Feliratkozás a magazinra!
 Vezetéknév:
 
 Keresztnév:
 
 Lakcím:
 
 E-Mail cím:
 


 
2010 - 10. számÉlete folyamán szinte minden nő megfertőződik egyszer vagy többször az emberi papillóma vírussal. Sokan észre sem veszik, maguktól meggyógyulnak, míg mások életüket vesztik miatta. Az orvostudomány mai állása szerint a sebészeti beavatkozáson kívül más lehetőség nincs a gyógyítására. de a természetgyógyászat, a holisztikus gyógyászat más véleményen van. Bővebben erről első cikkünkben olvashatnak...

TARTALOM JEGYZÉK:
Humán papillomavírus
A folsav
Mi is az az aromaterápia?
Fűben, fában orvosság, avagy házipatika gyógynövényekből
A közönséges palástfű (Alchemilla vulgaris)
Ajánló: Visszér Torna DVD
Só – fehér méreg vagy gyógyító szer?
Sárgarépa torta


 
Mai idézetünk:

"Az orvos olyan ember, aki alig ismert hatású gyógyszereket ír fel még kevésbé ismert betegségekre, egyáltalán nem ismert pácienseknek."
Voltaire

 
Humán papillomavírus

fotó: SOA-AIDS Amsterdam, Wikimedia Commons
A humán papillomavírus (HPV vagy Human Papillomavirus) egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Több mint 100 különböző humán papillomavírus típust azonosítottak. Egyesek szemölcsöt, mások szubakut lefolyású fertőzést okoznak, mely daganatot megelőző állapotot is jelenthet. A vírus bőrdaganatokat, de főleg méhnyakrákot és egyéb genitális rákot okoz.

Az említett vírus DNS-ből épül fel, vagyis ugyanabból az örökletes anyagból, amely a növényi, állati, emberi sejtek működését is szabályozza. A vírusok, így a daganatot kiváltó DNS vírusok nem képesek önmagukban szaporodni. Ehhez mindig egy magasabb rendű élő sejt közreműködése szükséges. A vírusok – bejutva a szervezetbe – beépülnek az egészséges sejtekbe, köztük olyanokba is, amelyek a szövetek saját elöregedett sejtjeit pótolja. A sejtek normális működését úgy „kódolják át”, hogy többé azok már nem csak a körülöttük lévő szövetek épségének fenntartását végzik, hanem a bennük lévő vírusokat is megsokszorozzák. Az átkódolás visszahat a gazdasejt saját életműködésére, mert például a humán papillomavírus kikapcsolja a sejtben lévő védekező mechanizmusokat, amelyek saját örökítő anyagának (DNS-ének) épségéért felelősek. Ezután a fertőzött sejt már nem képes kivédeni a benne lévő vírus vagy a környezetből bejutott rákkeltő anyagok további DNS-t károsító hatását. Ez olyan láncreakciót indíthat meg, amelynek következtében a sejt fokozatosan elveszti a környező sejtekkel való kapcsolattartás képességét, egyre gyakrabban és szabályozatlanul osztódik, végül ráksejtté alakul át.

A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat. A világon 550 ezer méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért felelős, mely az összes daganatos megbetegedések 6,1%-a. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális karcinómák több mint 90%-a összefügg a humán papillomavírussal (HPV).

A HPV az egész világon megtalálható, és legalább 100 alfaja különböztethető meg, melynek egy része a bőrt, másik része a nyálkahártyát támadja meg. Ezek közül mintegy 60-féle törzs a nemi szervek tájékán, a genitális traktusban, a méhnyak, a szájüreg, a garat, a gége, a nyelőcső, a végbélnyílás környéki régió vagy a hímvessző hámján található. A HPV a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző ágens. A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára.

Néhány, a világon szétszórtan előforduló ritka HPV-variáns jelenlétét kimutatták a legalább 12 000 éve elszigetelt közösségekben élő dél-amerikai indiánoknál is. Ez a megfigyelés azt a feltevést támasztja alá, hogy a papillomavírus már azelőtt megjelent, hogy az emberi faj kialakult és az egyes etnikai csoportok szétváltak volna.

A HPV-törzsek egyik csoportja szerencsére csak jóindulatú hámelváltozást okoz, ami könnyen eltávolítható. A papillomavírusok másik csoportja ugyan „rák-előtti” állapotot és rosszindulatú daganatot idéz elő, de nem egyforma erősséggel, és sokszor akár évtizedekig tartó lappangási idő után, mert mint jeleztük, egyéb külső tényezők is szükségesek a daganat kialakulásához.

A lappangási időszakban a vírus elrejtve, de mindvégig jelen van a fertőzött sejtekben, és így mód van a HPV-fertőzés felderítésére és a védekezésre. A vírus többféleképpen is kimutatható. Sokszor – de sajnos nem minden esetben – a papillomavírusra valló jellegzetes elváltozások találhatók a hüvely és a méhnyak nyálkahártyájának sejtjeiben, amelyet a rák citológiai szűrése alkalmával a vizsgálatot végző citológus felismer, és a leleten jelzi a HPV valószínűségét a szűrővizsgálatot kérő nőgyógyásznak. A citológiai kép csak a fertőzés meglétére utal, de ezen az alapon nem lehet meghatározni, hogy alacsony, átmeneti vagy magas rizikójú fertőzésről van-e szó. Ezután a nőgyógyász újabb sejtmintát küldhet a speciálisan felkészült laboratóriumokba, ahol a HPV-kimutatás és típusmeghatározás is elvégezhető. Ez nem egyszerű feladat, és a választott módszer attól is függ, hogy kevés vagy sok vírus van-e jelen a nyálkahártya sejtjeiben. Erős fertőzés esetén a vírusok burokfehérjéje speciális szöveti immunreakcióval a sejtmagokban láthatóvá tehető.

fotó: SOA-AIDS Amsterdam,
Wikimedia Commons
Elviekben hasonló módszerrel a vérben keringő vírusfehérje-ellenes anyag is kimutatható. Más esetben géntechnológiai eljárásokat kell alkalmazni. A legérzékenyebb vírusazonosítási eljárás az úgynevezett polimeráz-láncreakció, amelynek segítségével akár a csupán egy-két sejtben megbúvó néhány vírus is megtalálható. HPV-tipizálás szükséges az alacsony, az átmeneti vagy a magas rákkockázat meghatározásához, a fertőzés megelőzésének elősegítéséhez.

Mi a teendő az orvosok álláspontja szerint HPV fertőzés esetén?

