Feliratkozás a magazinra!
 Vezetéknév:
 
 Keresztnév:
 
 Lakcím:
 
 E-Mail cím:
 


 
2012 - 01. szám

Itt az új év, új kihívásokkal, előreláthatólag nem is kicsikkel. Ahhoz, hogy ebben az igen stresszes világban helyt tudjunk állni bizony nagyon oda kell figyelni az egészségünkre. Én is hajlamos voltam elmerülni a problémákban és nem törődni magammal, aminek igen csak meg is fizettem az árát. Most már jobban odafigyelek, tudom, hogy az az „időveszteség” amit önmagamra, pihenésre szánok többszörösen megtérül. Hiszen kipihenten sokkal tisztábban tudok gondolkodni, sokkal hatékonyabban dolgozni. Ne sajnáljanak Önök sem minden nap legalább egy kis időt sportolással, meditációval tölteni és persze nagyon figyeljenek arra is, hogy jó „üzemanyaggal” lássák el szervezetüket és akkor nem lesz legyőzhetetlen akadály. Jó egészséget és sikerekben gazdag új évet kínok minden kedves olvasónknak!.
TARTALOM JEGYZÉK:
A láz és a láz csillapítás
Gyógyító gyertyák minden évszakban
Immunerősítő fűszerek a megfázós téli hónapokra
Mi is az a KoEnzim Q10:
Szeretet, szerelem, szexualitás 8.
„A szerelemnek múlnia kell”?
Schüssler sók: Nr. 5. Kálium Phosphoricum
természetes antidepresszáns, az agy energiaforrása
Abortált emberi magzatokból származó vakcinák
Ajánló: Brigitte Hamm: Sound Massage


 
Szép gondolat:

"Nem mindenkinek adatik meg az istenhit, de minden ember hihet magában - ez gyógyulásunk legfőbb titka."

Papp LajosA láz és a láz csillapítás

A láz (latinul febris, görögül pyrexia) egy tünet, testhőmérséklet rendellenes emelkedése. Ellentéte az alacsony testhőmérséklet, a hipotermia. A normál testhőmérséklet 36,6 °C. Az agyban a hipotalamusz „hőközpont”-ja okozza, mely a hőtermelés-hőleadás arányt átmenetileg megváltoztatja. A hipotalamusz megváltozott érzékenységét a kórokozók ellen védekező fehérvérsejtekből felszabaduló pirogén nevű anyag váltja ki. Amikor a láz felmegy, a bőr erei összehúzódnak (lúdbőrösség), izomremegés kezdődik fázás (borzongás, hidegrázás) kíséretében. A láz tetőpontján a fázás megszűnik, a bőr kipirul, a hőtermelés-hőleadás arány magasabb szinten stabilizálódik. A magasabb testhőmérséklet fenntartására a vérkeringés gyorsul, a pulzus szaporább lesz.

A láz tartós fennállása a szervezetet megterheli, különösen a szívbetegségben szenvedőkét. Ha a gyógyulás során vagy a lázcsillapítás miatt a hőközponti szabályozás visszatér a megszokott mederbe, a szervezett nagyobb hőleadással állítja be újra a normális testhőmérsékletet, kipirulás, bőséges izzadás lép fel. Az izzadás jelentős folyadék- és sóveszteséggel járhat, amit pótolni kell a kiszáradás és a sokk veszélyeinek elkerülésére..

A különböző betegségekben jellegzetes lázmenetet lehet kimutatni, ezért a betegellátás során a kórházakban lázlapot vezetnek. Egyes nézetek szerint a láz a gyógyulás szempontjából hasznos reakció, mások a lázcsillapításra törekszenek a szervezet erőtartalékainak kímélése érdekében. A láztól való oktalan félelem a lázfóbia.

Okozhatják fertőző betegségek, daganatok, autoimmun betegségek, allergia, erős testmozgás, napfürdőzés, az agy vagy a hipotalamusz sérülése, de lehetnek pszichés okai is. Előfordulhat, hogy nem találják a láz okát; ez az ismeretlen eredetű láz (FUO). Ez rendszerint több hétig is fennáll, és különböző bizonytalan tünetek kísérik, például étvágytalanság, sápadtság, fáradság. Gondos vizsgálatokkal a legtöbb esetben az ismeretlen ok is felderíthető.

Ha a páciens lázgyanús, testének hőmérsékletét egy orvosi hőmérő (lázmérő) segítségével megmérik. Első megközelítésben lázról/hőemelkedésről akkor beszélhetünk, ha
a végbélben mért hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 38 °C-ot
a szájban mért hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 37,5 °C-ot
a hónaljban mért hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 37,2 °C-ot.

Egyes betegségek felismerhető lázmenettel rendelkeznek. A maláriában a lázas-láztalan periódusok követik a kórokozó néhány napos szaporodási ciklusát (visszatérő láz). A tüdőgyulladás állandó lázzal jár, ami néhány nap után oldódik. Szepszis esetén, azaz ha a baktériumok betörnek a vérkeringésbe, a lázgörbe szabálytalan, nagy ingadozásokat mutat, ez a szeptikus láz.

A testhőmérsékletet a hipotalamusz szabályozza. A testhő két módon változhat meg: hasonlóan a lakások hőmérsékletét szabályozó termosztátokhoz, a test hőmérsékletének is van egy "kell-értéke" (ez 36,5 °C); ha ettől az értéktől eltér a test belső hőmérséklete, pontosabban a vér hőmérséklete, mert a hipotalamusz ezt tudja érzékelni, beindulnak azok a folyamatok, amik a testhőt a kell-értékre visszaállítják. Ez történik, ha kánikulában kimelegszünk, vagy télen fázunk.

A második mód, hogy a kell-érték állítódik el, általában magasabb szintre, ez történik fertőzéses betegségek esetén. Általában a kórokozó által termelt anyagok, illetve az immunrendszer által a kórokozó jelenlétére kibocsátott hírvivők képesek a kell-értéket magasabbra állítani. Jellemzően a lázcsillapító gyógyszerek ezeknek az anyagoknak a termelését gátolják meg.

Tegyük fel, hogy a kell-érték 40 °C-ra állt be fertőzés miatt. Kezdetben természetesen a testben 36,5 °C uralkodik, tehát a hipotalamusz úgy érzékeli, hogy le kell állítani a hővesztést, hogy ezt a 40 °C-ot elérje. Ezért a láz kezdetén az ember sápadt, nem verítékezik, didereg, meleg helyet keres, aluszékony, ezek a mechanizmusok mind segítik a testhő emelését. Ha a kell-érték normál szintre áll vissza, a helyzet fordított, a test ilyenkor túl meleg, le kell hűteni, ezért kezdünk el izzadni, kipirulni, hűvös helyet keresünk, ilyenkor a láz csökken..

