenve ugyanis fokozza annak vízfelvételi képességét, s örökre megszünteti a szárazságot. Hogy mindezt miért nem reklámozzuk, annak két oka lehet. Az egyik az, hogy mindentől undorodunk, ami az ürítésünkkel kapcsolatos, így a pisitől is, pedig a fertőzéseket a mellékhelyiségekben nem ez, hanem a széklet okozza. Másrészt olyan ez, mint a kőolaj - hiába tudunk jobbat, olcsóbbat, sok iparágnak nem érdeke, hogy reklámozza ezt. A kozmetikai ipar és a gyógyszeripar egy része bezárhatna, ha mindenki a saját maga által termelt bőrápolót és medicinát alkalmazná. Mindazonáltal jó, ha tudjuk, számos gyógyszeripari és kozmetikai készítményben van vizeletből származó anyag.

Kezdjünk neki
Feltételezem, akárhány olvasója lesz is a cikknek, száz százalékos lesz az elutasítás, de azért nézzük, hogyan is csinálják azok, akik esküsznek az élet arany forrására.

Először is készülj fel lélekben, értsd és értelmezd, hogyan fakad a testből ez a folyadék. Tanulmányozd a kiválasztórendszer működését, és hidd el, ez nem méreg, nem gusztustalan és nem bűn. (Nyilván egyéb testnedveidet már régen megkóstoltad.) Jó, ha tartózkodsz a méreganyagok fogyasztásától - cigi, kávé, alkohol, junk food -, de a hús mellőzése is hasznos. (A húsevők vizelete savas, a vegetáriánusoké lúgos kémhatású.)

A vizelet összegyűjtése mindig tiszta edénybe történjen, és alaposan mosakodj meg előtte. Fiúk is és lányok is. Alaposan. Ez fontos, mert a kórokozók nem a vizeletben vannak, hanem a nemi szervek környékén, a fityma alatt, s pisilés közben belekerülhetnek a vizeletsugárba. Gyűjtsd össze a vizeletet úgy, hogy pár másodpercig a vécébe ürítesz, majd elkezded felfogni a sugarat. (Legjobb a reggeli, első vizelet.)

Barátkozz meg az anyaggal! Nyúlj bele, öntsd a kezedre, dörzsölgesd az ujjaid között, ismerkedj állagával, illatával, és apránként az ízével. Ne úgy kezdd, hogy lehúzol egy jó nagy bögre friss, reggeli pisát, inkább kezdd cseppenként. Első nap öt csepp a nyelved alá. Második nap tíz. Harmadik nap tíz reggel, és tíz este. Saját toleranciádat te érzed, te tudod, mennyivel emeled az adagot. Van, aki hígítja vízzel vagy narancslével, de ezt semmiképp ne vigyük túlzásba. Főleg a hozzászokási fázisban szoktak hígítani az emberek. Menstruáció alatt is folytatható a kúra, ám gyógyszerszedés esetén és sok méreg fogyasztásakor nem.

Az első időkben mint minden méregtelenítés esetében, itt is tapasztalhatunk átmeneti kellemetlen tüneteket: fejfájást, rossz közérzetet, de ezek hamar elmúlnak. A vizeletfogyasztást huzamosan lehet alkalmazni, nem csak a tünetek megszűntéig - például allergia esetében. Ha már nagyon jóban vagyunk saját nedűnkkel, bevethetjük bőrápolóként, masszásolajként, de szembe, fülbe is csöpögtethetjük gyulladáscsökkentésre.
Gargarizálva a lángoló torok érzésén enyhít, a bőrt pedig hidratálja. Sebek gyógyítására állott vizelet a legalkalmasabb (úgy nyolc napos) - természetesen az ammónia szaga egyre erősebb lesz, de ez nem mérgező, viszont kitűnő hegek és sérülések ellen.

http://cotcot.hu/test/cikk/3388
http://www.wellnesscafe.hu
http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=6486
http://en.wikipedia.org/wiki/Urine_therapy
www.Biomedx.com
http://www.shirleys-wellness-cafe.com/urine.htmAz elfelejtett szódabikarbóna

Összerázkódtam gyerekkoromban, mikor édesanyám lenyelt egy kanál szódabikarbónát ha égett a gyomra.
Fúj, szörnyű az íze, hogy tudod lenyelni? - kérdeztem - Hát nem túl finom, de segít volt a válasz.
És nem is csak gyomor égés esetén. Nagyon sok esetben használhatjuk ezt olcsó (pláne ha gyógyszertárban vesszük) szert. Lássuk csak mennyi mindenre jó.