Ha a rákkeletkezés szempontjából alacsony kockázatú vírusfertőzésről van szó, és nincs látható nyálkahártya elváltozás, elég a rendszeres citológiai vizsgálat.
Ha a nőgyógyászati vizsgálat kóros elváltozást derített fel, és különösen, ha a magas kockázatú HPV 16 fertőzés is fennáll, de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, a kóros területet egyszerű műtéttel (konizáció) el lehet távolítani. A műtét akkor is elvégezhető, ha már súlyosabb, rákot megelőző állapot áll fenn. Ez nem befolyásolja a későbbi fogamzóképességet. Műtét után sokszor már nem lehet kimutatni HPV-fertőzést, néha azonban még visszamaradhatnak rejtett vírusok. Ezért, valamint az újrafertőzés veszélye miatt érdemes továbbra is rendszeres citológiai szűrővizsgálatot kérni.
Ha a méhnyakrák kialakult, a méhet el kell távolítani. A műtét típusa és a műtétet követő utókezelés módja a daganat korai vagy előrehaladott stádiumától függ. A leginkább előrehaladott méhnyakrákok esetén sugár- vagy gyógyszeres kezelést alkalmaznak.

HPV-vírussal a férfiak egy részének nemi szerve is fertőzött, de esetükben ez általában nem okoz látható tüneteket és nem alakít ki betegséget. A nőknél ugyanis a vírus behatol a méhnyak felszínét borító hámszövet legalsó sejtrétegébe, ami szükséges számára ahhoz, hogy hosszú távon is életben maradjon és szaporodjon.

A férfiak részéről fennáll a visszafertőzés veszélye, azaz egy vírushordozó férfi újra megfertőzheti a betegségéből kigyógyult partnerét – akár hüvelyi, akár orális szexről van szó. Ezért javasolt, hogy az a férfi, akinek partnerét méhnyakrákkal vagy rákmegelőző állapottal kezelték, végeztessen el egy olyan vizsgálatot, amelynek során megállapítják, hogy ő maga fertőzött-e a HPV vírussal. Ezeket a vizsgálatokat elvégzik például a Semmelweis Egyetem 2. sz. Patológiai Intézetében és az Országos Onkológiai Intézetben. Amennyiben a vizsgálat HPV-fertőzést igazol, de nincs látható hámelváltozás a nemi szerven, akkor általában a fertőzött sejtréteg – alulról felfelé pótlódva – 2-3 hónap alatt lelökődik.

Hogyan előzhetjük meg a HPV fertőzést?
Mivel a human papillóma virus szexuális úton terjed a legfontosabb megelőzési módszer a biztonságos szexre való törekedés. Ne váltogassuk túl sűrűn a partnereket mert a statisztikák szerint minden ötödik partnerre jut egy HPV fertőzés.

A HPV is csak akkor tud megtelepedni és bajt okozni, ha az immunrendszer nem elég erős . Fontos, hogy szervezetünket rendszeresen ellásuk a működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel.

Az immunrendszer állapotát a túlhajszoltság és a stresszes életmód is befolyásolja. A fel nem dolgozott lelki problémák is legyengíthetik a szervezetünket.

A dohányzás különösen megemeli a méhnyakrák kialakulásának a veszélyét. A tamponok használata és a környezetünkben nagy mennyiségben lévő xenösztrogének (szintetikus ösztrogének) is elősegítik a rákos folyamatok kialakulását.

Az alkohol fogyasztás, különösen a sör fogyasztás a fermentációhoz használt élesztőgombának köszönhetően elősegíti a túlzott ösztrogén termelést, ami pedig befolyásolja a méh sérülékeny szöveteit.

A PAP teszt feminista megközelítése című könyv szerint egyes fogamzásgátlók mint a Depo Provera vagy a IUD (méhen belüli fogamzásgátlók) mint például a spirál használata is rizikó tényező a méhnyakrák kialakulásában. Sőt még egyéb gyógyszereket is említ a könyv, melyek fogyasztása az immunrendszer gyengülését eredményezheti, ilyenek például az antihisztaminok, a válium, a digitálisz, a tetracycline, az aszpirin és egyes pajzsmirigy gyógyszerek. Ha tehetjük mellőzzük őket.

Biztos hallottak már a Gardasil-ről a HPV fertőzés megelőzésére szolgáló vakcináról. A médiákban nagy teret kap a népszerűsítése ennek az igen költséges oltásnak. Azt tudni kell, hogy több mint száz papillóma vírusból csak egy pár ellen nyújt védelmet és nem kis számú esetben súlyos, akár halált is okozó mellékhatásokkal járhat. De erről bővebben majd. egy következő cikkünkben olvashatnak.

Mit tegyünk, ha HPV fertőzést állapítanak meg nálunk?
Az orvostudomány mai állása szerint a HPV fertőzés nem gyógyítható. Az enyhe lefolyású fertőzés általában 2 év alatt magától, nyom nélkül gyógyul, a komolyabb fertőzések esetén az egyedüli gyógymód a sebészeti beavatkozás.

Azért sokkal több mindent tehetünk gyógyulásunk érdekében minthogy várjuk a következő tesztet.

Először is hagyjuk abba a dohányzást, a tampon használatát és fogamzásgátlásként használjunk óvszert.

Ne vagy csak nagyon kevés tejet és tejtermékeket fogyasszunk. Lehetőleg házi (hormon mentes) nevelésű jószágból származó húsokat együnk, abból is csak keveset. Táplálékunk nagy részét nyers zöldségek és gyümölcsök tegyék ki. Különösen sok sötét zöld leveles zöldséget (spenót, mángold) brokkolit, karfiolt kelbimbót, káposztát, narancssárga és piros zöldségeket és gyümölcsöket ( mint sütőtök, a sárgarépa, paradicsom, cékla, a bogyós gyümölcsök, goji bogyó,) fogyasszunk.

Támogassuk meg immunrendszerünket egy jó multivitaminnal, plusz C-vitaminnal, Béta karotinnal, B-komplex vitaminnal, folsavval, szelénnel és E-vitaminnal. (Több kutatás is megállapította, hogy a méhnyakrákban szenvedők szervezetében nagyon alacsony a folsav és a szelén szint.)

Töltsünk rendszeresen időt a napon és a szabad levegőn. Szánjunk elég időt a pihenésre és tegyük rendbe a lelkünket is. Ehhez ma már számos kiváló módszer áll a rendelkezésünkreint például az EFT, a kineziológia, a Hellinger család terápia, a bach virágterápia,hogy csak egy párat említsek.

A vírusok ellen használhatunk természetes vírusölőket mint a fokhagyma, az ezüstkolloid, a hidrogénperoxid, a szurokfű olaj, a kakukkfű olaj, az Echinacea, hogy csak egy párat soroljak.

Az almaecet mind belsőleg fogyasztva , mind a külső nemi szerveken lévő szemölcsökre külsőleg alkalmazva is jótékony hatással bír.

A gyógynövények közül a cickafark, a pásztortáska és a palástfű együttes használata segíthet a női nemi szervek egészségének a visszaszerzésében. A mezei zsurlóval készített ülőfürdő vagy irrigálás is igen hasznos. Érdemes a májat is megerősíteni, egy alapos tisztítás könnyebbé teszi a májnak fölösleges ösztrogén lebontását.