Nátha

Nincs közmegegyezés orvosi körökben a láz hasznos vagy káros voltáról. Egyes meleg vérű gerinceseken és embereken in vivo végzett kutatások azt sugallják, hogy a láz elősegíti a szervezet fertőzésekből vagy más súlyos betegségekből való felépülését. Elméletileg a láz az evolúció során azért maradt fenn, mert előnyt biztosít az egyed számára. Az bizonyos, hogy egyes immunválaszok felgyorsulnak a magasabb hőmérsékleten, egyes szűk hőmérséklet-preferenciájú patogének pedig lefékeződhetnek. A végkövetkeztetés úgy tűnik az, hogy mind a láz agresszív kezelése, mind a hőmérséklet kontrolljának teljes hiánya káros lehet. Ezért minden esetnél egyénileg kell elbírálni, mi a jó megoldás.

A láz bizonyos mértékben azért is hasznos lehet, mert olyan magas hőmérsékletre viszi fel a szervezetet, ami egyes kórokozók számára elviselhetetlen lehet. A fehérvérsejtek magasabb hőmérsékleten gyorsabban szaporodnak, ami szintén segíthet a betegség leküzdésében. A láztól való indokolatlan félelmet az orvosi szakirodalomban lázfóbia névvel jelölik. Az utóbbi 20 évben a világ számos országában (például Kanadában, Hollandiában) már egyáltalán nem javasolják a láz csillapítását, vagy csak a közérzet javítása céljából.

A láz lázgörcsöt idézhet elő, ami sápadtsággal, a száj elkékülésével, az izmok megfeszülésével és rángatózással jár. Habár hasonlít az epilepsziás rohamra, semmi köze az epilepsziához. Időtartama néhány másodperctől percekig terjed; ritka az olyan lázgörcs, ami elég hosszú ideig tart ahhoz, hogy agykárosodást okozzon. Gyerekeknél gyakori, a három-négy évesek között 3%. Segíthet a stabil oldalfekvés, és a sérülésveszélyes kemény és hegyes tárgyak eltávolítása. 5 percnél hosszabb lázgörcs esetén mentőt kell hívni. Ha rövidebb, akkor is meg kell beszélni orvossal a további teendőket.

A lázat nem feltétlenül szükséges csillapítani. A láz fontos tünete annak, hogy valami kóros folyamat zajlik a testben, és segíthet a diagnózis során is. Ráadásul, nem minden láz fertőzéses eredetű.

Ha a láz megszüntetése nem is indokolt, a pácienst megfelelő folyadékellátásáról akkor is gondoskodni kell, mivel a láz okozta dehidráció veszélyesebb lehet, mint a láz maga. A folyadékpótlás leggyakrabban vízzel történik, de az alacsony nátriumionszint (hyponathermia) kialakulásának veszélye miatt sportitalok, vagy a direkt erre a célra kifejlesztett italok is fogyaszthatók.

A legtöbben azért vesznek be lázcsillapítót, mert a tüneteket kényelmetlennek találják. A láz megnöveli a pulzust, felgyorsítja az anyagcserét, így potenciálisan megnöveli az idősebb, szívbeteg stb. páciensek terhelését, akár deliriumot is okozhat. Épp ezért, a lehetséges előnyöket össze kell mérni a kockázati tényezőkkel ezeknél a betegeknél. Mindazonáltal, a lázat feltétlenül kontrollálni kell azokban az esetekben, amikor az igen magas láz (hyperpyrexia) fellépése miatt a szövetek is károsodhatnak.

A láz csillapítása során általában az agyban lévő termosztát alacsonyabb hőmérsékletre állítása fő cél, de ezzel együtt a fölös hőmennyiség levezetéséről is gondoskodni kell. Az előbbi lázcsillapító szerekkel (szalicilsav és származékai, paracetamol, ibuprofen) érhető el. A hőleadás növelése elsősorban könnyű ruházat és vékony takaró alkalmazásával, esetleg borogatással történhet (homlokra, végtagokra helyezett nedves törölköző). A test nagyobb felületű hűtésére alkalmas a priznic (az egész testre adott állott vizes borogatás) vagy a hűtőfürdő, amelyeket azonban a gyerekek nagy része kellemetlennek tart. A túl hideg víz alkalmazása, egyes nézetek szerint a bőrerek összehúzódását okozva, akár csökkentheti is a hőleadást. Ennek valószínűleg nincs gyakorlati jelentősége, tekintve, hogy a tapasztalat és a fizikai lázcsillapítás tudományos vizsgálata is a módszert kellően eredményesnek találta. A gyógyszeres lázcsillapításnak lehetnek mellékhatásai, melyek rendszeresen, s nem kis számban (elsősorban dózistévesztés miatt) világszerte okoznak halálos kimenetelű komplikációkat.

Hőemelkedésről 37-38 fokos testhőmérséklet esetén, lázas állapotról 38-39 fok között beszélünk, utóbbit már célszerű enyhíteni, ha lehet, természetes módszerekkel. A 39-40 fok közötti magas lázat pedig kötelező csillapítani, mert fennáll a lázgörcs – néhány percig tartó, az izomzat rángatózásával járó rosszullét – veszélye, amelynek kialakulása 40 fok feletti, nagyon magas láz esetén igen gyakori. Ilyen esetben a lázat határozottan, de nem hirtelen kell csillapítani. A test túl gyors lehűtése ugyanis úgynevezett visszacsapási reakciót válthat ki, vagyis a hirtelen lecsökkentett láz után, a csillapító hatás megszűnésekor még magasabbra emelkedik a test hőmérséklete, és ekkor még nagyobb a lázgörcs kialakulásának veszélye.

A betegek minden orvosi segítség nélkül is átvészelhetik a magas lázat, ami általában nem okoz maradandó károsodást még az agyban sem amíg a 42 fokot el nem éri. Általában csak nagyon ritka esetben megy fel a láz 41 fokra vagy annál magasabbra.

A lázas beteg számára a legfontosabb az ágynyugalom. A láz kialakulásának az időszakában a beteg gyenge, fáradt, didereg ilyenkor vastag ruházattal és meleg takaróval tehetjük kényelmesebbé a helyzetét. A láz kialakulás után pedig a hőleadás elősegítése érdekében inkább könnyű ruházatot tanácsos viselni és vékony takarót használni. Szellőztessük gyakran a betegszobát, hőmérsékletét pedig 22-23 fokra állítsuk be.