Kiváló és olcsó lúgosító szer. Ha nagyon el van savasodva a szervezetünk kúra szerűen is fogyaszthatjuk, 2 héten át naponta kétszer (reggel-este) egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben feloldva.

Testünk méregtelenítésére és fertőtlenítésére vegyünk szódabikarbonátos fürdőt. Oldjunk fel 3 evőkanál szódabikarbónát egy kád vízben és fürödjünk benne 25-30 percen át.

Erőteljes fertőtlenítő és gombaölő hatása is van. Ezáltal véd a láb gombás fertőződése és a lábizzadás ellen.

Kézmosáskor is érdemes szódabikarbonátot használni. Legalább 20 másodpercen át dörzsöljük vele a kezünket, hogy teljesen tiszta, baktérium mentes legyen. A szódabikarbonátnak köszönhetően bőrünk finom és puha lesz, körmünk pedig szép fehér.

Persze nem csak a körmöt fehéríthetjük vele. Mossuk fogainkat hetente 1-2 alkalommal szódabikarbónával és szép fehérek lesznek a fogaink. A szájszárazsága ellen és szánk Ph értékének a helyreállításáért öblögessünk szódabikarbonátos vízzel (1 kávéskanálnyit oldjunk fel egy pohár vízben).

Izzadás gátló és szagtalanító hatását kihasználhatjuk „hintőpor" formájában is, a hónalj és lábak, lábujjak közötti terület beporzásával.

A fésűket, keféket, manikűröző eszközöket fertőtleníthetjük szódabikarbónával. Ilyenkor 8-10 kanálnyit oldjunk fel egy mosdókagylónyi vízben és hagyjuk ázni az eszközöket legalább egy éjszakán át.

Ékszereinket is újjá varázsolhatjuk a szódabikarbóna segítségével. Egy kis lábosba tegyünk annyi vizet, hogy ellepje az ékszereket. Adjunk hozzá egy kávéskanálnyi szódabikarbónát. Forraljuk az ékszereket 4-5 percig. Még a leghozzáférhetetlenebb helyekről is feloldja a piszkot. Vigyázzunk egyszerre csak egyféle fémet (vagy aranyat, vagy ezüstöt) tisztítsunk.

Bármennyire is vigyázunk óhatatlan, hogy a hűtőszekrényben néha ne maradjon meg valamelyik étel vagy gyümölcs szaga. Ha szódabikarbónás vízzel mossuk ki a hűtőt gyorsan el fog tűnni minden nemkívánatos „illat”. Igaz ez más szekrényekre és tárolókra is.

A cipők és csizmák fertőtlenítésére szórjunk jó sok szódabikarbónát a lábbelikbe. Hagyjuk állni egy éjszakán át és nemcsak a gombák tűnnek el, hanem a kellemetlen szagok is.

Nem csak gyomorégés esetén segít ez a csodás szer. Kiváló emésztés serkentő is, ha nehéz ételt eszünk vagy ha felpuffadunk 1 késhegynyi szódabikarbóna megoldja a problémát.

A királyok betegségében, a köszvényben szenvedőknek is enyhülést hoz. Oldja a húgysav kristályokat ezáltal csökkenti az ízületek irritációját és a fájdalmat. Naponta háromszor egy teáskanálnyi szódabikarbónát kell ilyenkor inni egy pohár vízben feloldva.

Dr. T. Simoncini olasz onkológus még a rákos megbetegedések gyógyítására is nagy sikerrel használja.

Érdemes tehát újra elővenni ezt a majdnem elfelejtett csodaszert!

Nyári Zsuzsa

http://www.curenaturalicancro.com/2-treatment-sodiumbicarbonate.html


Mik azok az adaptogén gyógynövények?