Mivel a rákos sejtek nem kedvelik az oxigéndús környzetet, biztosítsuk a kismedence gazdag oxigén ellátottságát speciális torna gyakorlatokkal. Az Aviva és az Arwen tornát is erre a célra fejlesztették ki, de az egyszerű intimtorna rendszeres végzése is sokat segíthet.

Egy jó masszázs is javítja a kismedence oxigéndús vérrel való ellátottságát. Ehhez használjunk levendula, geranium, rózsa, keserű narancs, rozmaring vagy teafa illóolajat tartalmazó masszázs olajat. Ezek az illóolajak a fürdővízhez adva is kifejtik terápiás hatásukat.

Nem kell tehát kétségbe esni, ha nőgyógyászunk közli a rossz hírt. Nagyon sok mindent tehetünk a virus legyőzésének az érdekében. Az igaz, hogy nagyon komoly életmód és életszemlélet váltás kell a gyógyuláshoz és az is igaz, hogy nem egy pár nap alatt fog az bekövetkezni, de a kitartás, a következetesség meg fogja hozni a gyümölcsét.

http://www.hpvinfo.hu/index.cfm?mainseq=3&submenuitem=6
http://hu.wikipedia.org/wiki/HPV
http://hpv.lap.hu/
http://www.answers.com/topic/cervical-dysplasia
http://www.katolenyardley.com/Cervical%20Dysplasia.pdf
http://www.ehow.com/about_5544858_natural-cures-hpv-cervical-dysplasia.html
http://www.easyhomeremedy.com/natural_cervical_dysplasia_treatment.html
http://www.herbs2000.com/disorders/cervical_dysp.htm
http://www.pap101.com/
http://www.tidesoflife.com/cervical_dysplasia.htm
http://www.myvits.com/ovaries/vitamins.aspxA folsav

A folsav vagy B9-vitamin, vagy M-vitamin egy vízben oldódó vitamin. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. A sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin.

Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is. A raktározott folsav teljes mennyiségének kb. fele található a májban. Az egészséges ember mintegy 5–15 mg folsavat raktároz szervezetében.

A folsav felszívódása a mesterséges készítményekből jobb, mint a természetes forrásokból. A folsavnak a sejtekbe történő felvételéhez és raktározásához B12 vitamin szükséges. A szervezet jó folsav-ellátottsága mellett elfedheti a B12-vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez különösen vegetáriánus táplálkozás esetén lehet veszélyes.

fotó: Quadell, Wikimedia Commons
Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő. A túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.

A tudomány mai állása szerint napi 0,15 mg szükséges a szervezet egészséges működéséhez.

A folsavhiány vérszegénységhez, idegrendszeri zavarokhoz, vegetatív zavarokhoz és pszichés zavarokhoz is vezethet.

A legújabb kutatások azt is bizonyítják, hogy a folsav ( a B6 és a B12 vitaminnal karöltve) jelentős szerepet játszik az érszűkület kialakulásának a megelőzésében. A ballonos szívkoszsorú értágításon átesett betegek esetén a vitamin kúra 82%-kal csökkentette az erek ismételt beszűkülését.

A folsav, a B6 és a B12 vitamin együttesen jelentős mértékben csökkenti a vér homocisztein szintjét. A magas homocisztein szint nem csak a szív és érrendszeri betegségeket jelzi, de kapcsolatban áll a depresszió kialakulásával is.

Néhány kutató szerint a folsav a DNA (a sejtek örökítőanyaga) egészségének megőrzésében játszik szerepet, és megakadályozza annak mutálódását, ami végül a rák kialakulásának egyik oka. Ezért a folsav segít a szervezet védekezésében néhány rákfajta kialakulása ellen. Ilyen például a vastagbél-rák a mell-, a nyelőcső-, ill. a gyomorrák.

A National Institute on Aging (NIA) tudósai egereken végeztek kísérleteket, melyek azt sugallják, hogy a folsav kiemelkedő szerepet játszhat az agy Alzheimer-kór káros hatásaitól, és egyéb idegrendszeri problémáktól való megóvásában.

Ezek az állatkísérletek segítettek a tudósoknak feltárni egy másik, nemrég tett felfedezés alapját képező biokémiai folyamatot, mely szerint a magas homocisztein szinttel (mely kapcsolatban áll az alacsony folsav-szinttel) rendelkező embereknél közel kétszer akkora a kockázata az Alzheimer-kór megjelenésének.

A Parkinson-kórban szenvedő betegek vérének gyakran alacsony a folsavtartalma, de még nem teljesen tisztázott, hogy ez a tény a betegség lefolyásának része, a betegség miatt alakult ki, vagy pedig a betegség alakul ki a vitaminhiányos táplálkozás következtében. A tudósok kísérleteik alapján elképzelhetőnek tartják, hogy megfelelő mennyiségű folsav bevitele - történjék ez akár étrenddel, akár külön pótlással - védelmet jelenthet az idősödő emberi agy számára a Parkinson-kórral és egyéb, az idegrendszert károsító betegségekkel szemben.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Folsav
http://www.folsav.hu/index.jsp?target=a_vitaminterapiaMi is az az aromaterápia?


Az első leckében betekintést nyerhettetek az aromaterápia világába és történetébe, ebben a leckében pedig kikristályosodik majd, hogy mi is tulajdonképpen az aromaterápia, szó lesz a kivonatkészítésről, végül különböző szabályokra hívnám fel a figyelmeteket az illóolajok tárolását, vásárlását és használatát illetően.


Mi is az az aromaterápia?
Az aromaterápia olyan, növényekből kinyert, terápiás vagy kozmetikai célokra előállított olajok használata, amelyek révén elősegíthetjük az egészség megőrzését, a szervezet egyensúlyának fenntartását, helyreállítását, valamint a jó közérzet biztosítását. Az aromaolajok nagyon erős, pozitív hatással vannak a testre és a lélekre egyaránt.

Az aromaterápiát már évszázadok, sőt évezredek óta használják, célja lehet a felfrissítés, a relaxálás vagy akár a csábítás, de a testápolás és a gyógyítás is.

Az illóolajok erős, aromatikus anyagok, amelyek a gyökerek, levelek, virágok, termések külső vagy belső részén lévő mirigyekben találhatók. Az olajok kinyerhetők fákból, bokrokból, cserjékből, virágokból, gyógynövényekből. Bárhol a világon állítják őket elő, valamennyi olajra saját, egyedi kémiai összetétel jellemző.

Az illóolajok nagyon illékonyak, vagyis a levegővel érintkezve nagyon hamar elpárolognak. Már szobahőmérsékleten apró részecskék szabadulnak fel belőlük, amik azonnal kapcsolatba lépnek a levegő molekuláival.

Az illóolajok nagyon bonyolult, szerves anyagok. A fantasztikus bennük az, hogy az emberi szervezet egészére képesek hatni: mind a fizikai tünetekre, mind pedig a viselkedésre, hangulatra, lélekre!