A lázas betegeknél szilárd táplálék fogyasztása nem vagy csak kis mennyiségben ajánlott, ám különösen oda kell figyelni az izzadás miatt eltávozó nagy mennyiségű folyadék pótlására. Itassuk a beteget sok vízzel, gyógyteákkal vagy cukrozatlan gyümölcs levekkel. A só pótlását pedig levesekkel vagy zöldség levekkel érhetjük el.

Gyógyteák közül a csipkebogyónak, a bodza levélnek , a hársfának, a kamillának és a legyezőfűnek tulajdonítunk lázcsillapító hatást. A bíbor kasvirág gyökerének alkoholos kivonata (Echinacea csepp) az influenza megelőzése mellett lázcsillapításra is kiváló.

Az Ayurvéda gyógyítók elsősorban a gyömbért használják lázcsillapításra. Keverjünk 2-3 csepp gyömbér levet 1 teáskanál mézbe 2-3 óránként.

Készíthetünk teát:
1 teáskanál fahéjból, 2-3 szem kardamom magból és 2 teáskanál gyömbérből. Csavarjuk bele egy fél citrom levét és mézzel édesítsük.
A görögszéna magból
1 teáskanál morzsolt oregánóból és ugyanannyi majorannából (1 liter vízhez)
1 teáskanál bazsalikomból 1 teáskanál fekete borssal (1 csésze forró vízhez).

A gyümölcsök közül fogyasszunk sok almát, narancsot, grapefruitot, friss ananászt, barackot vagy azok frissen csavart levét.

Homeopátiás szerek közül lázcsillapításra a Belladonna C15 és a Aconite napellus javasolt.

A legáltalánosabb lázcsillapító módszer a hűtőborogatás és a hűtőfürdő. A hűtőfürdőt mindig test melegre készítsük. Tehetünk a vízbe pár csepp borsmenta és gyömbér olajat vagy friss gyömbér szeleteket. Fokozatosan hűtsük le a vizet 34-35 fokosra. 5-10 perc múlva töröljük a beteget szárazra és jól szellőző pizsamában fektessük le.

Hűtőborogatás: gyors hatás eléréséhez minél nagyobb testfelületet borítsunk be hideg vízbe mártott törülközővel. Tovább gyorsíthatjuk a hatást, ha almaecetet keverünk a borogató vízbe. Áztassunk be 10 percre 5-6 vékony szelet burgonyát alma ecetbe. Tegyük a lázas beteg homlokára, takarjuk be vizes ruhával.

Láthatjuk tehát, hogy sok eszköz áll a rendelkezésünkre (a gyógyszereken kívül is) a láz csillapítására. Azonban érdemes mérlegelni, hogy mennyire van szükség rá. Hagyjuk a szervezetünket, hogy gyógyítsa saját magát de biztosítsunk mindent a számára, hogy ezt hatékonyan megtehesse.

Nyári Zsuzsa

http://en.wikipedia.org/wiki/Fever
http://www.homemademedicine.com/home-remedies-fever.html
http://www.mayoclinic.com
http://hoxa.hu
http://homeopatia.info.hu
http://www.sciencedirect.com


Gyógyító gyertyák minden évszakban

Maya Fülgyertya egy kétezer éves ősi, indián gyógymód eszközét eleveníti fel. Használói szerint nemcsak a fül panaszait orvosolhatja, mérsékelheti, hanem a testben bárhol felbukkanó gyulladásokat, fájdalmakat is.

Wikimedia Commons


A fülgyertya egy lenvászon alapanyagú, 100% méhviasszal átitatott, 20 cm hosszú, üreges henger. A fülgyertya az egyik végén kúpos /a fülbehelyezés megkönnyítésére/ és gézszűrővel van ellátva. Az aromásított termékek minősített 100%-os illóolajakat tartalmaznak, minden darab kézzel készül.

A tiszta méhviasz a gyertya meggyújtásakor egyenletesen olvad, nem csöpög, cseppmentesen elég.

Maya Fülgyertya a következő betegségek kezelésére alkalmas: fül keringési zavara, fül, homlok- és arcüregek gyulladása, halláscsökkenés, fejfájás, migrén, megfázás, stressz, idegesség.

A hűvösebb, szelesebb idő beköszöntével, egyre nagyobb számban okoznak kellemetlenségeket, a különböző felső légúti megbetegedések, mint a meghűlés, a nátha. Legfontosabb a megelőzés! Ha minden óvintézkedés ellenére mégis megbetegszünk: influenzára, légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére a Kamilla hatóanyaggal ellátott Maya fülgyertya használatát ajánljuk.

Nátha, meghűlés esetén kiegészítő kezelésként az eukaliptusz hatóanyaggal ellátott fülgyertya használata ajánlott, kitűnő légzéskönnyítő, csíraölő és fertőtlenítő hatása miatt.

A levendula hatóanyaggal impregnált fülgyertya pedig segít eloszlatni a melléküregi gyulladások során felgyűlt váladékokat. Nehezen tisztuló légutaknál: ajánlott egy-egy darab testgyertya elégetése az orr két oldalán, az orrnyílás szintjén elhelyezkedő mélyedésben.

Mára épületeink szerves része lett a klímaberendezés, otthonok, munkahelyek, bevásárlóközpontok szinte minden helysége klímatizált. Emiatt napjainkban egyre gyakoribb a huzat vagy klíma okozta fülprobléma, melyeket szintén orvosolhatunk a Maya fülgyertya rendszeres használatával. A Maya fül- és testgyertya fő hatóanyaga a méhviasz, amely már magában is gyógyító hatású, baktériumölő.

Maya Testgyertya: a test bármely fájdalmas bőrfelületére helyezve reumatikus gócok, gyulladások, menstruációs fájdalmak, hólyaghurut, görcsös hasi fájdalmak kezelésére használható.

Maya Fogyasztó Testgyertya: köldökbe helyezve a fogyókúra hatékony kiegészítője. Zsírégető és emésztést segítő hatóanyaga fokozza az anyagcserét, és így segíti a megfelelő testsúly elérését. A gyertya kúraszerű alkalmazása növeli az energiaáramlást, csökkenti a hasi puffadást, megszünteti az emésztőrendszeri problémákat.

A Maya Fülgyertya jótékony hatásáról már számtalan alkalommal kaptunk visszajelzést. Az eredmények a gyertya hatásmechanizmusának köszönhetőek. Ilyen pl. a kéményhatás, mely a meleg és hideg levegő térfogatsúly-különbségének hatására, a csőszerű gyertya belsejében nyomáscsökkenést okozva, csekély mértékű szívóhatást gyakorol a külső hallójárat sejtjeire, ezáltal a fülben vérbőség alakul ki, nő a véráramlás sebessége. Ez egyértelműen - mint egy kímélő masszírozás - frissítő, élénkítő, pezsdítő hatást vált ki.