édesgyökér
fotó: Jeansef
Egyre gyakrabban találkozhatunk egy-egy gyógynövény leírásánál az adaptogén jelzővel. Első olvasatra „alkalmazkodó”-nak fordítanám de ez persze messze nem takarja a szó valódi jelentését.

A Wikipédia szerint adaptogén gyógynövényeknek azokat nevezzük, melyek növelik a szervezet ellenálló képességét a stresszel, fizikai sérülésekkel, aggodalmakkal és kimerültséggel szemben. Régen fiatalító gyógynövényeknek, energizáló tonikoknak is nevezték.

Minden adaptogén gyógynövény tartalmaz antioxidánsokat, de nem minden antioxidáns adaptogén.

Ganoderma lucidum
fotó: Ganodermataceae; Eric Steinert
at Paussac, France Wikimedia Commons
Először 1947-ben Nikolai Lazarev orosz tudós fogalmazta meg az adaptogén meghatározását, majd 1968-ban Brekhman és Dardymov adták meg a mai is használatos leírást, mely szerint

1. Az adaptogén nem lehet mérgező
2. Az adaptogén olyan meg nem határozott reakciót vált ki a szervezetben, mely által megnő a szervezet ellenálló képessége többféle stresszorral szemben, beleértve fizikai, kémiai és biológiai behatásokat.
3. Az adaptogénnek normalizáló (kiegyensúlyozó) hatása van a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy az élettani funkció milyen irányban mozdul el a stresszor behatására.

Ezek a csodálatos növények kiegyensúlyozzák a belsőelválasztású mirigyek és az immunrendszer működését úgy, hogy lelassítják a túlműködő és felgyorsítják az alul működő szerveket, ugyanakkor a normálisan működő szerveket nem befolyásolják. Így segítik az élő szervezetnek a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képességét, amellyel önmaguk viszonylagos biológiai állandóságát biztosítják.

Ginseng
fotó: FloraFarm GmbH
Katharina Lohrie Wikimedia Commons
A legtöbb adaptogén gyógynövényt már évezredek óta használták az Ayurvédában, a Hagyományos Kínai gyógymódban és más tradicionális gyógymódokban. Napjainkban reneszánszukat élve egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert az alternatív gyógymódokat kedvelők körében. és egyre több kutatás folyik jótékony hatásuk bizonyítására.

Ilyen ismert adaptogén gyógynövény például a ginzeng, a szibériai ginzeng, az édesgyökér, déli ginszeng vagy Jiaogulan, a maca, az illatos rózsásvarjúháj, a kínai kúszómagnólia, az álombogyó, az agaricus blazei gomba, a ganoderma gomba, a goji bogyó és a noni.

Maca
Napjainkban szervezetünk sajnos nagyon sokféle stressznek van kitéve többek között a környezet szennyezés, a folyamatos feszültséggel járó életvitel és a nem megfelelő táplálkozás miatt. Ha segíteni akarjuk szerveink egészséges működését érdemes legalább évente kétszer (egy tisztító kúrát követően) valamilyen adaptogén gyógynövény kúrát vennünk.

Az adaptogének is, mint a legtöbb gyógynövény viszonylag lassan és finoman hatnak. Gyakran 3-4 héten át kell fogyasztanunk, hogy jótékony hatásuk érezhető legyen. Mivel normális dózisban fogyasztva káros, mérgező hatásuk nincs, nyugodtan fogyaszthatjuk őket folyamatosan, hosszútávon is.

Nyári Zsuzsa

http://en.wikipedia.org/wiki/AdaptogenGinzeng - Panax ginseng

fotó: Shizhao, Wikimedia Commons
A kínaiak által évezredek óta használt gyógynövény. A Koreai-félsziget északi és Kína északkeleti részének (Mendzsuria) magashegyi vidékeiről származik, de néha vadon is előfordul. A 6 délkelet ázsiai és észak amerikai fajt magába foglaló ginzeng nemzetség tagja.