Az illóolajok az ún. szinergia elvén működnek, ami azt jelenti, hogy két vagy több olaj együtt, egymás kölcsönhatásában sokkal hatékonyabb, mint az egyes olajok külön-külön. Tehát például, ha fájdalomcsillapításra van szükségünk, jobb, ha 3 fájdalomcsillapító olajat keverünk össze ahelyett, hogy csak a három egyikét használnánk önmagában.

Kivonatkészítés

Az illóolajok tehát a növények gyökerein, levelein, termésein, virágain lévő mirigyekből nyerhetők ki. A termelőknek nagyon körültekintően kell eljárniuk, fontos ugyanis, hogy meghatározott időben végezzék a betakarítást, amikor a legmagasabb a növények illóolaj tartalma.A kivonatkészítésnek három módja van:

1. Desztillálás
2. Préselés (sajtolás)
3. Kioldás (oldószeres kivonás)

A desztillálásról már tudjuk, hogy annak feltalálása az ókori arabokhoz kötődik, akik már i.e. 3000-ben nyertek ki illóolajokat a növényekből ezzel a módszerrel. Európába a keresztes háborúk idején jutott el a technika.

A desztillálás során a növény egy lepárló készülékbe (acéltartály) kerül, majd nagy nyomáson gőzt pumpálnak át rajta. Ezután a gőzt lehűtik és az így nyert víz tetején fennmarad az illóolaj.

Desztillálással nyernek ki illóolajat pl. a levendulából és a rozmaringból.

A préselés (sajtolás) egy nagyon egyszerű eljárás: a gyümölcs héjában lévő illóolajat kipréselik.


Ezzel a módszerrel nyerhetők ki a citrusfélék (pl. narancs, citrom, grapefruit) illóolajai.

Az oldószeres kivonás egy összetett vegyi folyamat, melynek során a virágszirmokat vegyszerbe áztatják, hogy a növényi rostokból kioldódjanak az aromák. Ennek következményeként egy ragacsos massza keletkezik, amelyből azután eltávolítják a zsiradékot és a növényi viaszt. Így marad hátra a végső, folyékony illóanyag.

Ezzel az eljárással elsősorban az illatos virágok (pl. jázmin) illóolajait állítják elő.


Mire figyeljünk? – szabályok a tárolásra, vásárlásra, használatra vonatkozóan

Tárolási szabályok:
- A (jó) illóolajok 100%-ig természetes, növényi    koncentrátumból készülnek, ebből adódóan meg    is romolhatnak: elveszíthetik illatukat,    zavarossá, vagy túl sűrűvé válhatnak.
- Az illóolajok érzékenyek a melegre és a fényre,    ezért ajánlott sötét, száraz, hűvös helyen tárolni    őket. Fürdőszobában a levegő magas    páratartalma miatt nem ajánlott tartani    illóolajokat. Hűtőgépben tárolva szavatossági    idejük meghosszabbítható (megduplázható). A citrusolajok (citromolaj,    mandarinolaj, narancsolaj, bergamottolaj) szavatossági ideje általában fele    annyi, mint a többi olajé.
- Az illóolajok gyermekektől elzárva tartandók!

Vásárlási szabályok:
- Mindig győződjünk meg arról, hogy a vásárolt illóolaj    minőségi termék-e! Különösen akkor fontos ez, ha    terápiás célokra szeretnénk használni az olajat,    mert ez esetben csak a 100%-os, tiszta olaj jöhet    szóba! Ha túl olcsón jutunk hozzá egy illóolajhoz,    vagy akcióban pl. 3-at kapunk 1 000 Ft-ért (az    összeg csak a példa kedvéért!), akkor gondoljunk    arra, hogy minden bizonnyal nem 100%-os, tiszta    illóolajjal dolgozhatunk!
- Vigyázat! Illatolaj! Az illatolajok nem azonosak az illóolajokkal, azok ugyanis    mesterségesen előállított illatanyagok, amelyeknek az égvilágon semmilyen    hatásuk nincsen, csak finoman illatoznak. Kizárólag külső használatra valók!    Terápiás, orvosi célokra az illóolajok nem helyettesíthetők illatolajokkal!
- Mindig sötét üvegbe töltött olajat vásároljunk! (Ha nem abban kapható az    illóolaj, már az is gyanús lehet a minőségét illetően!) A sötét üveg védi az    olajat az ultraibolya fénytől. A saját készítésű illóolaj keveréket is mindig sötét    üvegben tároljuk!
- Az üveg végén legyen jól záró csepegtető, ez segíti a keverék készítését, de    azért is jó, mert így kevésbé jelent veszélyt egy üvegcse, ha véletlenül    kisgyermek kezébe kerül. - A címkén mindig legyen feltüntetve az illóolaj    magyar és latin elnevezése is!

Használati szabályok:
Az aromaolajok nagyon erős koncentrátumok, ezért csak kis mennyiségben szabad használni belőlük!
Az illóolajok (általában véve) csak külsőleg alkalmazhatók! Belsőleg csak és kizárólag a megbízható forrásból származó, 100%-os, tiszta illóolajokat és azokat is a recepteknek megfelelően használjunk! TILOS belsőleg használni a borókafa, jázmin, a kámfor, a narancsvirág, a pacsuli, a petitgrain, a rózsafa, a szegfűszeg, a tömjén, tuja, a ylang-ylang és a zsálya illóolajait, mert vesekárosodást, légcsőgörcsöt vagy allergiát okozhatnak!
Közvetlenül szembe ne kerüljenek, nyálkahártyával ne érintkezzenek, és ne nyeljük le az illóolajakat, mert irritálhatják az emésztőrendszert, nagyobb dózisban pedig károsíthatják belső szerveinket! Az illóolajok nem alkalmazhatók közvetlenül és hígítatlanul a bőrön, a levendula- és a teafaolaj kivételével!
Fürdővizünkhöz ne adjunk borsmenta-, eukaliptusz-, fahéj-, feketebors-, kakukkfű- vagy zsályaolajat!
Magas vérnyomásban, epilepsziában és előrehaladott idegbetegségben szenvedők KERÜLJÉK az illóolajok alkalmazását, mert bizonyos esetekben akár az állapotuk romlásához is vezethetnek!
Virágporra érzékenyek ne használjanak körömvirág illóolajat!
Kemoterápia idején TILOS illóolajokat alkalmazni!
Amennyiben az alábbi olajok valamelyikét bőrön alkalmazzuk, akkor TILOS – bőrtípustól függően – 12-24 órán belül napozni, illetve szoláriumozni, mert foltokat, bőrkiütéseket okozhatnak!
oangyalgyökér, ánizs, narancs, bergamott, citrom, citronella

Aromaterápia a terhesség alatt:
Illóolajok alkalmazása a terhesség első három hónapjában egyáltalán nem ajánlott (különösen a zsálya, rózsa, jázmin, kamilla, ezek használata a terhesség későbbi időszakában is mértékkel javasolt), de egyébként is fontos, hogy használat előtt minden olaj leírását olvassuk el, és győződjünk meg róla, hogy az biztonságosan alkalmazható-e a terhesség időszakában!