A gyertya másik fő hatása a meleg, melynek hatására a termékben felhasznált illóolaj intenzív párolgásba kezd és a csőtestben uralkodó turbulens légmozgás következtében a fülben kifejti az orvostudomány által is ismert, kimutatott hatását. Ez a hatás kímélő és intenzív! Az égés során párolgó hatóanyag - mintegy szárazgőzként - a hő következtében intenzíven, és egyenletesen fejti ki jótékony hatását.

Az, hogy a gyertya belsejében az égés utáni maradék a gyertya által kihozott fülzsír lenne - tévhit, bár egyértelmű, hogy a hőhatásra a fülzsír egy része már az égés során szublimáció útján kijut a fülből. A gézben található maradék csupán azt jelzi, hogy a kezelt területen probléma van, a kezelést folytatni kell mindaddig, míg a gézben, csak liszthez hasonló anyagot találunk.

Használata nem helyettesíti a szakorvosi kezelést!

Gyermekeknél a tisztítás kizárólag felnőtt jelenlétében végezhető.

Tilos! Perforált dobhártya esetén, illetve ha a páciens a gyertya anyagára, vagy a benne lévő hatóanyagra allergiás. Gyermekeknél 1 éves kor alatt nem ajánlott!

Forrás:
http://www.zoldujsag.hu/


Maca

Immunerősítő fűszerek a megfázós téli hónapokra

A fűszerek, mióta ember él a Földön, jelentős szerepet játszanak mindennapjainkban. Használjuk őket sütésnél, főzésnél, gyógyítunk velük („nem minden gyógynövény fűszer, de minden fűszer gyógynövény”), italokat készítünk belőlük, szárítjuk, tartósítjuk őket, és még sorolhatnám. Szerencsére egyre többen és egyre többféle fűszert használunk. Ma már könnyen hozzájutunk távoli földrészek ízesítőihez, aki teheti, termeszti is őket.

De vajon eszünkbe jut-e ilyentájt, hogy a csípős-melegítő hatású fűszereket egészségünk védelmében is felhasználhatjuk? A téli hónapokban nagyon jó hatásúak a kínai gyógyászat által e kategóriába sorolt fűszerek, nevezetesen a fahéj, a szegfűszeg, a chili paprika, a szerecsendió, a koriander, a csillagánizs, a gyömbér, az édeskömény, a fokhagyma és a kardamom.

Erős aromájú fűszerek ezek, amelyek kisebb-nagyobb mértékben tartalmaznak csípősanyagokat, melyeknek jellegzetes ízüket, zamatukat köszönhetik. E hatóanyagok révén fejtik ki élettani hatásukat. Melegítenek, ezáltal javítják a keringésünket, csípősek-erősek, vagyis élénkítik a gyomor-bélrendszer működését. Közismert, hogy immunrendszerünk 70%-a a bélrendszerben lakozik, tehát különösen fontos, hogy télen, amikor több és nehezebben emészthető ételt fogyasztunk, megfelelő fűszerek alkalmazásával támogassuk emésztőrendszerünk működését.

Fotó: Pinpin
Wikimedia Commons

A felsorolt fűszereket nagyon sokrétűen felhasználhatjuk, sokféle ételben, italban élvezhetjük aromájukat.

Fahéj: általában sütemények fűszereként ismerjük. Nélkülözhetetlen fűszere a karácsonyi mézeseknek, almás lepényeknek, forralt bornak. Mézzel keverve karbantartja a vércukorszintet, vírus-és baktériumellenes, emésztésjavító, könnyíti és gyorsítja a zsíremésztést. Bátran fűszerezhetünk vele leveseket (én például a téli húslevesekbe rendszeresen teszek egy darabot, szegfűszeggel, gyömbérrel és szerecsendióval együtt), húsételeket, hús mellé készített mártásokat. Szegfűszeg: antibakteriális, gyomorerősítő hatású. Ízesíthetünk vele téli teakeverékeket, gyümölcssalátákat, leveseket, gyógyitalokat.

Chili paprika: serkenti a vérkeringést, emésztésjavító, antibakteriális hatással bíró fűszer, amely akár a konyhaablakban is termeszthető. Jól tűri a szárítást és a fagyasztást. Nagyon dekoratív és hasznos növény. Gyakorlatilag bármilyen levesbe, hús-és zöldségételbe felhasználható. Salátákat, szendvicskrémeket, pácokat is ízesíthetünk vele. Megfázás esetén a forralt borok kedvelt fűszere (méregerősen és nagyon forrón, kortyonként kell meginni, kiváló izzasztókúra). Szerecsendió: kellemesen aromás, de erős, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Használhatjuk még mézes süteményekhez is, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt.

Koriander: emésztésjavító, görcsoldó, erőteljesen aromás fűszer. Szárított magjait savanyúságok eltevésekor, zöldjét keleties ízesítésű ételekhez, salátákhoz, lepényekhez használjuk. Csillagánizs: görcsoldó, gyomorerősítő, emésztésjavító, fájdalomcsillapító hatású növény. Sütemények, teák, édes italok, gyógyitalok, borok, gyümölcssaláták, gyümölcslevesek kellemes ízesítője.

Gyömbér: Utazási betegségek (hányinger, émelygés), rossz emésztéssel kapcsolatos tünetek kezelésére hasznos, növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét. Konyhai felhasználása igen sokrétű, a levesektől, hús-és zöldségféléken keresztül, a süteményekig, italokig, nagyon sok mindenhez használhatjuk. Frissen, szárítva, aszalva, szirupban eltéve egyaránt kapható.

Édeskömény: Íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Magjait levesekbe és halételekbe használhatjuk, a gumóját reszelve káposztasalátához adjuk, de lilahagymával, paradicsommal is kombinálható. Számos görcsoldó, puffadás gátló, gyomorerősítő teakeverék alkotórésze.

Fokhagyma: erős antivirális, antibakteriális hatású növény. Rendkívül jó immunerősítő, keringésjavító (oldja az érfalak belső falára lerakódott, érszűkületet okozó plakkokat, harmonizálva ily módon a keringést). Megfázások esetén is hasznos. A magyar konyha igen sokrétűen használja, levesek, főzelékek, saláták, húsok, szendvicskrémek, pácok ízesítőjeként.