A ginzeng növény felhasznált része a gyökere, mely elágazó, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek ágaznak le. Némely gyökér alakja ember alakra emlékeztető, ezért a kínaiak "embergyökérnek" is nevezik (jensen).

A növény a Távol-Keleten nagy tiszteletnek örvend, egy-egy nagyméretű gyökér értékes ajándék.
Egy legenda is kapcsolódik hozzá, miszerint a növény megvilágosítja a tudatot, teljesebbé, élvezetesebbé teszi az életet, jelentősen növelve annak minőségén. A kínaiak szerint az ember ezerféle baját tudja orvosolni, ezért is bátran nevezhető "csodagyökérnek". Szerintük minél idősebb a gyökér annál több értéket rejt magába. Kissé könnyelmű kijelentéssel mindenre jó.

A ginseng az egyik legismertebb adaptogén gyógynövény, feltehetően ginsenozid (a ginzengben található szteroid-glikozidok) tartalma biztosítja a növény jótékony hatását. Több kutatást is folytattak a működési mechanizmusának a megállapítására, de mivel a ginsenozidok hatása nagyon összetett és többféle úton is érvényesül nagyon nehéz azt elkülöníteni.

Kínában feljegyzések bizonyítják, hogy már több mint 3000 évvel ezelőtt is használták a ginseng gyökeret gyógyászati célokra. Egy régi orvosi könyv szerint erősíti a lelket, csillogóvá teszi a szemet, kinyitja a szívet, elűzi a gonoszt, javítja az értelmet és ha hosszabb időn át fogyasztjuk felélénkíti a testet és meghosszabbítja az életet.

Észak-Amerikai indián törzsek is ismerték a ginseng jótékony hatásait. Az 1700-as években nagy mennyiségű gyökeret exportáltak Amerikából Kínába, olyannyira, hogy a vadonélő ginzeng szinte teljesen el is tűnt. Napjainkban a ginzeng termés 99% kertekben és kis farmokon nő.

A gyökeret szüretelés után szárítják, majd teaként, kivonatként, kapszulákban, tablettákban és krémekben hasznosítják.

Mint minden adaptogén gyógynövény a ginzeng is kiegyensúlyozza a belsőelválasztású mirigyek és az immunrendszer működését. Jótékony hatásai a következők:
- javítja az emlékező képességet
- fokozza a szervezet ellenálló képességet
- javítja a stressztűrő képességet, stresszoldó hatású
- fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet
- segít az általános gyengeség leküzdésében
- kitűnően alkalmazható a legyengült vagy lábadozó betegek erejének    helyreállítására
- csökkenti a kórosan magas vércukor- és koleszterinszintet
- egyes vélemények szerint jól hat az izmok működésére, azok energia    felhasználására
- késlelteti a fáradságérzetet, sőt az endorfin hormon (boldogsághormon) termelését    is fokozza
- nyugtató és fájdalomcsillapító
- növeli a szexuális vágyat
- nőknél növelheti a libidót, az emlőbimbók megduzzadását idézheti elő,valamint    serkenti a hímivarmirigyek működését, sőt az impotencia bizonyos típusai ellenében    is eredményes szernek bizonyult
- fiatalítja a bőrt és csökkenti a ráncok mélységét
- véd a sugárzás ellen is - a rákos betegek esetében például a besugárzás    mellékhatásait enyhíti
- a pajzsmirigy működését szabályozza

fotó: Richardfabi, Wikimedia Commons
Mindemellett a jó hatások mellett meg kell említeni, hogy bármilyen koffeintartalmú élelmiszerrel való együttes fogyasztása csökkenti a hatását, illetve mellékhatásokat idézhet elő.

A ginzeng készítmények fogyasztását nem ajánlják terhességben, szoptató anyáknak, magas vérnyomásban szenvedőknek, asztmás és tüdőgyulladásos betegeknek, valamint véralvadási zavarokkal küszködőknek.