A következő felsorolásban szereplő illóolajokat TILOS terhesség alatt alkalmazni, mert görcsöket, alhasi vérbőséget vagy akár spontán vetélést is okozhatnak!

angyalgyökér, ánizs, árnika, babér, bazsalikom, borókabogyó, borókafa, borsmenta, borsfű, büdöske v. bársonyvirág, cédrusfa, ciprus, citronella, csombor, csombormenta, édeskömény, fahéj, gyantás husáng, izsóp, kakukkfű, kámfor, koriander, majoranna, mirha, muskotályzsálya, római kamilla, rozmaring, rózsa, szegfűszeg, szerecsendió, szomáliai balzsamfa, tárkony, tuja, vanília, vasfű, zsálya

Aromaterápia csecsemő- és gyermekkorban:
2 évesnél fiatalabb korú gyermekeknél csak bizonyos határok között alkalmazzunk aromaterápiát! Általában véve azt mondjuk, hogy NE használjunk kisbabáknál illóolajakat, ez alól csak néhány olaj a kivétel, ilyenek pl. a kamilla-, a levendula-, a mandarin-, az eukaliptusz citriodora-, a rózsa-, a narancs- és a citromolaj, amelyekkel segíthetünk a kicsik hasfájását, nyugtalanságát, megfázását, köhögését csökkenteni,
elmulasztani. A teafaolaj 3 hónapos kortól alkalmazható! A citromolaj nagyobb mennyiségben irritálhatja az érzékeny bababőrt! Minél idősebb gyermekről beszélünk, annál több illóolajat próbálhatunk ki nála.
A módszereket tekintve csakis az aromaterápia passzív formái jöhetnek szóba, azon belül is a masszázs, az aromakövek, a párologtatás. (Az aromaterápia passzív és aktív módjairól későbbi leckékben lesz szó részletesen!) Hetente egyszer, masszázs formájában alkalmazva az aromaterápiát, élvezetes perceket tölthetünk el a babánkkal! (Babamasszázs-olaj receptünket megtaláljátok majd a Recepttárban!) Ez ugyan felnőtteknél is igaz, de gyermekek esetében különösen figyeljünk oda, hogy az illóolajakat hígítatlanul és közvetlenül ne kenjük a bőrükre!
Akárcsak az előző pontnál, itt is külön felhívnám a figyelmet arra, hogy csak megbízható forrásból származó, minőségi, 100%-os, tiszta illóolajat és bázisolajat használjunk kisbabáknál, gyerekeknél! A minőségi termékek ugyan jóval drágábbak, ez igaz, de megéri beruházni rájuk, mert egyrészt a hatásuk sem marad el, másrészt jóval kevesebb csepp kell belőlük, így kiadósabbak is.
Az adagolásnál is körültekintően járjunk el! A felnőttek szokásos cseppszámánál jóval kevesebbet kell gyerekek esetében használnunk!
További tanácsokat, tippeket később, az adagolásról szóló részben kaptok még, a recepteket pedig a negyedik leckével egy időben induló Recepttárban keressétek majd!

Homeopátia és aromaterápia:
A homeopátiás szerek alkalmazásával egy időben kerüljük a „mentolos” (borsmenta-, fenyő-, eukaliptusz- és borókaolaj) illóolajok alkalmazását, mert azok semlegesíthetik a homeopátiás gyógyszerek hatását! Mindenképpen teljen el 1-2 óra a két terápiás módszer alkalmazása között!

források: webwitch.info, Jennie Harding: Titkok nélkül – Aromaterápia, illoolajok.hu, joozsa.hupont.hu

A lecke végén már csak egy kis ízelítőt adnék a következő anyagrészből: a jövő héten leteszteljük az illóolajokat és – egy röpke kis biológia óra keretében – megismerhetitek a működési elvüket, hatásmechanizmusukat is. A harmadik leckével egy időben útnak indul az Illóolaj ABC is.

Szép napot kívánok Nektek!

Brigusz

http://antalvali.com/aromaterapia/mi-is-az-aromaterapia.html
Fűben, fában orvosság, avagy házipatika gyógynövényekből

A napjainkban egyre inkább növekvő igény szülte azt a gondolatot, hogy sorozatot indítunk e lap hasábjain arról, milyen alapvető növényeket célszerű otthon tartani, mikor nyúlhatunk biztonsággal a gyógynövényekhez, milyen bajra mit és hogyan használjunk.
Sorozatunkban kitérünk a gyakran előforduló betegségekre, az otthoni alkalmazás szabályaira külön gyerekek és felnőttek esetében.

A mostani bevezető cikkben általános tudnivalókról lesz szó.

A gyógynövényeket azóta használja az ember, amióta a Földön él. Már az ősember is tudta, hogy az egyes növényekkel milyen bajokat orvosolhat. Az ókori nagy kultúrákban különösen jelentős volt a gyógynövényes orvoslás, a gyógynövényeket tea, olaj, kenőcs, alkoholos kivonat, friss vagy szárított formában alkalmazták. Gyakran tartósították mézben is az egyes növényeket (erről a légúti betegségek és alvászavarok tárgyalásakor szó lesz bővebben).

A középkorban a gyógynövényes orvoslás a papok, szerzetesek kezében összpontosult, ekkor épültek ki a híres kolostorkertek.

A tudományos fitoterápia kezdete az 1800-as évek végére tehető. Ma már a szintetikus gyógyszerekkel egyenértékű hatástani és klinikai vizsgálati eredmények állnak rendelkezésre, kimerítve - minden szempontból - a modern tudományosság kritériumait.

A fitoterápia része a mai természettudományos orvoslásnak. Képes lefedni bizonyos terápiás hiányosságokat, szerepe van akut és krónikus betegségek megelőzésében, ill. kezelésében, valamint a már fennálló betegség kiegészítő kezelésében.

Teljes növényi rész › növényi kivonat › izolált hatóanyag = ez a felhasználásra vonatkozó általános irányelv, az egész szervezetet érintő hatástól a farmakológiailag pontosan definiálható, specializált hatás felé haladva.

Magyarul: minél több hatóanyaga válik ismertté a növénynek a klinikai vizsgálatok során, annál célirányosabban tudjuk felhasználni a gyógyításban.

Egy gyógyszer hatásai mindazok az érzékelhető, mérhető vagy egyéb módon felismerhető szöveti, szervi vagy a teljes szervezetre kiterjedő változások, amelyek a szervezetbe jutás után fellépnek.

Szeretnék eloszlatni egy általános tévhitet, nevezetesen azt, hogy a gyógynövényeknek nincsenek mellékhatásaik, ellenjavallataik, vagy, hogy nem lépnek kölcsönhatásba egyéb gyógyszerekkel.