Kardamom: Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést, gyomorerősítő, szélhajtó hatású. Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is hatásos. Süteményekhez (különösen mézesekhez, diósokhoz), gyógyitalokhoz, likőrökhöz az egész magvakat használjuk, rizsételekhez, gyümölcssalátához, péksüteményekhez, süteményekhez, csokoládés italokhoz, kávéhoz, salátaöntetek ízesítéséhez pedig a porát.

További egészséges, kellemes téli napokat kívánok!

Horváth Adrien
természetgyógyász

http://nataura-sanat.atw.hu

Mi is az a KoEnzim Q10

A KoEnzim Q10 (Ubiquinon) a vitaminokhoz hasonló anyag, mely természetesen jelen van az emberi szervezetben.

Nagy szerepet játszik a táplálék energiává alakításában és jelentős antioxidáns hatása is van.

Az életkor előrehaladtával a szervezet Q10 termelése fokozatosan csökken, ilyenkor javasolt a csökkenő Q10 szint helyreállítása. A megfelelő Q10 ellátottság hozzájárulhat a szív egészséges működésének fenntartásához. Antioxidáns tulajdonságainál fogva védi a sejteket az oxidatív stressz ellen, mely a sejtek öregedéséért felelős.

Kifejezetten hasznos a Q10 pótlása a szervezet fokozott igénybevétele esetén legyen az fizikai vagy szellemi. Valamint egyes egészségre ártalmas tényezők (pl. környezetszennyező anyagok, szabad gyökök, dohányzás) hatásaival szembeni normális védekező képesség fenntartásához.

Táplálékaink közül főként az olajos, vörös húsú halak, a belsőségek ( marha és sertés szív, máj és izom) az olíva, a szőlőmag és a szójaolaj és az olajos magvak tartalmaznak nagyobb mennyiségben Q10-et.CoQ10 hiány és toxicitás
Emberben két fő tényező vezet CoQ10 hiány kialakulásához: a bioszintézis csökkenése és a szervezet általi fokozott felhasználás. A CoQ10 fő forrása a bioszintézis. Ehhez legalább 12 gén szükséges; számos ilyen génnek a mutációi CoQ hiányt okoznak. A CoQ10 szinteket más genetikai hibák is befolyásolhatják (például a mitokondriális DNS, ETFDH, APTX és BRAF gének mutációi; ezek olyan gének, amelyek nincsenek közvetlen összefüggésben a CoQ10 bioszintetikus folyamattal), míg a sztatinok szerepe vitatott.[17] Egyes krónikus betegségekről (rák, szívbetegség stb.) is úgy vélik, hogy csökkentik a bioszintézist és növelik a szervezet CoQ10 igényét, de ezeket az állításokat nem támasztják alá egyértelmű adatok.

A CoQ10 nagy dózisban alkalmazva általában nem okozott toxicitást. Egészséges és beteg személyek az akár 3600 mg napi adagot is jól tolerálták. [18] Nagyon nagy adagok bevétele esetén azonban néhány (főként emésztőrendszeri) mellékhatásról beszámoltak. A „megfigyelt biztonságos szint” (observed safe level – OSL) kockázatbecslési módszer alkalmazásával a napi max. 1200 mg fogyasztásának biztonságossága bizonyítható, így ez a szint tekinthető az OSL értéknek.

A sztatinok és béta-blokkolók által kifejtett gátló hatás:
A Q10-koenzim bioszintetikus útvonala a koleszterinével közös. A Q10-koenzim egyik köztes prekurzorának, a mevalonátnak a szintézisét egyes béta-blokkolók, vérnyomáscsökkentők [21] és sztatinok, a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek egyik csoportja gátolja. [22] A sztatinok akár 40%-kal csökkenthetik a Q10-koenzim szérum szintjét..[23] Egyes kutatások szerint logikus lehetőség a Q10-koenzim kiegészítők alkalmazása olyan kezelések esetén, amelyek csökkenthetik az endogén Q10-koenzim termelést, az alapján, hogy a kedvező hatás nagyon valószínű, a kockázat pedig nagyon kicsi. [24][25]. Azonban még jelenleg sem állnak rendelkezésre egyértelmű adatok, amelyek alátámasztják a CoQ10 hiány szerepét a sztatinokkal összefüggő myopathia patogenezisében.

Felszívódás:
A CoQ10 vízben oldhatatlan kristályos por. Felszívódása a lipidekével azonos folyamattal történik a felvételi folyamat pedig az E-vitaminéhoz (egy másik zsírban oldódó tápanyag) hasonló. Az emberi szervezetben ez a folyamat úgy zajlik, hogy a vékonybelekbe kiválasztódnak a hasnyálmirigy enzimjei és az epe, és ezek elősegítik a lipofil anyagok felszívódásához szükséges emulgeálódást és micellaképződést..[13] Az étel elfogyasztása serkenti az epesavak kiválasztódását és jelentősen fokozza a CoQ10 felszívódását. A kívülről bevitt CoQ10 a vékonybélből szívódik fel és a legjobban étkezés közben bevéve szívódik fel. A szérum CoQ10 koncentrációja étkezés után magasabb, mint éhomi állapotban.[14][15] Az emésztőrendszerből történő felszívódás elősegítésére és a biohasznosulás javítására a szójaolajos emulziók (lipid mikroszférák) lecitinnel hatékonyan stabilizálhatók és felhasználhatók lágy zselatinkapszulás készítmények előállításához.

Forrás:
http://hu.wikipedia.org
13. ^ a b (2006.) „Coenzyme Q10: Absorption, tissue uptake, metabolism and pharmacokinetics”. Free Radical Research 40 (5), 445–53. o. DOI:10.1080/10715760600617843. PMID 16551570.
14. Bogentoft 1991
15 . Ochiai A, Itagaki S, Kurokawa T, Kobayashi M, Hirano T, Iseki K (2007. August). „Improvement in intestinal coenzyme q10 absorption by food intake”. Yakugaku Zasshi 127 (8), 1251–4. o. DOI:10.1248/yakushi.127.1251. PMID 17666877.
17. Trevisson E, Dimauro S, Navas P, Salviati L (2011. October). „Coenzyme Q deficiency in muscle”. Curr. Opin. Neurol. 24 (5), 449–56. o. DOI:10.1097/WCO.0b013e32834ab528. PMID 21844807.
  18. Hyson HC, Kieburtz K, Shoulson I, et al. (2010. September). „Safety and tolerability of high-dosage coenzyme Q10 in Huntington's disease and healthy subjects”. Mov. Disord. 25 (12), 1924–8. o. DOI:10.1002/mds.22408. PMID 20669312.  
21. (1977.) „Bioenergetics in clinical medicine XV. Inhibition of coenzyme Q10-enzymes by clinically used adrenergic blockers of beta-receptors”. Research communications in chemical pathology and pharmacology 17 (1), 157–64. o. PMID 17892.
  22. (1997.) „Dose-related decrease of serum coenzyme Q10 during treatment with HMG-CoA reductase inhibitors”. Molecular aspects of medicine 18 (Suppl), S137–44. o. PMID 9266515.
  23. (1993.) „Evidence of plasma CoQ10-lowering effect by HMG-CoA reductase inhibitors: a double-blind, placebo-controlled study”. Journal of clinical pharmacology 33 (3), 226–9. o. PMID 8463436.
  24. (2002.) „Coenzyme Q10 and cardiovascular disease: a review”. The Journal of cardiovascular nursing 16 (4), 9–20. o. PMID 12597259.
  25. (1996.) „Phase I study of lovastatin, an inhibitor of the mevalonate pathway, in patients with cancer”. Clinical cancer research 2 (3), 483–91. o. PMID 9816194.  