A ginzengek érdemes hosszútávon fogyasztani. Háromhavi kúra után azonban tartsunk egy-két hét szünetet.

http://www.healthnews.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Ginseng
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ginzeng
Megelőzhetjük a Alzheimer kór kialakulását a nagy baráti körrel?

fotó: http://creativecommons.org/ns#
A Chicago-i Rush Egyetem Orvosi Centruma kutatói a Rush Emlékezet és az Öregedés projekt keretében megvizsgálták 1100 idős önkéntes családi és baráti viszonyait, különös tekintettel arra, hogy havonta hány emberrel találkoznak és milyen szoros kapcsolat fűzi őket össze egymással.

Azt állapították meg, hogy azok akiknek nagy baráti köre van és szoros kapcsolatot tartanak a barátokkal és családtagjaikkal, nem érintettek az értelmi képességek hanyatlásában.

Vigyázzunk hát, hogy öregségünkre ne maradjunk egyedül. Ne adjuk át magunkat a nagyvárosi életmódnak: munka után haza, bezárjuk az ajtót és kizárjuk a világot.

Sokkal több örömben lesz részünk, sokkal gazdagabb életet élhetünk, ha sok baráttal vesszük körül magunkat és családunk közeli és távoli tagjaival is szoros kapcsolatot ápolunk.

Fogadjuk el meghívásokat még ha nem is ismerünk mindenkit a társaságból.

Ismerjük meg a szomszédainkat – ők élnek legközelebb hozzánk és bármikor szükségünk lehet a segítségükre.

Keressünk érdeklődésünknek megfelelő klubbot. A közös hobbi erős kapocs lehet.

A konditerem is olyan hely ahol új barátokra tehetünk szert, csak legyünk nyitottak.

Ne hagyjuk, hogy csak keresztelőkor, esküvőkor vagy temetéskor találkozzon a nagycsalád.
Szervezzünk közös találkozókat és programokat.

A széles baráti-ismerősi kör a szakmai siker egyik feltétele is. Sokkal könnyebb az élet, ha sokfelől kapunk segítséget, tanácsot.

Az igaz, hogy időt és energiát igényel a társadalmi élet, de százszorosan visszakapjuk amit belefektetünk.
A lisztérzékeny is ehet jókat!

Puffadás, étvágytalanság, hasmenés

fotó: Nova, Wikimedia Commons
A lisztérzékenység öröklődő betegség, amely – ki hinné – Magyarországon legalább minden 100. embert érint. Az enyhe tünetek „csak” kellemetlenek, de súlyosabb esetben veszélyes szövődmények is felléphetnek. Diétával segíthetünk magunkon, sőt a nyaralásról sem kell lemondani.

Majdnem minden élelmiszerben megtalálható a gabonafehérje (sikér, azaz glutén). Egyre több ember azonban túlérzékeny erre az anyagra, tehát glutén intoleranciában szenved (cöliákia). A glutén gabonafehérje, amely részben toxikus proteinekből, prolaminból és gluteinből áll, növeli a kenyér mennyiségét és a tésztát lazává teszi.

A glutén a gabonafélékben található, például a búzában, a tönkölybúzában, a rozsban, az árpában és az aszalt tönkölyben, de előfordul más élelmiszerekben is. (Aszalt tönkölyt Magyarországon tudomásunk szerint nem forgalmaznak, mert magas ára miatt nem volt rá kereslet. Legközelebb Ausztirában juthatunk hozzá.) A kukorica, a rizs, a köles, a szója és a hajdina nem tartalmaz glutént.

Csak diétával kezelhető
A lisztérzékenység vagy cöliákia felszívódási zavar, amely nem gyógyítható, de diétával jól kezelhető. A glutén intolerancia esetén megváltozik a vékonybél felülete: a bélnyálkahártya kis kiemelkedései, a bélbolyhok visszafejlődnek. Néhány vitamint (A-, E-, D-, K), ásványi anyagot (vas, cink, kalcium) és tápanyagot a szervezett nem tud felvenni és megemészteni. A következmény: hiánybetegség és súlycsökkenés.