Minden olyan anyag, amely valamiféle hatást gyakorol a szervezetre, kisebb-nagyobb mellékhatásokkal is bír. A hatóanyagok erősségétől, milyenségétől függ, hogy egyes növényeket vagy növényi részeket közvetett vagy közvetlen formában használhatunk-e.

Nagyon fontos, hogy mindig személyre szabottan határozzuk meg a terápiát, kúrát, figyelembe véve a beteg általános állapotát, fennálló betegségeit, hogy milyen gyógyszereket szed, allergiás-e valamire stb.

Egyáltalán nem biztos tehát, hogy ami Juliska néninek jó, az a szomszéd Pista bácsinak is beválik (gondoljunk csak arra, hogy egy ártalmatlannak vélt kamillatea extrém esetben, akár halált is okozhat, ha az illetőnek nem ismert fészkes-allergiája van). Figyelembe kell venni bizonyos életkori, élettani állapotokat is: terhesség, szoptatás, férfi, nő, csecsemő, kisgyerek, fiatal felnőtt, aktív életet él-e, vagy passzív, stb.

Az egyes szerek felszívódása a szájnyálkahártyán, a gyomron, a vékonybélen, a tüdőn, a bőrön át történik.

Adagolás gyerekeknél: figyelembe kell venni a fejlődési stádiumot, hiszen pl. csecsemőknél az első 3 hónapban az enzimrendszerük nincs kifejlődve, a veseműködésük nem megfelelő, a központi idegrendszerük és nyálkahártyájuk áteresztőképessége fokozott ( = mérgezésveszély).

A gyerekadag kiszámítására sokféle bonyolult képlet létezik, talán legegyszerűbb, ha 11 éves korig a felnőtt adag 1/4 részét, 16 éves korig a felét, 16 éves kor felett pedig a felnőtt adagot számoljuk.

A fiatal szervezet öngyógyító képessége rendkívül erős, éppen ezért nagyon jól reagálnak a fitoterápiás kezelésekre. További fontos érv lehet a gyógynövényes terápia mellett, hogy szorosabbá teheti az anya-gyermek kapcsolatot (pl. közösen készítik el a teát), sőt szemléletformálásra is alkalmas. Ha a gyerek nem azt látja, hogy mindenféle fájdalom esetén bekapunk egy tablettát és megyünk tovább, akkor felnőtt korában ő sem ezt fogja tenni.

Fontos: egy sor forte-készítmény, ill. drog, számos illóolaj (menta, eukaliptusz) és alkoholos kivonat használata gyermekkorban tilos.

Sok hasonlóság fedezhető fel a gyerekgyógyászat és a geriátria (idősek gyógyászata) között, legfőképpen az adagolás terén. A fő különbség abban van, hogy a gyerekek öngyógyító mechanizmusa hamarabb feléleszthető, regenerációs képességük gyorsabb.
Az idősödő szervezetben túlsúlyban vannak a degeneratív, lebomló folyamatok, a szervezet funkcionalitása csökken, anyagcseréje is lassul.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy megbízhatóságuk, széles terápiás lehetőségeik miatt mind megelőzésben, mind pedig fennálló betegségek kiegészítő kezelésében bátran alkalmazhatjuk a gyógynövényeket, mert remek alternatívát nyújtanak a szintetikus szerekkel szemben. Hatásuk kifejtéséhez több időre és türelemre van szükség, ugyanakkor gyógyhatásuk sokkal tovább fennmarad.

Sorozatunk további részeiben foglalkozunk a légúti, az emésztési, a keringési panaszokkal, bőrbetegségekkel, idegrendszeri és alvás problémákkal, allergiákkal, törésekkel, zúzódásokkal, nőgyógyászati panaszokkal, és a prosztata betegségeivel, illetve ezek fitoterápiás kezelési lehetőségeivel.

Horváth Adrien
fitoterapeuta, természetgyógyász
http://natura_sanat.20x.cc

A közönséges palástfű
(Alchemilla vulgaris)


Fotó: Aconcagua , Wikimedia Commons
Az Alchemilla nemzetség típusfaja. Évelő növény, amely könnyen felismerhető nagy, kerek, ujjasan karéjos leveleiről. Sima, zöld szára 10–40 cm magasra nő. Apró, zöldessárga virágai sátorvirágzatot alkotnak. Száraz, kerek, sárgás, a kehelyben elhelyezkedő termésében egyetlen magot találunk.

A benne lévő tanninoknak (cseranyagoknak) köszönhetően összehúzó hatású növény, ezért segíti a szövetek feszessé válását, a hegesedést; vérzéscsillapító hatása is ismert. A flavonoidok miatt jó vérkeringést biztosít.

Hogyha fiatal lányoknál a menstruáció orvosi gyógyszerelésre sem áll be a havi rendszerességre, cickafarkkal keverve a palástfű (egyforma mennyiséget véve mindkettőből) egyenesbe hozza a dolgot.
A palástfűnek összehúzó hatása van, túlságosan sok vagy cikluson kívüli menstruációs vérzés esetén is kiváló hatású.

Szülés utáni sérülések, nehezen szülő nőknél alhasi petyhüdtség esetén, koraszülésre hajlamos nőknél terhesség megtartásában, a méhszalagok megerősítésében igen sokat segít a palástfű. Egyetemes gyógyszer az összes női bajokra, betegségekre, pásztortáskával együtt.

Külsőleg, összezúzva és borogatásként a palástfű igen gyorsan gyógyít gennyező sebeket, és elhanyagolt fekélyeket, használják még vízhajtóként és szíverősítő szerként is.


A mai népi orvoslásban ismét a megérdemelt helyet foglalja el. Különösen a svájci Künzle tisztelendő hangsúlyozza: "A nőgyógyászati műtétek kétharmada teljesen felesle­gessé válna, ha idejében vagy hosszabban alkalmaznák ezt a gyógyfüvet; ugyanis gyógyít minden altesti gyulladást, lázat, égést, gennyedést, fekélyt és törést.

Ennek a teának a folyamatos fogyasztásától azok a gyerekek is megerősödnek, akiknek a jó táplálkozás ellenére fejletlenek az izmaik."
- mondja Mária Treben - „Az ezüstös palástfű különösen elhízás ellen jó. Naponta két-három csészével elég meginni, hogy kedvező hatását kifejtse. „

Felhasználási módok:

Tea: 1 púpozott teáskanálnyi füvet adunk 1/4 liter vízhez. Csak forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.
Pakolás: a friss növényből megfelelő mennyiséget megmosunk, egy deszkán össze­zúzzuk és felrakjuk.
Fürdőadalék: egy teljes fürdőhöz 200 gramm szárított vagy néhány marék friss füvet adunk, egy vödör hideg vízben éjszakára beáztatjuk, másnap az egészet fölmelegítjük és ezt a folyadékot a fürdővízbe öntjük.