Q10Szeretet, szerelem, szexualitás 8.
„A szerelemnek múlnia kell”?


Sokan imádjuk Zorán dalait, Dusán szövegeit. A hivatkozott nóta címében nincs kérdőjel, ezért került nálam is az idézőjel utánra. Tudom, hogy ezzel nemcsak én vagyok így.

Az eszünkkel tudjuk, hogy véges ez az érzés, állapot is. Elfogadjuk az agy-fiziológusok kutatási eredményeit, melyek szerint maximum három évig termelődnek a „szerelem-hormonok”, amelyek azt a pillangó-érzést váltják ki a gyomorban… Logikus az asztrológusok és más szakemberek fejtegetése, hogy célszerűbb elköszönni, ha már mindent megadtunk, megmutattunk egymásnak, megéltünk egymás mellett… Érezzük, igaz, hogy jobb a magány, mint a gyávaságból vállalt „harmonikus közöny”.

Valljuk, hogy a jó kapcsolatnál nincsen jobb, a rossznál meg nincsen rosszabb – és mégse. És mégis...

E cikksorozatot csak abbahagyni lehet, befejezni nem.
Nos, úgy hagyjuk abba, hogy arról írok: mit érdemes és mit nem szabad tenni, hogy minél kevésbé legyen keserű a szánk. A Természetgyógyász Magazin egy több évvel ezelőtti száma (2005. augusztus) közölt egy összeállítást „Szerelem és boldogság” címmel. A cikkben német és osztrák szerelem- és kapcsolat-szakértők véleményét, tanácsait ismerhettük meg.

Legyünk túl a nehézén: kezdjük egy „szerelem-ölő” listával.
A másik semmibevétele, a kontroll, a gyámkodás, a vetélytárs-magatartás, az uralkodási próbálkozások és végül egy általános „elengedem magam”-attitűd képezi ezt a listát.

A felsorolás tapasztalataim szerint nemtől és kortól is független.

S mivel az attitűdöknek sok összetevőjük a tudattalanból hat, csak objektív felmérés és terápiás attitűd-módosítás hozhat eredményt – különben az „ismétlési kényszer” érvényesül újra meg újra.


A veszélyek ismerete után irányítsuk most figyelmünket arra, hogy mit tegyünk:
Figyeljünk egymásra, dícsérjük, részesítsük elismerésben egymást, legyünk jóindulatúan elnézőek a partnerrel szemben, biztosítsunk egymásnak szabadságot és önrendelkezési jogot. Ehhez azonban a „közös nyelv”, a rendszeres kommunikáció is fontos.

Tudom, ez annyira csodálatosan hangzik, hogy azonnal „továbblapoznának”. Olvassák el előtte azokat a játékszabályokat is, amelyek révén a gyakorlati megvalósításhoz kaphatunk tippeket a szakemberektől.

1. ”Vagy te – és vagyok én.”
Lebegjünk – László Ervin szavai szerint – egyfajta „szent táncban”: közeledve és távolodva egy szabad térben, ahol egyszer az egyik fél akar több „levegőt” (nem mindig a férfi!), hogy ápolja, fejlessze önmagát, kutathasson új és új impulzusok után; másszor meg a másik – s nem mindig a nő – kaphasson egy kicsit több bensőségességet, akár néma és moccanatlan összebújásban.

2. „Együtt vagyunk erősek: mi ketten az egész világ ellen.”
A kifelé nyílvánított egység, az egymás iránti lojalitás állapota ez, és annak a megingathatatlan hite, hogy társunk feltétel és fenntartás nélkül mellettünk áll. Esettanulmányok igazolják, hogy azok a párok, akik „mi”-ként definiálják magukat, anélkül, hogy feladnák individuumukat, tudattalanul is biztonságot közvetítenek egymásnak, s ha vitatkoznak, leginkább a Rosenberg-féle „zsiráf”-nyelvet használják – ez az erőszakmentes kommunikáció stílusa. (Súlyához viszonyítva a zsiráfnak van a legnagyobb szíve – amit a törzséhez képest nagyon magasan „hordott” feje indokol.)

3. „Bízz meg bennem!”
- mert, íme, én is bízom benned. Ez az önmagát beteljesítő prófécia is alapvetően fontos. Igen, csak úgy és akkor várhatom el a páromtól, hogy – ugyancsak feltétel és fenntartás nélkül – megbízzon bennem, ha én is ezt teszem, mondom és üzenem (metakommunikatíve is!). Ha nem várhatom el, hogy nehéz helyzetemben a párom jóindulattal, hittel, optimistán közeledjen hozzám és álljon ki mellettem, akkor igen magas lesz a „krízis-potenciál”. Ezt elkerülendő kell – többek között – érezze az én hitemet és bizalmamat iránta akkor is, ha ő van gödörben. Mert a győztest könnyű ám imádni!

4. „Ne legyen veszekedés kiengesztelődés nélkül.”
És nem a naplementéhez kötendő ez, mert akkor gyakran izzadtságszagú vagy csak formai a kibékülés. A „Mi soha nem veszekszünk!” bizonygatása a legnagyobb hazugságok egyike, vagy – legalább az egyik fél részéről – a megalkuvás, a gyávaság vagy az igénytelenség biztos jele. (Mint ahogy a csőd biztos /és nemcsak elő-/ jele, ha valamelyik vagy mindkét fél úgy érzi: nincs értelme már a vitának, a beszélgetésnek se…) A veszekedés elkerülhetetlen, de fontos, hogy meg tudjuk őrizni a kontrollt a történtek és a kimondottak fölött. A fegyverszünet és a béketárgyalások fontos eszköze és formája a mosoly, a nevetés, egymás megérintése. A kiengesztelődés akkor lehet teljes, ha el tudjuk ismerni önmagunk igazolása nélkül is, hogy megsértettük a másikat. A „vétkes” kérjen bocsánatot, és ajánljon fel jóvátételt. Aki viszont elfogadja ezt, az már többet szemrehányás formájában se hozza-hozogassa fel a sértést.