A betegség tünetei: súlyos hasmenés, amely naponta többször fellép, hozzá felfúvódás és hasfájás is társul. A legújabb kutatások szerint a cöliákia az emésztőrendszeren kívül más szerveket is érinthet, ilyenkor jelentkezhetnek bőrproblémák, alvászavar vagy migrén. Gyerekeknél megállhat a növekedés, és más fejlődési zavarok is felléphetnek. Figyeljünk rá, hogyan reagál a szervezet a kenyér vagy a sütemények elfogyasztására! Ha néhány óra múlva panaszok lépnek fel, forduljunk orvoshoz!

Súlyosabb esetekben a fellépő vitaminhiány miatt depresszió és koncentrációzavar, valamint csontritkulás (oszteoporózis) és vastagbél- vagy nyelőcsőrák léphet fel.

Diagnózis, rizikócsoport, kezelés
A lisztérzékenységet vérvizsgálattal állapítják meg, amelynek során minden antitestre kiterjedő tesztet végeznek. Bizonyosságot azonban csak a vékonybél-biopszia adhat, miután elemzik a kimetszett szövetmintát.

A betegségben gyakran érintettek azok az, akik diabetes mellitusban (1-es típusú cukorbetegségben) szenvednek, valamint azok is, akiknél laktózérzékenység, csontritkulás, hasnyálmirigy-gyulladás vagy ízületi gyulladás lépett már fel.

A kialakult lisztérzékenység felnőtteknél már nem szüntethető meg. Az érintett kisbabák 6 hónapos kortól ne kapjanak gabonatermékeket – még kenyérhéjat sem –, semmi gabonapehely tartalmú tápszert!

A tünetek csökkentésének, megszüntetésének az alapja, hogy semmiféle glutén tartalmú terméket nem szabad enni. Ez sajnos a betegek egész hátralévő életére vonatkozik. Akkor is érvényes ez, ha úgy tűnik, hogy a vékonybél regenerálódott, mivel már napi 1,4 g glutén elegendő a vékonybélbetegség újbóli kiváltásához.

Szabad – nem szabad
Hogyan táplálkozzunk helyesen? Ne együnk hagyományos kenyeret, tésztafélét vagy süteményt, kalácsot. Vigyázzunk a késztermékekkel! A glutént tartalmazó élelmiszereket 2005 óta meg kell jelölni, illetve fel kell tüntetni, ha egy élelmiszer gluténmentes. Figyelmesen nézzük meg ezért a csomagoláson az összetevők listáját! Ha otthon sütünk-főzünk, „pótlisztként” használhatunk kölest, kukoricát, rizst vagy szóját.

A gluténmentes táplálékok gyakran sajnos 30-50%-kal is drágábbak a hagyományosnál. (A gluténmentes pizza Németországban 8 euró – átszámítva 2080 Ft, 8 szelet gluténmentes kenyér 4 euró – vagyis 1040 Ft.)

Gluténmentes élelmiszerek, amelyek bármikor fogyaszthatók:
- gyümölcs- és zöldségfélék
- burgonya, saláta
- tej, természetes joghurt
- aludttej, író, túró
- vaj, natúr tehéntúró
- növényi olajok
- hús
- hal és a tenger gyümölcsei
- cukor
- méz, lekvár, befőtt
- dió
- hüvelyesek
- fűszerek (nem keverékek), gyógynövények
- tojás

A termékek konzerválása, mint amilyen a tej pasztőrözése, a gyümölcsök és zöldségek mélyhűtése, a gyógynövények szárítása nem befolyásolja a gluténtartalmat.

A gluténmentes gabonaféléket (rizs, kukorica, köles, hajdina) teljes mag formájukban kell megvásárolni, és további feldolgozás vagy étkezés előtt alaposan megnézni, hogy nem tartalmaznak-e más, glutén tartalmú magokat. (Magyarul: válogassuk át.) Gluténmentes gabonát soha nem szabad malomban őrölni.