Ajánló: Visszér Torna DVD

Egy hiánypótló DVD-t szeretnénk figyelmükbe ajánlani. Sajnos nagyon kevés gyógytornával foglalkozó videó van forgalomban hazánkban. Azok nagyobbik része a gerinc problémákkal küzdőknek szól és a kisebbik pedig az intim tornával foglalkozik. Pedig ezeken kívül még nagyon sok más betegség – állapot van melyek gyógyításában nagy szerepet játszik a mozgás.

Magazinunk gondozásában a Mozgás Terápia Laurával sorozatban most megjelent a visszértágulatban szenvedőknek segítséget nyújtó 57 perces Visszér Torna DVD.

Nagyon kevesen tudják és sajnos az orvosok sem nagyon hívják fel a betegek figyelmét a mozgás nagyon fontos szerepére a visszértágulat megelőzésében és kezelésében. Pedig rendszeres mozgással nagyon sokat tehetünk ereink egészségének megőrzéséért.

Ebben a DVD-ben Kalmár Nagy Laura gyógytornász olyan gyakorlatokat válogatott össze, melyek elősegítik az érfalak rugalmasságának a megőrzését és ráadásul egész testünket is jól átmozgatja.

A gyakorlatok mellett bemutatja azt is, hogy milyen a helyes pihenési mód, sőt a fáslizás rejtelmeibe is beavat.


A DVD most bevezető áron megvásárolható itt.

Ha többet szeretne tudni a visszértágulatról, annak megelőzéséről, klinikai és alternatív gyógymódjairól olvassa el Nyári Zsuzsa: A visszértágulat – út az egészséges vénákhoz című digitális könyvét.
A DVD és a könyv együtt kedvezményesen megvásárolható itt!
Só – fehér méreg vagy gyógyító szer?

Tudta - e, hogy...?
• az emberi test több mint 70 %-a víz
• az emberi agy 90 %-a víz
• az anyaméhben levő magzatvíz egy 37°C-os 1 %-os só oldat
• a vér, a könny 1 %-os sóoldat, ami azonos az őstenger sókoncentrációjával
• só nélkül az emberi agy nem lenne képes egyetlen egy gondolat megformálására sem


Víz és só – két elem, amely lehetővé tette bolygónkon az élet létrejöttét. Mégis, létmeghatározó szerepüknek alig vagyunk tudatában. Azt mindenki tudja, hogy a Föld hetven százalékát víz borítja. Azt viszont annál kevesebben, hogy ugyanez az arány megtalálható a szervezetünkben is, amelynek szintén a hetven százaléka víz. A vízen keresztül állandó összeköttetésben vagyunk a Földdel.

Testnedveink: a vér, a könny és a magzatvíz sókoncentrációja pedig azonos az őstengerével.

A só teszi lehetővé a különböző sejtkapcsolódások közötti kommunikációt, szabályozza a szervezet összes funkcióját, de felelős gondolatainkért, érzelmeinkért is. Szellemiinformáció-hordozóként nem véletlen, hogy agyunk kilencven százaléka víz.

A só nem csak ízesíti ételeinket, hanem létfontosságú szerepet játszik szervezetünk működésében. Lássuk hát, hogy életünk során mi mindenhez van szükségünk sóra!

• A só legjobban ismert szerepe testünk vízháztartásának a szabályozása. De    nem csak a szervezetünkben lévő víz mennyiségét szabályozza, hanem annak    megoszlását a sejteken belül és a sejteken kívüli állományban.
• A közhiedelemmel szemben a só nem csak emeli a vérnyomást, hanem    szabályozó szerepe is van a vízzel együtt. Természetesen az arányok    kritikusak.
• Jelentős szerepe van az izom összehúzódások – így a szívizom működésének    is – a szabályozásában.
• A só fontos szerepet játszik a szervezet potászium felvételében
• A só nélkülözhetetlen a sejtekben lévő fölösleges savasság eltávolításához.
• Fontos szerepet játszik a vér cukorszintjének a kiegyensúlyozásában,
• Szükség van a sóra , hogy sejtjeink hidroelektromos energiát tudjanak    fejleszteni.
• Nélkülözhetetlen továbbá az idegsejtek kommunikációjához és az agyba    érkező információk feldolgozásához egész életünk során.
• Só kell a gyomorsav termeléséhez és a tápanyagok felszívódásához a    vékonybélben.
• Sóra van szükségünk a tüdőben és az arc üregeiben lerakódott váladékok    eltávolításához, különösen az asztmában és a cisztás fibriózisban szenvedők    esetén.
• Megszünteti a hurutos megbetegedéseket.
• A só nagyon erős, természetes antihisztamin.
• A só nélkülözhetetlen az izomgörcsök kialakulásának a megelőzéséhez.
• A túlzott nyál kiválasztás a sóhiánynak köszönhető.
• Az erős csontozat megtartásához létfontosságú a kellő mennyiségű só bevitele. A csontritkulás többek között a szervezet só és vízhiánya miatt alakul    ki.
• Továbbá jelentős szerepet játszik az alvás szabályozásában is.
• Szükség van sóra a köszvény és a köszvény szerű ízületi gyulladások    megelőzéséhez.
• A só az egészséges szexualitáshoz és libidóhoz is nélkülözhetetlen.
• A visszértágulat kialakulásának a megelőzéséhez is nélkülözhetetlen a só.

Nem csoda hát, hogy a népi gyógyászatban számos betegség gyógyítására használták és használjuk ma is. Torok gyulladás esetén gyors segítség a sós vizes gargarizálás, a hamarabb eláll a vérzés, ha jó bőven beszórjuk sóval a vérző sebet, ráadásul ezzel megakadályozzuk a seb elfertőződését is. A fájó fülre meleg sót szoktunk tenni. A gyomor és bélhurutot pedig langyos, sós víz fogyasztásával gyógyítják.

Napjainkban egyre gyakrabban használnak mesterséges sóbarlangokat az asztma és a légúti allergiák és egyéb felső légúti betegségek kezeléséhez. Otthonunkat is kellemesebbé tehetjük sólámpa használatával. A villanykörte melegére a sóból felszabaduló anionok kellemes közérzetet biztosítanak.

Ha mindez a sok jó a sónak köszönhető akkor miért hívják a sót mégis a fehér méregnek? Ennek oka, mint oly sok problémának a túlzott feldolgozás. A természetes tengeri vagy hegyi sók 83-féle ásványi anyagot tartalmaznak. A finomítási, tisztítási eljárások során azonban annyira megváltoztatják, hogy csak 3-féle ásványi anyag marad benne és az is olyannyira megváltozott szerkezetben, hogy az inkább káros a szervezet számára mint hasznos.

Ha élvezni akarjuk a só áldásos hatását használjunk tengeri vagy olyan hegyi sót amelyik legközelebb áll a természetes állapothoz. Lehet, hogy nem olyan szép fehér és durvábbak a szemcséi de a gazdag ásványi anyag tartalom bőven kárpótol ezekért a kellemetlenségekért.