5. „Legyen időnk magunkra.”
Nincs család, nincs munka, nincs világ. Csak mi. Kapcsolat-fittnesz. Töltekezés. Kibeszélni a feszültségeket – meghallgatni figyelmesen a másikat. Vagy „beszédes” csend: program nélküli, látszólag céltalan, nagyon laza együttlét. Csak tudni, hogy ott a másik. Kínáló közel. Ciróka, maróka. Vagy vad, gátlástalan szex, ha mindketten akarjuk. És közös, titkos jelek, jelzések. Rituálék: megtartó szokások – maguktól, de nem gépiesen zajló folyamatok. Csíkszentmihályi Flow-ja. (áramlás)

Ezzel a cikkel befejeztem ezt a sorozatot. Lehet, hogy nem sok újat olvastak. Akkor talán az segít, hogy egy kívülálló által összeszedetten ismerhették meg ezeket a kérdéseket és feleleteket, valamint a különböző tanácsokat, véleményeket.

A témát illetően elköszönök. Jó volt olvasni és hallani az észrevételeiket.Dr. Csíky Antal
Konzultációs lehetőség:
06/1-240 01 17, 06/20-950 61 33.

www.csikyantal.hu
csikyantal@t-online.huSchüssler sók:
Nr. 5. Kálium Phosphoricum
természetes antidepresszáns, az agy energiaforrása
Szerepe szervezetünkben
A Kálium Phosphoricum (továbbiakban—KP) elsősorban az agy szürkeállományának működéséhez szükséges, de fontos szerepet játszik az idegsejtek, az izomszövet (szívizom) és a vörösvértestek működésében is. Hiányállapot esetén hangulatváltozások, kimerültség, pszichoszomatikus betegségek alakulnak ki.

Előfordulása a táplálékban
Sok KP-t tartalmaz a fehér bab, halak, szója, uborka, mandula, spenót, sertéshús, kesudió, szelídgesztenye, csemegekukorica, mogyoró, lencse, burgonya, tojás. KP hiánynál hangulati problémák is jelentkeznek, ezért érdemes a fenti táplálékokat nagyobb mennyiségben fogyasztani.

Arcdiagnosztika
KP legfőbb jele az arc szürkés tónusa. Az elszíneződés legelőször a külső szemzugban, állon, felső ajkak felett jelenhet meg, majd kiterjedhet az egész arcra, olyan benyomást keltve, mintha hamuval lenne beszórva. Gyakori jelenség még emellé a halánték beesettsége. Ez az eltérés leginkább szemből figyelhető meg. Ez enyhe esetben úgy figyelhető meg, ha végigsimítjuk kezünkkel a halántékot. Szintén jellemző lehet az apatikus, érdektelen tekintet megjelenése is.

Fontos még megjegyezni, hogy nagyon sok daganatos betegnél is megfigyelhető ennek a sónak a hiánya. Ezért a daganatos betegeknek szinte automatikusan adható KP. Alkalmazása a hangulat javulásával javítja az életminőséget, és plusz életerőt ad a szervezetnek.

KP—hiányra utaló kérdések
Az alábbi kérdések segítenek bepontosítani a KP só hiányát. A terápia hatékonyságát jelzi, ha a só alkalmazásával megszűnnek, vagy jelentősen csökkenek a tünetek.
1. Sűrűn szokott fáradt lenni?
2. Gyakran érzi, hogy nincs kedve semmihez?
3. Sokat sír?
4. Szokott-e ínyvérzés jelentkezni?
Javasolt potencia
Általában D6-os erősség javasolt. Amikor a tünetek enyhülnek, vagy azt találjuk, mintha a szer nem lenne hatékony, válthatunk D12 potenciálra.
Alkalmazási területek
Tömören fogalmazva: természetes nyugtatóként adható, vagy akkor, amikor szellemileg kimerültek vagyunk, nehezen tudunk koncentrálni, tanulni. Épp ezért javasolt nehezen tanuló, könnyen kifáradó gyermekeknek is.

Magyarországon a lakosság nagy százaléka szenved valamilyen hangulati zavartól, ez lehet szorongás, depresszió, pánikbetegség. Épp ezért az enyhe tüneteknél javasolható, hogy KP-t adjunk, mert ez a só nem okoz szedált, tompult állapotot, hanem kiegyensúlyozott nyugalmat nyerhetünk segítségével. Másik fontos hatása—mivel energiát szolgáltat agyunknak, emiatt jól alkalmazható kimerültségi állapotokban is. Manapság a magyarok jelentős része túlhajszolt, stressze életet él. Nyilván ilyen esetekben a pihenés lenne a legmegfelelőbb megoldás, de erre gyakran nincs lehetőség. A KP só ilyenkor is segíthet nekünk. Épp emiatt ez a só a leggyakrabban alkalmazott szer a Schüssler sók közül.

Javallatok
Álmatlanság—elalvás előtt negyed órával érdemes elszopogatni egy tablettát. Ha nem sikerül elaludni, negyed óránként ismét el lehet szopogatni egy-egy újabb tablettát. Ezt tehetjük akkor is, amikor éjszaka felébredünk, és nem tudunk visszaaludni. E só alkalmazásával alvásunk egészen biztos, hogy pihentetőbb lesz.

Folytatjuk...További infgormáció:
Keller Gyöngyi 

Tel.: 30-285-70-47 ,

b.gyongyi@hdsnet.hu,

www.kellergyongyi.huA hárs (Tilia)

Wikimedia Commons
Utcáink, tereink, kertjeink fenséges dísze a több száz évig élő hársfa nem csak szépségével bűvöl el, nem csak édes illatával bódít el, nem csak hűs árnyékával teszi elviselhetővé a forró nyári napokat hanem betegségeinken és bánatunkon is segít.

Az orvosi hársfavirág (Tüiae officinalis flos) tartalmaz 0,1%-ig (farnezoltartalmú) illóolajat, nyálkát (főleg a murvákban), heszperidin flavonglikozidát, szaponint, cukrot, cseranyagot stb.