A következő, előre feldolgozott termékek is gluténmentesek:
tufu
fotó: Andrew Lih, Wikimedia Commons
- tofu, szójatej
- mozarella sós lében
- natúr gyümölcslevek
- bor, pezsgő

A lisztérzékenyek nyaralása
Ha valaki lisztérzékeny, nem kell feltétlenül otthon kuksolnia, lemondania a nyaralásról. Egy kis tervezéssel a probléma megoldható. Egyre több szálloda és étterem van bel- és külföldön, amelyek a lisztérzékeny vendégek igényeihez is alkalmazkodnak. Az Európai Unión kívüli utazásnál és a nagy távolságú repülőutak esetén azonban néhány dologra ügyelni kell:

ajánlatos beszerezni orvosi igazolást, ha gluténmentes termékeket viszünk magunkkal a repülőút lefoglalásakor gondoljunk a repülőgépen történő gluténmentes étkezésre, jelezzük, ha ilyet kérünk! Sok repülőtársaságnál ez megoldható, esetenként azonban felárat számolhatnak fel.

Forrás: Bild.de
németből fordította: Koncz László
http://www.natursziget.com

Programajánló -
Wellness és Egészség Road Show EgerTestnek és léleknek…

Kiállítás, vásár és konferencia

Hotel Eger
május 7-9.


Kiemelt témakörök:
wellness termékek • keleti gyógymódok • természetgyógyászat • egészségmegőrző és -javító termékek • testi-lelki egyensúly • gyógynövények • egészséges táplálkozás • diéták és fogyókúrák • táplálék- és étrendkiegészítők • jóga és mozgásterápia • ezotéria • spirituális élettér • szakirodalmi könyvek, magazinok

Nyitva tartás:
péntek: 14-18 óráig
Szombat-vasárnap: 10-18 óráig

Belépés ingyenes!

Az előadásokról bővebb információ a www.novico.hu honlapon találhatók!

A Rádió 1 támogatásával!

Wellness és Egészség – Hotel Eger, május 7-9.

Testnek és léleknek… …no meg Önnek!


Mivel célunk az, hogy sokakat érdeklő témákról szóló színes magazint hozzunk kéthetente a monitorjukra várjuk hozzászólásaikat, kérdéseiket, témafelvetéseiket az szerkesztoseg@gyogyulasutjai.hu e-mail címre.

Ha méltónak talál rá bennünket és ajánlani szeretne minket barátainak kérjük
Az Ön neve:


Az Ön E-mail címe:


Az Ön barátjának az E-mail címe:


Megjegyzés:


A magazinunk oldalain található információk, vélemények nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Mivel mi sem kedveljük a kéretlen leveleket (spam) ígérjük, hogy sosem adjuk ki, el vagy bérbe e-mail címét.Impresszum
Gyógyulás Útjai
6721 Szeged, Brüsszeli krt. 10/a
Tel.: +36 62 423 033, Fax: +36 62 423 447
e-mail: szerkesztoseg@gyogyulasutjai.hu
Felelős szerkesztő: Nyári Zsuzsa
Grafika: Focus Studio

Leíratkozás
Ezt az ingyenes e-magazint azért kapja, mert felíratkozott előfizetőink sorába.
Ha nem szeretné kapni kiadványunkat a leiratkozáshoz küldje el e-mail címét!
 
Címváltozás
Régi e-mail cím:   Új e-mail cím:  


Kapcsolatfelvétel itt


Adatkezelési alapelveink
A gyogyulasutjai.hu honlapon kizárólag az érdeklődők nevét, emailcímét és üzenetét fogadjuk, melyet a gyogyulasutjai.hu szerverén addig tárolunk, amíg a kapcsolat fenn áll, de legkésőbb az utolsó kommunikációtól számított 2 évig, vagy visszavonásig.

A személyes adatok megadása önkéntes.
Személyes adatokat harmadik félnek és külfölfdre nem továbbítunk.
Más adatbázissal a megadott adatokat nem kapcsoljuk össze.
Cookie-t honlapunk nem helyez el a látogató számítógépén.
Különleges adatot nem kezelünk.
Külső adatfeldolgozót nem alkalmazunk.
Az adatok védve vannak a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés ellen.
Az érintett kérésére ingyenesen tájékoztatást kap személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve - a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével - törlését.
A személyes adatot töröljük, ha kezelése jogellenes, az érintett kéri, az adatkezelés célja megszűnt, vagy az adatok tárolásának törvényben meghatározott határideje lejárt, azt a bíróság vagy az adatvédelmi biztos elrendelte.