Most akkor kinek higgyünk? - kérdezhetik Orvosaink rögtön sószegény diétát írnak elő amint egy kicsit megemelkedik a vérnyomásunk. A kanadai Financial Post magazinban megjelent cikkében Dr. David McCarron a Kalifornia Egyetem professzora megdönteni látszik ezt a régóta folytatott gyakorlatot. A tavalyi évben végzett felmérései alapján, melyben 30 országban 19000 ember só fogyasztási szokásait vizsgálta, megállapította, hogy bármennyi sót fogyasztunk a szervezetünk természetes módon úgy szabályozza a sófelvételt, hogy az folyamatosan egyforma szinten legyen és az alacsonyabb só fogyasztás nem jelentett kevesebb számú szív és érrendszeri vagy vese megbetegedéseket.

Dr. McCarron szerint semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a csökkentett só fogyasztás jótékony hatással lenne a szív egészségére.

Ha természetellenesen jelentős mértékben csökkentjük a só bevitelt felborítjuk szervezetünk működési egyensúlyát. Ha a vér nátrium szintje huzamosabb ideig alacsonyabb a kelleténél olyan szimptómák jelentkeznek mint a fáradékonyság, zavartság, rossz egyensúlyérzék és inkontinencia. Az előrehaladott nátrium hiány hallucinációkat és akár kómát is okozhat.

Ezt a hyponatrémiának is nevezett állapotot ritkán diagnosztizálják mivel a tünetek megegyeznek az öregedés általános tüneteivel. Pedig egy német kutatás szerint minden tizedik megvizsgált idős beteg szenvedett tőle, mivel a magas vérnyomástól félvén minimálisra csökkentették a só fogyasztásukat.

Ez azért nem jelenti azt, hogy a ló túloldalára átesvén, nyakló nélkül sózzuk az ételeinket. Mint mindenben ebben az esetben is az arany középút a helyes. Az sem jó ha túl kevés sót fogyasztunk, de az sem ha túl sokat. A tudósok szerint napi 2.5-5 grammnyi só fogyasztása az optimális. Ne terheljük túl a szervezetünket a túlsózott csipszek, sós mogyorók és sóval tartósított húsok és halak túlzott fogyasztásával.

A só fogyasztásával kapcsolatban is igazak az egészséges táplálkozás alapelvei: a mértékletesség és a jó minőségű, természetes állapotához legközelebb álló tápanyagok fogyasztása!


Nyári Zsuzsa

http://www.biochef.hu/index.php?content=414
http://www.humandesign.hu/candi/himalaya.html
http://www.saltinstitute.org/Uses-benefits/Salt-in-Food/Essential-nutrient
David Browelein MD: Salt – Your way to healthSárgarépa torta


Fotó: David Benbennick , Wikimedia Commons


Ez a könnyen elkészíthető sütemény nem túl édes és tele van értékes tápanyagokkal. Édességét főként a sárgarépától kapja, ami egyben az A-vitamin előfutárával béta karotinnal is bőségesen ellátja a szervezetet. A dióban lévő olajok segítik az agyműködést, a bőséges fahéj pedig segít a szervezetnek a szénhidrátok feldolgozásában, megakadályozza a vércukorszint kiugrását. Ha még egészségesebbé akarjuk tenni használjunk tönköly lisztet a finomliszt helyett.

4 db nagy tojás
1 1 csésze barna cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csésze hidegen sajtolt napraforgó olaj
2 csésze liszt
1 1/2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
2-3 teáskanál fahéj
1 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál szegfűszeg
csipetnyi só
3 csésze reszelt sárgarépa
1 csésze kókusz reszelék
1 csésze durvára vágott dió vagy mogyoró
2 evőkanál joghurt vagy tejföl

krémhez:
500 gr mascarpone sajt
100 gr vaj
2 csésze porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A tojásokat jól keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral, apránként adjuk hozzá az olajat. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a fűszerekkel, a sütőporral és a szódabikarbónával. Adjuk a tojáskeverékhez, jól dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a sárgarépát, a kókuszt és a diót. Lazítsuk a joghurttal. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy vajazzuk és lisztezzük ki alaposan. Öntsük bele a tésztát és előmelegített 180 fokos sütőben süssük aranybarnára vagy amíg a beleszúrt kés tisztán nem jön ki.

Kavarjuk habosra a krém hozzávalóit, és egyenletesen kenjük a tortára. Díszíthetjük apróra vágott dióval, mogyoróval vagy reszelt citromhéjjal.
Mivel célunk az, hogy sokakat érdeklő témákról szóló színes magazint hozzunk kéthetente a monitorjukra várjuk hozzászólásaikat, kérdéseiket, témafelvetéseiket az szerkesztoseg@gyogyulasutjai.hu e-mail címre.

Ha méltónak talál rá bennünket és ajánlani szeretne minket barátainak kérjük
Az Ön neve:


Az Ön E-mail címe:


Az Ön barátjának az E-mail címe:


Megjegyzés:


A magazinunk oldalain található információk, vélemények nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Mivel mi sem kedveljük a kéretlen leveleket (spam) ígérjük, hogy sosem adjuk ki, el vagy bérbe e-mail címét.Impresszum
Gyógyulás Útjai
6721 Szeged, Brüsszeli krt. 10/a
Tel.: +36 62 423 033, Fax: +36 62 423 447
e-mail: szerkesztoseg@gyogyulasutjai.hu
Felelős szerkesztő: Nyári Zsuzsa
Grafika: Focus Studio

Leíratkozás
Ezt az ingyenes e-magazint azért kapja, mert felíratkozott előfizetőink sorába.
Ha nem szeretné kapni kiadványunkat a leiratkozáshoz küldje el e-mail címét!
 
Címváltozás
Régi e-mail cím:   Új e-mail cím:  


Kapcsolatfelvétel itt


Adatkezelési alapelveink
A gyogyulasutjai.hu honlapon kizárólag az érdeklődők nevét, emailcímét és üzenetét fogadjuk, melyet a gyogyulasutjai.hu szerverén addig tárolunk, amíg a kapcsolat fenn áll, de legkésőbb az utolsó kommunikációtól számított 2 évig, vagy visszavonásig.

A személyes adatok megadása önkéntes.
Személyes adatokat harmadik félnek és külfölfdre nem továbbítunk.
Más adatbázissal a megadott adatokat nem kapcsoljuk össze.
Cookie-t honlapunk nem helyez el a látogató számítógépén.
Különleges adatot nem kezelünk.
Külső adatfeldolgozót nem alkalmazunk.
Az adatok védve vannak a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés ellen.
Az érintett kérésére ingyenesen tájékoztatást kap személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve - a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével - törlését.
A személyes adatot töröljük, ha kezelése jogellenes, az érintett kéri, az adatkezelés célja megszűnt, vagy az adatok tárolásának törvényben meghatározott határideje lejárt, azt a bíróság vagy az adatvédelmi biztos elrendelte.