Teája a kamillavirág után a legnépszerűbb házi szer megfázások esetén izzasztásra, köhögéscsillapításra használhatjuk, de kiváló idegerősítőnek, vértisztítónak, enyhe szívműködést serkentőnek is.

Remekül használható a különböző gyomorbántalmak enyhítésére is. Legfontosabb hatása – mely miatt rengeteg gyomorvédő teakeverék nélkülözhetetlen része -, hogy erősíti a gyomrot. Segít visszaállítani a gyomor belső egyensúlyát és erősíti a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal megóvja a gyomorsav maró hatásától.

Jelentős még stressz-ellenes, lazító és nyugtató hatása is.
Vigyázat: Sokáig használva szívpanaszokat okozhat!!!( Enyhe szívműködést serkentő hatása is van!) Túlzott fogyasztása megzavarhatja a szervezet hőháztartását!

Külsőleg bőrápoló szernek, toroköblítőnek, fürdőnek javasolt. Sokaknak a hársfavirág-tea mindennapi reggeli vagy üdítőitaluk. A tea melegítő hatása különösen télen érvényesül.

Az orvosi hársfafajták lombleveleit is gyűjtik, de jóval kisebbmértékben, mint a virágot. A levéldrog (Tiliae folium) C-vitamint, cseranyagot és két glikozidát tartalmaz. A fekete tea pótlására használják.

A hársak fájából készült szenet (Carbo ligni tiliae) porítva sebgyógyító és bőrbajok elleni hintőporokhoz adják. Erős hasmenés esetén a hagyományos széntablettánál sokkal hatásosabb a hársfából készült faszéntabletta.

A hársfa állítólag gyógyító kisugárzással is rendelkezik. Ha odamész a fához, és átöleled úgy, hogy homlokod, mellkasod és hasad is hozzásimul, akkor enyhíti a betegségeiddel járó fájdalmat, feltölt energiával és erősíti az immunrendszered. Álmatlanság ellen pedig feküdj le a hársfa alá, és tedd a törzsére két mezítlábas talpad.


Visszértorna DVD

Ajánló: Nadia Birkenstock: The Enchanted Lake (Irish Legends, Stories and Harp Music)

A német hárfaművésznő, Nadia Birkenstock az eddigi meseszép lemezeinek köszönhetően hazánkban is széles rajongótáborral rendelkezik. Az előadó közelmúltban megjelent új albuma a The Enchanted Lake vélhetően tovább gyarapítja majd a hárfajátékában örömüket lelő hallgatók számát.

Az új kiadvány az ír mese és mondavilág időtlen világába repít bennünket. A 10tételt magában foglaló, igen gazdag repertoárban mindenféle dolgot megtalálhatunk. Van itt egy kis relaxálásra ösztönző tiszta hárfazene (pl. az A Trip to the Islands vagy az Arrat Boat Song) éppúgy, mint varázslatos ének (I live not where I love) vagy hárfakíséret mellett előadott mese (Pl. a Fior Usga vagy a The Legend of Loch Gur). A meséket Mick Fitzgerald tolmácsolásában hallhatjuk.

A hárfazenének kétféle „hatása” is van az emberre. Egyik – amelyet hétköznapi hatásnak is nevezhetünk – az igényes szórakoztatás. A másik ami ennél sokkal fontosabb a spirituális aspektus. Hiszen nyugodtan kijelenthető, hogy a hárfajátékkal az művész egy-egy csakra hangját pendíti meg… Az ősi hangszer minden egyes hangja tökéletesen rezonál egy-egy csakrával, ezáltal oldja, tisztítja és hangolja azokat.

A harmonikus rezgések hatására boldogságérzet és nyugalom árad szét bennünk, feltöltődünk energiával a mindennapi kihívásokhoz és a többszöri kezelések hatására erősödik többek között az immunrendszerünk, javul a koncentrálóképesség, a kreativitás, a kiegyensúlyozottság. Mindenképpen érdemes az őt megillető nyitottsággal és szeretettel fogadni Nadia Birkenstock új albumát, hiszen egy értékes „gyógyító eszköz” kerül a kezünkbe vele.

A hárfaművésznő honlapja:
www.keltische-harfe.deMivel célunk az, hogy sokakat érdeklő témákról szóló színes magazint hozzunk kéthetente a monitorjukra várjuk hozzászólásaikat, kérdéseiket, témafelvetéseiket az szerkesztoseg@gyogyulasutjai.hu e-mail címre.

Ha méltónak talál rá bennünket és ajánlani szeretne minket barátainak kérjük
Az Ön neve:


Az Ön E-mail címe:


Az Ön barátjának az E-mail címe:


Megjegyzés:


A magazinunk oldalain található információk, vélemények nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Mivel mi sem kedveljük a kéretlen leveleket (spam) ígérjük, hogy sosem adjuk ki, el vagy bérbe e-mail címét.Impresszum
Gyógyulás Útjai
6721 Szeged, Brüsszeli krt. 10/a
Tel.: +36 62 423 033, Fax: +36 62 423 447
e-mail: szerkesztoseg@gyogyulasutjai.hu
Felelős szerkesztő: Nyári Zsuzsa
Grafika: Focus Studio

Leíratkozás
Ezt az ingyenes e-magazint azért kapja, mert felíratkozott előfizetőink sorába.
Ha nem szeretné kapni kiadványunkat a leiratkozáshoz küldje el e-mail címét!
 
Címváltozás
Régi e-mail cím:   Új e-mail cím:  


Kapcsolatfelvétel itt


Adatkezelési alapelveink
A gyogyulasutjai.hu honlapon kizárólag az érdeklődők nevét, emailcímét és üzenetét fogadjuk, melyet a gyogyulasutjai.hu szerverén addig tárolunk, amíg a kapcsolat fenn áll, de legkésőbb az utolsó kommunikációtól számított 2 évig, vagy visszavonásig.

A személyes adatok megadása önkéntes.
Személyes adatokat harmadik félnek és külfölfdre nem továbbítunk.
Más adatbázissal a megadott adatokat nem kapcsoljuk össze.
Cookie-t honlapunk nem helyez el a látogató számítógépén.
Különleges adatot nem kezelünk.
Külső adatfeldolgozót nem alkalmazunk.
Az adatok védve vannak a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés ellen.
Az érintett kérésére ingyenesen tájékoztatást kap személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve - a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével - törlését.
A személyes adatot töröljük, ha kezelése jogellenes, az érintett kéri, az adatkezelés célja megszűnt, vagy az adatok tárolásának törvényben meghatározott határideje lejárt, azt a bíróság vagy az adatvédelmi biztos elrendelte.